energidrikk
239
0

På et eller annet tidspunkt i livet har de aller fleste av oss smakt en eller annen form for energidrikk. Kanskje har det gitt deg et kick, men det er ikke sikkert det lønner seg i lengden…

Energidrikker har de siste årene blitt en svært populær drikk blant store deler av befolkningen. I starten hadde vi Gatorade og noen få andre merker, og etterhvert kom Red Bull med et smell inn i markedet. I dag florerer det nærmest med ulike typer energidrikker, og i butikkhyllene finner du energidrikker fra blant annet Red Bull, Monster, Battery, Burn, Explo, Tørst, Nocco, m.m..

Fellestrekket for energidrikkene er et et relativt høyt innhold av koffein, og koffeinet vil for mange (som kjent) fungere som en oppkvikker å gi en følelse av mer overskudd og energi. Men å bøtte nedpå boks etter boks med energidrikk er neppe det lureste det gjør dersom målet er å få mer overskudd i hverdagen. En ny studie publisert i tidsskriftet Depression and Anxiety, har nemlig funnet det de tror er en sammenheng mellom et høyt inntak av energidrikke og depresjon.

energidrikk
Inntaket av energidrikker har eksplodert de siste årene, særlig blant yngre personer. Undersøkelser viser at det kan være en kobling mellom et høyt inntak av energidrikke og depresjon, så det kan være en fordel å begrense inntaket.

Energidrikk kan øke risikoen for depresjon

Forskerne forhørte seg med rundt 1000 20-år gamle deltakere, og de som drakk 250 ml energidrikk daglig, kunne rapportere en høyere forekomst av angst. Jo høyere inntaket av energidrikk var (6-8 serveringer daglig for enkelte), desto større var forekomsten av angst.

Spørsmålet er om energidrikke kan føre til økt stressnivå, eller om de som allerede er stresset og sliter med angst, bare er mer tilbøyelig til å drikke energidrikk? Dette er vanskelig å si uten å undersøke problemstillingen nærmere, men det er klart at et høyt koffeinkonsum kan føre til økt forekomst av angst og panikklidelse. I tillegg er også andre ingredienser som Guarana og ginseng koblet til angst, irritabilitet, nervøsitet, rastløshet, skjelving og mani.

Om du er avhengig av energidrikk for å holde energien opp igjennom dagen, kan det være lurt å se seg om etter en annen måte å holde seg våken på. En energidrikk i ny og ne er neppe særlig skadelig, men du bør likevel ha kontroll på hvor mye du inntar av ev disse drikkene.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Kilde
Mensjournal.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer