brunost
241
0

Finnes det et “norskere” produkt enn brunosten? Neppe! Ingen andre steder i verden spises det så mye brunost som i Norge, og det kan du gjøre med GOD samvittighet!

Brunosten har i likhet med egg vært gjenstand for mye kritikk, men fortjener den egentlig sitt dårlige rykte?

 

IKKE en sukkerbombe!

For det første, brunosten er IKKE en sukkerbombe. Under ser du næringsinnholdet (per 100g) i den mest kjente brunosten, Gudbrandsdalsost:

GudbrandsdalsostPer 100g
energi1835 kJ (441 kcal)
fett28 g
-hvorav mettede fettsyrer19 g
karbohydrat35 g
-hvorav sukkerarter30 g
protein10 g
salt0,7 g
vitamin A254 µg (32 %’)
riboflavin1,06 mg (76 %’)
vitamin B121,3 µg (51 %’)
pantotensyre1,8 mg (30 %’)
kalium1221 mg (61 %’)
kalsium460 mg (58 %’)
fosfor510 mg (73 %’)
magnesium71 mg (19 %’)
selen10 µg (19 %’)
molybden20 µg (41 %’)
jod164 µg (110 %’)
‘ av referanseverdien

 

Ingredienser:
Myse, pasteurisert geitemelk (144g til 100g ferdigvare), pasteurisert fløte, pasteurisert melk.

Ikke ETT gram tilsatt sukker. Hvorfor skal den da få stempelet som “sukkerbombe” eller “usunn”?

 

Et viktig produkt for DEG!

Brunosten er faktisk et viktig produkt for deg og meg. For det første er den ikke tilsatt sukker, men brunost inneholder naturlig melkesukker som bidrar til den søtlige smaken- og som du ser fra innholdslisten over, så finner du en rekke ulike vitaminer og mineraler! I vårt moderne kosthold så har mange en utfordring med å få i seg nok jod, og nok jod er spesielt viktig for gravide og ammende. Faktisk er brunosten en av de viktigste kildene til nettopp jod, så om du dropper den fordi du skal være “sunn”, så gjør du en stor feil.

Brunost er også en viktig kilde til kalsium, det viktigste byggestoffet i skjelletet/beinvevet vårt. Ved mangel på kalsium vil du risikere å få et skjørt og sprøtt skjelett som lettere pådras brudd og skader.

brunost
Venstre: Mye brunost.
Høyre: Ingen brunost.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Brunosten gir deg også flere viktige varianter av vitamin B! Og ikke minst fosfor. Før i tiden ble brunost fremstilt i jerngryter og fikk derfor et naturlig innhold av jern. Moderne produksjon frarøvet brunosten det naturlige jerninnholdet, men i lang tid ble brunost faktisk tilsatt jern for å dekke et manglende jernbehov hos store grupper i befolkningen. Dette ble det slutt på i 2001 ettersom enkelte grupper har et jernopptark som er langt høyere enn normalen, og de kunne derfor oppleve jernforgiftning.

 

Spis med god samvittighet

Det finnes etterhvert enormt mange ulike typer brunost, og enkelte inneholder tilsatt sukker. MEN, de inneholder fremdeles jod, vitamin B og fosfor. Om du nyter 2-3 skiver med Innherred brunost som har 4% tilsatt sukker, så er det antageligvis ikke det som ødelegger det totale “sukker-regnskapet”. Til sammenligning inneholder et glass appelsin juice – som tilsynelatende er sunt- hele 12 gram sukker!

Nyt brunosten som en del av et sunt og variert kosthold, og reduser heller på sukkerinntaket der du kan, som ved å kutte ut store mengder brus, juice, kaker, kjeks og søtsaker. Hva er vel likevel bedre enn nybakt brød med brunost?

brunost sunt
Appelsinjuice er vel sunt, er det ikke? Tia… Det inneholder i hvert fall mye sukker.

 

Eventuelt, prøv en av disse sunne oppskriftene!

 

Kilde
1.Glemminge Arnesen, Therese. Derfor kan du nyte brunost med god samvittighet. Melk.no
2.Ulvik, Rune J.. (2001). Slutt på jern i brunosten. Tidsskriftet.no

 

 

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer