813
0

Bruken av anabole steroider i styrketrening er nok heldigvis ikke like utbredt som media av og til kan få det til å virke som. Profesjonelle idrettsutøvere kan bli fristet til å ta sjansen slik at de kan hevde seg i toppen av sin idrett å tjene millioner av kroner til livets opphold. For vanlige mosjonister og treningsentusiaster er det derimot ingenting å hente, og uansett hvilke ambisjoner man har, er bruk av steroider frarådet.

En undersøkelse fra 2007 ønsket å kartlegge hvordan bruken av steroider i kortere perioder (tre til seg uker) ville påvirke musklene i kroppen, både i størrelse og styrke. Om steroider har effekt? Helt klart.

 

Undersøkelsen

I undersøkelsen blir 16 menn delt i to grupper hvor personer med likt styrkeforhold ble matchet opp mot hverandre. Den ene gruppen ble gitt testosteron injeksjoner, mens den andre gruppen ble gitt placebopreparat. Etter tre uker ble styrken deres målt på nytt før den igjen ble kontrollert etter seks uker. Gruppen som fikk injisert steroider fikk kunstig høye doser, altså doser som var langt høyere enn det kroppen klarer å produsere naturlig selv, eller det som er vanlig å motta ved testosteronbehandling.

 

For å gi et bilde på hvilke doser som er vanlig:

  • En mann som mottar testosteronbehandling fra legen sin vil få injisert rundt 100 mg testosteron hver uke til testosteronnivået er normalt.
  • En konkurrerende kroppsbygger kan bruke rundt 1000-3000 mg testosteron eller testosteron analoger (kunstige framstilte stoffer som etterligner testosteron) ukentlig.
  • I studien fikk gruppen som mottok injeksjoner mellom 275-315 mg testosteron per uke, avhengig av kroppsvekt. Dette tilsvarer tre ganger så mye som de normale verdiene for naturlig testosteronproduksjon. Likevel er det mindre enn doseringene for en typisk dosering for steroider som normalt ligger på 500-600 mg per uke.

 

Hvilken behandling gir best effekt?

Det er to ulike oppfatninger når det gjelder hvilken behandling som gir best effekt ved førstegangs bruk av steroider. Den ene oppfatning går ut på at man vil oppnå best effekt ved å gjøre en fullverdig forsøk, altså store doser fra første stund. Denne formen for behandling kan gi større utbytte ved at nye androgenreseptorer utnytter testosteronet i større grad enn reseptorer som er stimulert over lengre tid. Den andre oppfatningen er å utføre en mer moderat dosering over tid for å redusere risikoen for bivirkninger. Denne behandlingsformen ble benyttet i undersøkelsen. Resultatene fra undersøkelsen gir klare bevis for at man kan oppnå høy effekt av selv kortere perioder med testosterontilskudd.

Steroider virker- raskt

Formålet med studien var å undersøke om det skjedde betydelige endringer i løpet av de første tre til seks ukene av behandlingen, noe som ble bekreftet.

Mellom uke tre og seks, økte gruppen som mottok testosteron injeksjoner, vekten de kunne løfte i benkpress i større grad enn placebo-gruppen. Men, det som var mer overraskende var å se hvor mye gruppen økte i kroppsmasse. De som tok steroider var over 4,5 kg tyngre enn de i placebo-gruppen ved kontrollvekt etter seks uker.

Det er med andre ord overraskende å se hvor raskt steroider virker på kroppen, og ikke minst sjokkerende at noen undertrykker det faktum at steroider har påvirkning i det hele tatt.

 

Hvor lett oppdages bruken av steroider?

Dette punktet er både overraskende og skremmende. Blant ni av de testosteronbrukende personene, testet kun fem av de positivt for steroider da WADA gjennomførte urinprøve (dopingkontroll). Når vi legger til at ingen av personene i undersøkelsen gjorde noe aktivt for å skjule bruken av steroider, så er det på grensen til alarmerende.

Det vi skal huske på er at undersøkelsen ble utført i 2007, og det har skjedd betydelige fremskritt i måten WADA og dopingkontrollørene jobber på. I dag finnes det metoder for å avsløre juksemakerne som ikke fantes for ti år siden.

 

Bruk av steroider

Det er ingen tvil om at bruk av steroider vil sette fart på muskelveksten og maksstyrken, men det er absolutt noe vi fraråder på det sterkeste med mindre du har medisinske årsaker som forsvarer at du gjør det. Testosteron produseres naturlig i kroppen, og ved kunstig tilført testosteron risikerer man å forstyrre kroppens naturlige testosteronproduksjon. Høyt inntak kan også føre med seg en rekke bivirkninger som høyere østrogennivå og utvikling av bryster for menn, høyt blodtrykk, mindre testikler, kviser, ugusnstig kolesterol og infertilitet.

 

Kilder

Testosteronbehandling. NHI

Sanders, Kevin (2017). The Effects of Mild Cycles. T-Nation

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer