alkohol solbrenthet
132
0

Å drikke en kald øl på stranden kan for mange fortone seg som selve definisjonen på “sommerfølelsen”, men vær klar over at alkoholinntaket kan føre til at lettere blir solbrent.

En kald øl eller pils i sola er for mange nesten obligatorisk i løpet av sommermånedene. Selv om øl ikke akkurat anbefales som en tørsteslukker, så er det noe med ølen som likevel gir en følelse av velvære og avslapping. Men, nyere forskning viser at du bør være forsiktig med alkoholinntaket når du befinner deg i solen. Selv om den nøyaktig årsaken enda ikke 100% sikker, så viser studier at alkohol kan øke risikoen for solbrenthet.

Sammenhengen mellom alkohol og solbrenthet kommer delvis fra sløvheten som ofte følger med alkoholinntaket. Vi blir gjerne mindre oppmerksomme og får et mer avslappet forhold til ting. Selv om du ikke er sterkt beruset, så vil det være en større sannsynlighet for at du “glemmer” å smøre deg med solkrem når du har inntatt alkohol.

Men enkelte studier viser også at alkohol i seg selv kan skade huden ved at det gjør huden mer utsatt for UV stråler. Forskerne hevder at “alkohol reduserer tiden du kan tilbringe i solen før du blir brent”.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

En meta-analyse publisert i 2013 fant at regelmessig alkoholkonsum økte risikoen for melanin- en farlig form for hudkreft- med hele 20%. En annen studie fant at alkohol førte til en betydelig reduksjon av mengden UV lys som krevdes for å forårsake solbrenthet blant menn.

En mulig forklaring er måten alkohol påvirker forbindelsene som er til stede i huden. I den samme studien oppdaget forskerne at alkohol reduserte konsentrasjonen av karotenoider, et pigment produsert av planter som bygges opp i kroppen når du spiser frukt og grønnsaker. Hos mennesker fungerer karotenoider som en antioksidant ved at det nøytraliserer frie radikaler som dannes av UV lys. Lavere karotenoidnivåer betyr mer frie radikaler, og dermed større skade på huden.

Denne teorien støttes av to andre studier, en fra Japan og en fra Frankrike, som begge bekrefter at personer som drikker alkohol har lavere nivåer av betakaroten (en spesiell form for karotenoider). Mer forskning er nødvendig for å forstå nøyaktig hvordan alkohol påvirker huden og resten av menneskekroppen, for effekten på karotenoider er antageligvis bare en av mange årsaker til at alkohol kan øke risikoen for solbrenthet. Likevel, det er mer enn nok beviser til å oppfordre til varsomhet ved å innta alkohol når du er eksponert for sterkt sollys.

 

Kilde
Mensjournal.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer