Hvert menneske har om lag 30 000 gener, og hele 99,9% av disse er identisk med andre mennesker. Hvilke gener er det da som skiller oss, og som gjør at en person har kroppsbygning som passer styrketrening, mens en annen er født for langdistanseløping?

Uansett hvor ulik to personer er i både utseende og personlighet, så har de det aller meste til felles. Faktisk er hele 99,9% av genomet til to tilfeldige personer helt identisk! Når så små forskjeller som 0,1% kan føre til så enorme kontraster i personlighet og utseende, så må det bety at hvert enkelt gen har en svært sentral rolle i mennesket. Du kan være som født for å løfte tungt i benkpress, og bare du ser på en vektskive så bygger du muskler. Kompisen din kan trene benkpress, knebøy og markløft tre dager i uken og drikke proteinshaker dagen lang, men likevel klarer ikke han/hun å bygge muskler like raskt som deg. Hva skyldes dette? Vi vet det ligger på gen-nivå, så er gir vi en oversikt over hvilke gener som er med å påvirker treningen vår.

ACE

ACE-genet ble knyttet til trening på slutten av 1990-tallet. Proteinet fra dette genet påvirker hver enkelt muskelcelle ved å regulere blodtrykket og blodtilførselen. Det kan også se ut som at ACE har innvirkning på den muskulære utholdenheten, og hvor godt man klarer å fungere i høyden. Dette gjenspeiles også i at enkelte varianter av ACE er mer fremtredende hos toppidrettsutøvere enn hos styrkeutøvere, mens andre varianter er vanligere hos personer som driver kondisjonstrening.

 

ACSL1

Dette egnet er helt avgjørende for hvordan kroppen klarer å omsette fett. Det finnes flere ulike varianter av ACSL1, og enkelte varianter har vist seg å kunne stå for opp til seks prosent av forskjellen i hvordan mennesker responderer på kondisjonstrening. Selv om seks prosent kan høres lite ut, så skal vi huske på at dette gjelder kun ett enkelt gen av over 30 000 gener! Det sier litt om hvor betydningsfullt dette genet er. Det er likevel ikke kjent nøyaktig hvordan ACSL1 påvirker kondisjonstreningen.

 

Alfa-aktinin 3

Alfa-aktinin 3 spiller en vesentlig faktor for utviklingen av eksplosiv kraft og har av samme grunn på tilnavnet «hurtighetsgenet». Den negative siden ved genet er at det kan føre til økt produksjon av melkesyre. Enkelte varianter av genet medfører at muskelen som belastes trenger en lengre restitusjonsperiode etter en treningsøkt. Alfa-aktinin 3 er avgjørende for om man er genetisk anlagt for utholdenhetsidrett eller for eksplosive idretter som sprint.

gener

AMPK

AMPK spiller direkte inn på energiomsetning og er en nøkkelbrikke i hvordan muskelcellene endrer seg som følge av trening. Genet ser også ut til å påvirke utholdenheten. Gjennom forsøk der mus har fått AMPK satt ut av spill, har musene bare klart å løpe et par meter.

 

EPO

EPO er kanskje det mest kjente genet, men ikke på grunn av sin funksjon som et «gen». EPO er nemlig også et hormon som skilles ut i nyrene og stimulerer produksjonen av røde blodlegemer. De røde blodlegemene er ansvarlig for transporten av oksygen til musklene, og EPO har derfor lenge vært et utbredt dopingmiddel hos juksere i kondisjonsidretter. EPO er dermed viktig for oksygenopptaket og påvirker blodverdiene. Flere studier peker også på at EPO kan påvirke hukommelsen.

 

EPO-R

EPO-R fungerer som mottaker (reseptor) for EPO og er avgjørende for at EPO skal kunne gi effekt i form av økt produksjon av røde blodlegemer.

 

FOXO

FOXO-genet er blitt koblet til lengre levetid. Undersøkelser har avslørt at en bestemt variant av FOXO-genet finnes i større grad hos mennesker som blir veldig gamle (over 100år). Det er også et viktig gen for styrketrening og ser ut til å kunne forlenge levetiden hos muskelceller.

 

IGF-1

IGF-1 ser ut til å ha betydning for oppbyggingen og restitusjonen av muskler. IGF-1 genet har mange av de samme likhetene som insulin, og har av den grunn fått navnet «insulin-like-growth».

Kilde
Hansen, Anders. Sundberg, Carl Johan. (2015). Alle kan trene (1.utg.). Oslo: Pax

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Motivasjon

Hvordan legge opp treningen i en travel hverdag!

I en hektisk hverdag kan treningen fort bli nedprioritert om du…
Dato: Apr 22, 2024
Gratis Treningsprogram

To-splitts treningsprogram for styrke og muskelvekst!

To-splitts treningsprogram, som deles inn i overkropp- og underkroppsøkt, er ideelt…
Dato: Apr 21, 2024
Nybegynnere

Hva bør du ha i treningsbagen din?

Enten du er en erfaren løfter eller nybegynner, å ha riktig…
Dato: Apr 20, 2024
Motivasjon

Morgentrening – Fordelene med å trene om morgenen!

Det er tungt å stå opp tidlig om morgenen for å…
Dato: Apr 19, 2024
Gratis Treningsprogram

Trening for en sterk og funksjonell rygg!

Er du en av de mange som har en stillesittende jobb,…
Dato: Apr 18, 2024
Gratis Treningsprogram

Kettlebell trening – Trening for styrke, eksplosivitet og utholdenhet!

Trening med kettlebell er bra for å trene opp styrke, utholdenhet…
Dato: Apr 15, 2024
Styrketrening

Bli slankere, sterkere og sunnere med styrketrening!

Styrketrening er en viktig del av en god treningsrutine. Du bør…
Dato: Apr 13, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Gratis Treningsprogram

Fullkroppsprogram – 3 økter i uken for styrke og muskelvekst!

Du trenger ikke trene styrke hver eneste dag for å oppnå…
Dato: Apr 11, 2024
Helse og livsstil

Hormonene som påvirker vekten vår!

Mange av hormonene i kroppen har innvirkning på vekten vår. Hormonene…
Dato: Apr 10, 2024
Nybegynnere

Gjør trening til en vane – En nybegynners guide!

Å komme i gang med trening kan være en utfordrende oppgave,…
Dato: Apr 07, 2024
Fysisk og psykisk helse

Trening gir bedre mental helse!

Det å trene og holde seg fysisk aktiv er ikke bare…
Dato: Apr 04, 2024
Gratis Treningsprogram

Beinøkta som gir deg en sterk rumpe!

Muskulaturen i rumpa, eller setemuskulaturen, består av tre deler, gluteus maximus,…
Dato: Apr 03, 2024
Kondisjon & løping

Kickstart løpesesongen riktig – Din guide til forberedelse!

Med våren her og løpeskoene klare, er det på tide å…
Dato: Apr 02, 2024
Sponset

CBD som selges i Norge – Medisinsk cannabis med fordeler på rad og rekke

Slanking & forbrenning

Gode råd om hvordan du kan øke forbrenningen din!

Det er flere grep du kan ta for å øke forbrenningen…
Dato: Mar 29, 2024
Slanking & forbrenning

Slanking og forbrenning – En helhetlig tilnærming til god helse og sunn livsstil!

Å oppnå og opprettholde en sunn vekt er en viktig del…
Dato: Mar 28, 2024