2241
0

Jo høyere stoffskifte du har, desto flere kalorier forbrenner du. Du kan påvirke stoffskiftet ved å øke aktivitetsnivået, og dermed forbrenner du flere kalorier. Men, kan du spise deg til høyere forbrenning?

Enkelte matvarer inneholder stoffer som faktisk kan gi stoffskiftet vårt en liten boost. Forskning har vist at et kosthold bestående av mye krydret mat kan bidra til økt stoffskifte. Personer som inkluderer krydder som chilli, jalapeno eller cayenne i maten, kan øke forbrenningen ved at stoffskiftet er jevnt over høyere enn hos personer som ikke spiser krydderholdig mat. Det virkningsfulle stoffet i krydret mat heter capsaicin. Capsaicin kan bidra til å øke den termodynamiske effekten, som er prosessen der energi blir brukt til å skape varme. Varmen som skapes er også noe av årsaken til at vi gjerne kan begynne å svette når vi inntar svært sterk mat. Den samme prosessen fører også til at hjertet slår raskere, og stoffskiftet kan øke så mye som opptil 25%. Kroppen jobber med andre ord hardere!

En annen positiv egenskap med chilli er det høye innholdet av antioksidanter, betakaroten og vitamin C. Chilli har også vist seg å ha en gunstig effekt på blodtrykket og kolesterolet.

 

Andre fordeler med sterk mat

Capsaicin har også vist seg å ha en smertelindrende effekt og har blitt brukt til behandling av slitasjegikt, nervesmerter og ryggsmerter. Enkelte mennesker er dessverre allergisk mot virkestoffet og bør derfor unngå det. Er du allergisk mot kiwi, banan, vallnøtter, avokado eller latex, er du også mest sannsynlig allergisk mot capsaicin.

For personer som ønsker å gå ned i vekt vil capsaicin ha den positive egenskapen at det bidrar til økt metthetsfølelse og nedsatt appetitt. Den viktigste faktoren for vektnedgang er at man går i kaloriunderskudd over tid, og den enkleste måten å gjøre det på er å redusere inntaket.

Les mer om De 20 beste matvarene for å gi metabolismen en boost!

 

Hvordan inkludere krydret mat i kosten?

Gjør det enkelt! Bruk cayennepepper på eggene eller omeletten, skjær et par skiver jalapeno å ha på osteskiven, kutt små chillibiter og ha i gryteretten eller på pizzaen, og strø litt pepper over salaten.

 

Kilder
Corleone, Jill (2017). Can Spicy Food Help You Lose Weight?. Livestrong.com

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer