kalorier slanking
372
0

1 kalori ER 1 kalori. Et det ikke? Hva du spiser er avgjørende for helsen din, men hvilke kalorier maten består av er også med på å bestemme energiregnskapet.

Vi gjentar spørsmålet: 100g Freia Melkesjokolade inneholder 560 kalorier hvorav 53g karbohydrater. Du får valget mellom denne sjokoladen og en proteinrik kveldsmat som inneholder det samme kaloriinnholdet, men består av kun 8g karbohydrater, mens resten er fordelt mellom proteiner og sunt fett. Kaloriinnholdet er likt- 560 kalorier. Hva velger du dersom du i utgangspunktet ønsker deg ned i vekt?

kalorier
Forskjellige kalorier prosesseres ulikt i kroppen, og det totale energiregnskapet blir derfor forskjellig.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Kaloriene lurer deg

Kort oppsummert kan vi si; Ja, 1 kalori er 1 kalori, men ikke alle kalorier er like. En sykkel er en sykkel, men det finnes enormt mange ulike sykler. Kroppen vår har et svært komplekst biokjemisk system som involverer prosesser som regulerer energibalansen. Dersom en kalori var en´ kalori, ville kroppen vår ha prosessert alt på samme måte- men slik er det ikke.

For å forsøke og gjøre dette lettvint, kan vi si at forskjellig type mat går gjennom ulike typer metabolske veier, og noen av disse veiene er mer effektiv enn andre. Jo mer effektiv en vei er, desto mer av matens energi blir brukt til arbeid og mindre forsvinner som varme. Et godt eksempel på dette er den metabolske veien for protein som er mye mindre effektiv enn veien for både karbohydrater og fett.

Til tross for at proteiner inneholder 4 kalorier per gram, vil en stor del av disse kaloriene forsvinne som varme (TEF – Thermic effect of food) når de fordøyes i kroppen. TEF er et mål på hvor mye energi kroppen forbruker på å fordøye maten vi spiser.

Den termiske effekten til ulike matvarer er:

  • Fett: 2-3%
  • Karbohydrater: 6-8%
  • Proteiner: 25-30%

Som du kan se er det tydelig at proteiner har en mye større termisk effekt over fett og karbohydrater. Et eksempel; 100 kalorier med protein vil gi et energitilskudd på ca. 75 kalorier, mens 100 kalorier med fett vil gi et tilskudd på 98 kalorier. Det er også en stor forskjell mellom proteiner og karbohydrater.

 

Oppsummert

Fra et energiperspektiv kan vi si at 1 kalori er 1 kalori. Til syvende og sist er det nødvendig å gå i et kaloriunderskudd dersom målet er vektreduksjon. Likevel, fra et kostholdsperspektiv (det du spiser i løpet av en dag), er det en betydelig forskjell mellom  kaloriene du får i deg, og det kan være avgjørende for hvordan energiregnskapet ser ut.

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer