mct olje
1372
0

Har du hørt om bombesikre lavkarbo dietter som lovpriser MCT olje opp i skyene? Da har du nok fått med deg hypen rundt MCT olja. Her forteller vi deg hva det er, og hvorfor det faktisk kan bidra med mye positivt for helsen din.

Og for det første- du trenger ikke å følge en lavkarbo diett for å ha nytte av MCT olje. MCT olje er et kosttilskudd på lik linje med omega-3-fettsyrer, vitamintilskudd, proteintilskudd, etc., det gjelder bare å vite om du faktisk kan ha bruk for det eller ikke. En person som inntar mye av et bestemt næringsstoff gjennom kosten, vil sannsynligvis ikke ha behov for ekstra tilskudd. Større sannsynlighet er det for eksempel at en vegetarianer vil ha behov for proteintilskudd eller jerntilskudd.

 

Hva er MCT olje?

MCT er en forkortelse for medium-chain-triglycerides, også kjent som mellomlange fettsyrer – en form for mettede fettsyrer som nærmest er fraværende i et standard vestlig kosthold. MCT forbindelser finnes i kokos- og palmeolje, i tillegg til i noen meieriprodukter. Likevel, ren MCT olje produseres gjennom ekstraksjon på laboratoriet.

MCT fettsyrer absorberes raskere i kroppen enn mer vanlige lange fettsyrer, og i motsetning til lengre fettsyrer, vil kroppen din fordøye MCT i leveren isteden for i tarmen. I leveren vil det dannes ketoner, som kroppen kan benytte som energi- en av årsakene til at MCT olje har blitt så populært i ketoniske dietter.

mct olje
MCT olje inngår gjerne som en ingrediens i kaffe for de som benytter MCT tilskudd.

MCT olje og kokosolje

De fleste mettede fettsyrer hører til blant gruppen fettsyrer som vi ikke ønsker å innta for mye av. Denne typen fettsyrer øker kroppens produksjon av kolesterol og kan føre til større risiko for hjerte- og karsykdommer. Kokosolje lages av fruktkjøttet i kokosnøtten og inneholder hele 87% mettet fett.

Kokosfett består av gode mettede fettsyrer, nemlig MCT fettsyrene kaprylsyre (8%), laurinsyre (45-60%) og kaprinsyre (6%). Omkring 90% av fettet i kokosfett består av gode mettede fettsyrer. Mettede fettsyrer som er fremstilt ved å herde umettet fett, er i motsetning til MCT fettsyrer både unaturlig og helseskadelig for oss.

MCT fettsyrene har den fordelen at de går lett igjennom cellemembranen og forbrennes raskt til energi i mitokondriene (der det dannes energi i kroppen). Det har også vist seg at MCT fettsyrer ikke legger seg like lett rundt midjen der det ville blitt lagret som farlig bukfett. Flere studier peker faktisk på at kokosfett kan kokosfett kan faktisk øke din fettforbrenning, krympe midjemålet og gjøre det lettere for deg å holde en stabil vekt. Kokosfett kan også bidra til å bygge sterkere muskler.

Rundt 50% av fettet i kokosolje er MCT forbindelser, og det meste av MCT oljen som selges på markedet i dag er laget av kokosolje. Under fremstillingen blir MCT isolert fra resten av oljen før det tappes på flasker og selges. Dersom du er på utkikk etter en høykvalitets MCT olje, er konsentrert MCT et godt alternativ.

mct olje

MCT olje og vektnedgang

Et av de vanligste påstandene blant tilhengere av MCT olje er at det kan bidra til vekttap. Til tross for at et høyt inntak av fettrike matvarer en gang ble sett på som hovedårsaken til overvekt, så er vi i dag heldigvis klar over at dette ikke er svart-hvitt.

Forskere har funnet ut at MCT olje får kroppen til å øke produksjonen og frigjøringen av peptidene YY og leptin- to hormoner som er kjent for å skape en følelse av metthet. I en studie fant forskere ut at MCT olje var bedre til å stille sultfølelsen enn kokosolje, noe som er et godt argument for og heller bruke MCT olje enn kokosolje.

En annen årsak til at MCT olje kan fremme vektreduksjon er hvordan kroppen bryter det ned. Dette henger igjen sammen med at MCT olje omdannes til ketoner som kroppen kan benytte som energikilde isteden for glukose, og derfor bruke fett som energikilde istedenfor å lagre det.

mct olje MCT olje fremstilles for det meste ved å utvinne MCT forbindelser fra kokosolje.

 

MCT olje og bivirkninger

Som med det meste annet vil for mye av en ting kunne snu godt til vondt, og det samme gjelder for MCT olje. Dersom du inntar overdrevent mye MCT olje vil du kunne oppleve bivirkninger som diaré, luft i magen, kvalme og oppkast. Det er også en fordel å unngå MCT olje dersom du har diabetes eller dårlig lever.

I tillegg til å kunne bidra til vekttap, har MCT olje en antibakteriell effekt som kan motvirke dannelsen av bakterier og infeksjoner.

Slik bruker du MCT olje

Hvis du ønsker å prøve MCT olje, sørg for å velge MCT olje av høy kvalitet uten masse tilsetningsstoffer.

Når det gjelder dosering vil det avhenge fra person til person, men start forsiktig og øk gradvis. Hvis du aldri tidligere hat brukt MCT olje, anbefaler vi å begynne med 1 spiseskje om dagen den første uken. Deretter kan du gå over til å prøve 1-2 spiseskjeer daglig.

 

Anbefalt produkt:

Vår anbefaling er WeightWorlds Pure C8 MCT Oil

Pure C8 MCT Oil

  • Kan bidra til økt kontroll over appetitt og vekt.
  • Godt for hjernehelsen.
  • Palmeolje og fri for allergener.
  • Passer perfekt for person som på lavkarbo- og Ketodiett!
  • Består av 100% ren MCT olje.
  • Fremstilt fra kokosnøtter
  • 1-2 spiseskjeer per dag

 

Kjøp her    –    359,-

Kommentarer