ekstreme dietter mad dietten
912
0

Det finnes ingen diett som passer alle like bra, og de strengeste diettene blir raskt avfeid av mange som ønsker kontroll på kostholdet. Likevel, denne dietten må være det mest ekstreme vi har hørt om.

Hver januar troner ulike dietter øverst i søkestatistikker til Google, og hver januar er slanking og vektreduksjon den store snakkisen. I 2018 var periodisk faste på alles lepper, og dietten har etterhvert fått en rekke tilhengere takket være sine påståtte helsefordeler.

At nye dietter stadig dukker opp er ingen sjeldenhet eller overraskelse. Større overraskelse er det at denne dietten har begynt å bre om seg.

 

OMAD – One Meal a Day

OMAD dietten tar periodisk faste (intermittent fasting/IF) til et helt nytt nivå. IF kan gjennomføres på flere ulike måter, og de mest vanlige variantene som også er forbundet med en større helsegevinst, er 14:10 og 16:8 (14 til 16 timer uten mat, 8-10 timer der du inntar tre måltider).

Hvis du synes IF er strengt, så kan du styre unna OMAD. Sistnevnte tillater kun ett måltid om dagen innenfor en times periode. De resterende 23 timene skal du faste.

Enkelt forklart; du kan spise hva som helst innenfor denne ene timen, og dietten bryr seg egentlig ikke om hva du spiser, kun når når du spiser.

ekstreme dietter mad dietten
OMAD dietten kan sies å være den mest ekstreme av ekstreme dietter…

De 4 reglene med OMAD

  • Spis ett måltid om dagen.
  • Spis på det samme tidspunktet hver dag (innenfor en time).
  • Spis kun en porsjon.
  • Måltidet skal ikke være høyere enn 7,62cm høyt (3 tommer).

Konseptet høres kanskje sprøtt ut, og forhåpentligvis så gjør det nettopp det. Men, det verste er at OMAD dietten er i ferd med å få rotfeste i enkelte miljøer, særlig blant en del kjendiser og idrettsutøvere (for eksempel MMA utøveren Ronda Rousey).

Det hevdes at kun ett måltid om dagen gir større effekt og flere fordeler enn det man ser for vanlig periodisk faste, blant annet redusert risiko for inflammasjon og en rekke sykdommer. Det finnes likevel ingen vitenskapelig litteratur som støtter opp om denne påstanden. Og sannheten er nok i større grad det motsatte- OMAD fører med seg større risiko enn helsefordeler.

 

Ulempene med OMAD

Først og fremst; ett måltid om dagen er IKKE nok! Når du går 14-16 timer uten mat risikerer du å møte på en rekke biologiske utfordringer. Den første av disse utfordringene er så klart at du blir skrubbsulten. Når det har gått nærmere ett døgn uten at du har spist, så er kroppen sult-tilstand. Dette kan være ødeleggende for både energinivået og stoffskiftet på lang sikt.

Det vil også være tilnærmet umulig å få i seg alle næringsstoffene du trenger gjennom kun ett måltid, til tross for at det måtte være super sunt! En virkelig sunn diett gir deg alle de nødvendige næringsstoffene som kroppen trenger, og det betyr at du har nok næring og kraft til å gå gjennom dagen full av energi. Dette er umulig med OMAD.

OMAD dietten kan også føre til ekstreme utskeielser og overspising løpet av den ene timen du er tillatt å spise. Selv om det er en viss psykologisk effekt, så er det også en fysisk del: Dersom du skal spise kun et måltid, så vil kroppen din skrike etter raske karbohydrater og kaloririk mat- gjerne junkfood eller sukkerholdige matvarer. Å innta all maten for dagen i kun ett enkelt måltid kan også føre til større fordøyelsesproblemer.

ekstreme dietter mad dietten
23 timer uten mat vil øke risikoen for at du hiver innpå med usunne matvarer i løpet av den ene timen du er tillatt å spise.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Verre for kvinner

Som om ikke de negative faktorene vi har pekt på i avsnittet over skulle være nok, så vil det være enda større konsekvenser for kvinner. OMAD dietten vil føre til ekstreme svingninger i blodsukkeret, og hormoner er svært sensitive for slike variasjoner. Kvinner er spesielt utsatt ettersom de kan risikerer å miste menstruasjonen samtidig som stoffskifte reduseres betraktelig.

På lik linje med menn er alle kvinners kropp forskjellig, og hvordan kroppen takler å gå lengre perioder uten mat vil varierer fra individ til individ. Likevel, under så ekstreme forutsetninger som OMAD legger opp til, så er det garantert at det vil få alvorlige konsekvenser i lengden. Selv om IF i form av 14:10 eller 16:8 for de fleste vil være gjennomførbart, så er det også kvinner som vil oppleve utfordringer med å holde hormonnivåene stabile under de begrensningene som disse formene for IF gir. Den eneste fasiten er deg selv.

 

Konklusjon

Du trenger ikke å være rakettforsker for å forstå at OMAD er den verste dietten vi noen gang har omtalt. En diett og et kostholdsprogram skal ikke gjøre deg syk, den skal hjelpe deg på veien mot et mål om en sunnere kropp og helse.

Vår anbefaling er derfor klar: Styr så langt unna du bare klarer.

 

Kilde
Shape.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer