raw eggs isolated on white background
423
0

En gammel folkefavoritt på brødskiven med god smak, proteiner, og vitaminer.

Jeg snakker om Egg. Forholdsvis ferske studier viser at inntak av egg reduserer risikoen for diabetes type 2 betraktelig.

Diabetes type 2:

Diabetes type 2 er en meget utbredd sykdom, og representerer et folkehelseproblem. Diabetes type 2 er en kronisk sykdom som kjennetegnes ved mangel på insulin eller dårlig virkning av insulin. Den viktigste årsaken til type 2 diabetes er overvekt på grunn av høyt inntak av kaloririk og fet mat kombinert med lav fysisk aktivitet. (1)

Dette er hva vi kaller en livsstilssykdom, da den som regel kommer på grunn av usunn livsstil med lite mosjon/trening og dårlig kosthold. Så mange som 216.000 mennesker i Norge hadde diabetes 2 i 2017. (2)

 

Egg og diabetes 2:

I Finland er det gjort en studie i 2015 som hevdet at ukentlig inntak av 4 hele egg per uke reduserte risikoen for type 2 diabetes med 37%, kontra de som spiste et egg eller mindre per uke. De fant for øvrig at effekten ikke forsterkes med høyere inntak av egg. Årsaken antas å være relatert til de gode næringsstoffene i egg som forebygger inflammasjon og har fordelaktige effekter på blodsukkeret.

Studien fulgte 2300 menn i 20 år,og tok også høyde for individuelle forskjeller i livsførsel som røyking, alkoholinntak og andre livsstilselementer.

 

Redsel for kolesterol:

Forskerene la merke til at mange av testpersonene unngikk hele egg i frykt for økte kolesterolnivåer, til tross for at mange av nåværende forskere tenker litt utenfor den etablerte sannheten om at all kolesterol “er farlig”. Ut fra hva forskningen viser er det ganske lite sammenheng mellom kolesterolinntak og mengden av kolesterol i blodet ditt.

For menn, spiller også kolesterol en viktig rolle for optimal naturlig testosteronproduksjon.

Forskerene bemerker også de generelle helseeffektene av forskjellige mattyper er vanskelige å forutse utelukkende på grunn av et isolert stoff i maten, som for eksempel kolesterol.

Dette betyr i overført betydning, at å “kaste vekk plommen fra egget” for å unngå noe negativt også kan gjøre at du mister mange stoffer kroppen har godt av å få.

 

Konklusjon:

Enkelt fortalt; Inntak av 4 hele egg per uke ser ut til å redusere risikoen for type 2 diabetes. Det synes ikke å være noen stor sammenheng mellom inntak av noen egg hver uke, og forhøyede kolesterolverdier. Dette, parallelt med økt fysisk aktivitet vil redusere risikoen betraktelig for å utvikle diabetes 2.

 

Kilder:

1: https://nhi.no/sykdommer/hormoner-og-naring/diabetes-type-2/type-2-diabetes-oversikt/

2: https://www.fhi.no/nettpub/hin/helse-og-sykdom/diabetes-i-norge—folkehelserappor/#antall-med-diabetes-i-norge

3: Jyrki K Virtanen et al. Egg consumption and risk of incident type 2 diabetes in men: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. American Journal of Clinical Nutrition., March 2015

DEL

Annonse

Bachelor i Idrett, Tidligere strongmanutøver og med noe bakgrunn fra diverse kampsport. Har trent siden jeg var 12 år gammel, og deltok i første "Norges sterkeste mann" 18 år gammel, og fortsatte med det noen år.Jeg mener at trening er en livsstil, at gode resultater kommer som en effekt av kontinuitet og viljestyrke over mange år. Jeg har gjort mye dumt og feil i min treningskarriere, men gjennom kontinuitet og evnen til å ta lærdom av mine feil har jeg alltid kommet ut sterkere.
Kommentarer