849
0

I mylderet av kosttilskudd er det viktig å skille mellom hvilke kosttilskudd som kan gi deg fremgang i treningsarbeidet, og hvilke du kan styre unna. Her forteller vi deg det du trenger å vite om kosttilskuddet BCAA.

BCAA (branched-chain amino acids) er noe så enkelt som en forgrenet aminosyre bestående av de tre essensielle aminosyrene leucin, vanilin og isoleucin. Dette er de tre viktigste byggesteinene når kroppen skal bygge opp nytt muskelvev. BCAA er ikke annet enn en bestanddel av proteinet, men BCAA i kosttilskuddsform er konsentrert og består utelukkende av de tre aminosyrene. På samme måte som med proteinpulver, får du kjøpt BCAA i pulverform.

 

Hvem har nytte av BCAA?

Personer som trener styrke aktivt og løfter mye vekter, vil kunne ha nytte av BCAA, mens vanlige mosjonister ikke nødvendigvis vil ha like stor effekt. Et kosthold med mye kjøtt, egg, fisk, fugl og meieriprodukter, vil inneholde relativt mye BCAA, men i motsetning til kosttilskuddet vil BCAA være bundet i proteinsturkturer som må spaltes i magesekken før de tas opp i kroppen. Denne prosessen er relativt langsom, og produksjonen av veksthormoner vil skje i et saktere tempo enn dersom BCAA ble tatt i pulverform. Vegetarianere har en større utfordring med å få i seg nok BCAA gjennom et naturlig kosthold, og vil derfor kunne ha fordelen av BCAA som kosttilskudd.

Undersøkelser viser at personer som ikke får i seg nok proteiner gjennom kosten vil ha nytte av BCAA ettersom det gir økte muskelproteinsyntese, i hvert fall på kortere sikt som 1-3 timer etter trening. På lengre sikt, 3-5 timer etter trening, vil et proteinrikt måltid gi større effekt. Spørsmålet er om du har anledning til å spise en så proteinrikt måltid på tidspunktet som kreves. BCAA kan derfor fungere som en fin erstatning eller supplement til et ellers proteinrikt kosthold.

 

BCAA og muskelvekst

Proteiner består av mindre bestanddeler som kalles aminosyrer (BCAA er nettopp det). Prosessen der proteiner dannes kalles proteinsyntesen. Leucine har vi omtalt tidligere, og er en av de viktigste faktorene for muskelvekst ettersom det aktiverer molekylet mTOR som går direkte inn i proteinsyntesen og skrur ”av og på” en bryter for å lage nye muskelprotein.

 

Positive effekter du kan oppnå med BCAA:

  • Økt proteinsyntese (produksjon av muskelproteiner).
  • Bedre kroppssammensetning.
  • Redusert fettprosent og høyere andel muskler.
  • Raskere restitusjon og mindre stølhet.
  • Passer godt til personer på diett på grunn av sitt lave kaloriinnhold.
  • Kombinert med koffein vil det bidra til en energiboost og økt utholdenhet!
  • Forhindrer nedbrytning av muskler.
  • Sørger for en optimal hormonbalanse; reduserer det muskelnedbrytende hormonet kortisol, og optimaliserer testosteronverdiene.

 

BCAA i forhold til proteinpulver:

  • Tilfører ingen andre biologiske og verdifulle egenskaper enn aminosyrene leucin, isoleucin og vanilin.
  • Dyrere enn vanlig proteinpulver.
  • Vanskeligere å få tak i på helsekostbutikker og andre utsalgssteder.
  • Mindre utvalg av varianter og smaker enn proteinpulver.

 

Anbefalte BCAA kosttilskudd

Selv om utvalget av BCAA ikke er like bra som for proteinpulver når det kommer til tradisjonelle utsalgssteder som helsekostbutikker, sportsbutikker og dagligvare, så er det relativ enkelt å få tak i på nett. Vi har satt sammen en liste over de 10 beste BCAA kosttilskuddene på markedet.

 

Kilder 

  1. Hva er forskjellen på BCAA og vanlig proteinpulver? Proteintilskudd.com

2. Norum, Martin (2016). Gir bruk av BCAA effekt ved styrketrening? martinnorum.no

3. Hajoway, Mike (2017). The Importance Of BCAAs!. Bodybuilding.com

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer