717
0

En utbredt strategi for å kick-starte vektreduksjonen er å begynne på en streng diett med svært begrensede mengder kalorier. Selv om denne metoden raskt gir synlige resultater, er det ikke nødvendigvis det beste for helsen.

Det finnes uendelig mange ulike dietter for vektreduksjon, men felles for de alle er at du er nødt til å gå i et kaloriunderskudd dersom du vil ned i vekt. Diettene som har raskest virkning er de som begrenser kaloriinntaket betraktelig slik at kroppen allerede fra dag 1 begynner å tære på overskuddsfett fra kroppen. Mange dietter legger seg på rundt 1300-1500 kcal daglig, mens noen er så ekstreme at de tillater kun 800 kcal daglig. Sistnevnte har vist seg å ha positive effekter ved rask vektnedgang, lavere blodtrykk og motvirker diabetes. Det anbefales likevel at slike dietter skjer under oppfølging fra lege.

 

Ikke så bra som først antatt

I følge en ny forskningsrapport etter et studie gjennomført ved University of Oxford i England, kan ekstreme dietter være skadelig for hjertet.

I studien ble 21 overvektige og middelaldrende voksne pasienter satt på en lav-kalori diett (600-800 kcal per dag) i åtte uker. Etter kun en´ uke, viste pasientene 6% nedgang i kroppsfett, 11% reduksjon i bukfett og 42% reduksjon i leverfett. Den store overraskelsen og ankepunktet, var at hjertefettet hadde økt med 44%! Når hjertefettet øker vil det bli vanskeligere for hjertemuskelen å pumpe blod ut i kroppen. Heldigvis, ved slutten av prosjektperioden hadde mengden hjertefett gått tilbake til normal tilstand slik det var før dietten.

Dersom du ønsker å komme i gang med en diett, kan det være lurt å velge en diett som ikke er for hard mot kroppen.

Hva betyr det?

Den voldsomme og plutselige reduksjonen i kaloriinntak gjør at kroppen frigir fett til blodbanen fra ulike områder på kroppen. Dette fettet ender til slutt opp i hjertemuskelen. Hjertet foretrekker energi fra enten fett eller sukker, men når det får for store mengder fett vil det føre til nedsatt funksjon. Etter den første tiden der hjertet raskt må tilpasse seg for å takle den dramatiske kaloribegrensningen, vil hjertefettet reduseres å nærme seg sitt normale nivå.

 

Anbefalinger

Dersom du har et ønske om å gå ned i vekt bør du vurdere en diett som tar sikte på sakte, men sikker, vektnedgang. En av de beste diettene for dette er middelhavsdietten. Vi har skrevet om fordelene ved middelhavsdietten tidligere, og vi har også laget en komplett kostholdsplan med oppskrifter og ernæringsinformasjon.

Middelhavsdietten er gull for helsen!

Komplett kostholdsguide- Middelhavsdiett

 

 

Kilder
Ultra-restrictive crash diets could wreak havoc on your heart. Mensfitness.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer