1953
0

Mørk sjokolade er fylt at viktige næringsstoffer som ha positiv effekt på helsen. Spiser du for mye er hensikten borte, men om du inntar mørk sjokolade med måte, så kan du nyte den med god samvittighet!

Vi forbinder sjokolade og kakao med søtsaker vi får kjøpt i butikkhyllene, men sannheten er at sjokolade er laget av kakaobønner som vokser på kakaotrær. Kakaobønner er blant de rikeste kildene til antioksidanter vi vet om, og inneholder mange viktige næringsstoffer som er bra for helsen. For å fremstille sjokolade tilsettes kakaomasse (fremstilt av kakaobønner), kakaofett og sukker. Desto høyere prosentandel sukker, jo mindre sunn er sjokoladen. En tommelfingerregel er at jo lysere sjokoladen er, desto mindre andel kakaomasse, og jo mer sukker er det. Kakaomassen i seg selv inneholder en del kalorier, men det er når sukkeret og kakaofettet tilsettes at de uønskede kaloriene legges til.

Ønsker du å kose deg med sjokolade med god samvittighet, velg en mørk sjokolade, og spis kun et par ruter daglig.

  

Mange fordeler med sjokolade!

Flere studier har vist at sjokolade kan forbedre helsen å redusere risikoen for hjertesykdommer. Her er en oversikt over fordelene du kan nyte av å innta mørk sjokolade:

 

1. Mørk sjokolade er svært næringsrik

Velger du sjokolade med høyt innhold av kakao er den faktisk svært næringsrik. Den inneholder en god del fiber, og er proppet med mineraler. 100g sjokolade med kakaoprosent på 70-85%, inneholder:

  • 11g fiber.
  • 67% av dagsbehovet for jern.
  • 58% av dagsbehovet for magnesium.
  • 89% av dagsbehovet for kobber
  • 98% av dagsbehovet for magnesium.
  • Sjokolade inneholder også mye kalium, fosfor, sink og selen.

Sjokolade inneholder også en god del kalorier, rundt 600kcal per 100g, så dette er ikke noe du bør innta i store mengder. I tillegg inneholder det mye sukker. Fettsyrene vi finner i kakao og mørk sjokolade er av den sunne typen og er for det meste mettet og enumettet, med små mengder av flereumettede fettsyrer. Det inneholder også koffein og theobromine.

Sjokolade lages av blant annet kakaobønner som vokser på kakaotre.

 

2. Mørk sjokolade er en viktig faktor for antioksidanter

ORAC står for ”Oxygen Radical Absorbance Capacity” og er målet på antioksidanter i maten vi spiser. Forskere har kommet fram til at såkalte frie radikaler er ugunstig for kroppen. Ved å tilsette frie radikaler til ulike matvarer, har de målt hvor ødelagt næringsstoffene i de maten blir. Rå, ikke-prosesserte kakaobønner, er blant de beste matvarene for å motstå den negative effekten fra frie radikaler.

Mørk sjokolade er fullstappet med organiske forbindelse som er biologisk aktive og fungerer som antioksidanter. Dette inkluderer blant annet polyfenoler, flavanoler, katekiner m.m.. En undersøkelse viste utrolig nok at kakao og mørk sjokolade innehold mer antioksidanter, polyfenoler og flavanoler enn en rekke frukter som ble testet, blant annet blåbær og acaibær.

Tips: Prøv en kalorifattig sjokoladekake uten sukker og med masse proteiner! Ferdig kakemiks som tilberedes på få minutter. 

 

3. Mørk sjokolade kan øke blodgjennomstrømningen å senke blodtrykket

Flavenolene i mørk sjokolade kan stimulere endotelet, innsiden av blodårene, til å produsere nitrogenoksid (NO). En av funksjonene til NO er å sende signaler til arteriene som får de til å slappe av, noe som senker motstanden til blodstrømmen og dermed reduserer blodtrykket.

Kakaobønner kvernes til pulver og brukes i det vi kjenner som sjokolade.

 

4. Mørk sjokolade øker HDL og beskytter LDL mot oksidering

Jevnlig og moderat inntak av mørk sjokolade kan redusere risikoen for hjertesykdommer. I et kontrollert forsøk viste kakaopulver positiv effekt på å redusere oksidert LDL kolesterol i menn, mens det økte HDL (”bra” kolesterol). Oksidert LDL betyr at det ”dårlige” kolesterolet har reagert med frie radikaler. Dette gjør LDL i stand til å reagere med andre stoffer og å skade andre vev i kroppen, som for eksempel innsiden av arteriene.

At kakao reduserer oksidert LDL er helt på sin plass ettersom det inneholder mengder av sterke antioksidanter som finner veien inn i blodbanen og beskytter lipoproteiner mot oksidative skader. Mørk sjokolade kan også redusere insulin resistansen, en annen viktig faktor for mange hjertesykdommer og diabetes.

 

5. Mørk sjokolade kan beskytte mor kardiovaskulære sykdommer

Forbindelsene i mørk sjokolade er som nevnt svært beskyttende mot oksidering av LDL. Over lang tid vil dette føre til mindre opphopning av kolesterol i blodårene, og redusert risiko for hjertesykdom i framtiden.

I en studie på 470 eldre menn ble det funnet at kakao reduserte risikoen for død som følge av hjerte- og karsykdommer med 50% over en 15 års periode! En annen studie kom fram til at ”å innta sjokolade to eller flere ganger i uken, reduserte risikoen for plakk i arteriene med 32%. Inntak av sjokolade mindre enn to ganger i uken hadde ingen effekt. En tredje studie kartla at inntak av sjokolade fem eller flere ganger ukentlig, reduserte risikoen for hjerte- og karsykdommer med 57%.

Det er verdt å nevne at disse studiene var såkalte ”observerbare studier” som ikke kan utelukke at det var andre effekter som redusere risikoen for sykdom. Det er likevel all grunn til å tro at sjokolade har en positiv effekt for å motvirke hjerte- og karsykdommer.

Tips: Prøv en sunn sjokolade, helt fri for sukker og med ekstra proteiner. Denne smaker rett og slett fantastisk!

 

6. Mørk sjokolade kan beskytte huden mot sol

De bioaktive forbindelsene i mørk sjokolade kan også være bra for huden. Flavenolene kan beskytte mot solskader, øke blodtilførselen til huden og fuktigheten i huden.

Minimum erytemaldose (MED) er den minste mengden UVB-stråler so, kreves for å forårsake solbrenthet 24 timer etter eksponering. I en studie på 30 personer, ble MED mer enn doblet etter å ha inntatt mørk sjokolade med høyt innhold av flavenoler i 12 uker.

Planlegger du en solrik sommerferie, eller kanskje vinterferie eller påskeferie i sola, bør du med andre ord sørge for å innta mørk sjokolade noen uker i forveien!

Klarer du å holde deg til kun et par biter mørk sjokolade daglig, så kan det gjøre underverker for helsen.

7. Mørk sjokolade kan forbedre hjernefunksjonen

Mørk sjokolade kan også forbedre hjernefunksjonen. En studie av friske (frivillige) mennesker viste at fem dager med inntak av mørk sjokolade, førte til bedre blodstrøm til hjernen. Kakao kan også styrke den kognitive sansen til eldre mennesker med psykisk nedsatt funksjonsevne. Det forbedrer også verbal flyt og reduserer risikoen for hjernesykdommer.

Kakoa inneholder stimulerende substanser som koffein og theobromine, noe som kan forklare hvorfor kakao kan forbedre hjernefunksjonen på kort sikt.

Tips: Enda en kakemiks som anbefales på det varmeste. Uten tilsatt sukker, rikelig med proteiner og fiber, og nydelig smak!

 

Viktig!

Det er mange bevis for at kakao og mørk sjokolade har positiv effekt på helsen, og særlig mot hjerte- og karsykdommer. MEN, dette betyr ikke at du kan proppe i deg med sjokolade hver dag. Kakao inneholder fremdeles mange kalorier, og det kan være vanskelig å begrense seg når man først har funnet fram sjokoladeskålen. Et godt tips er derfor å ta kun et par biter rett etter middag, og hold resten av sjokoladen bortgjemt i skapet.

Sørg for at sjokoladen består av minst 70% kakao, men gjerne mer. Mørk sjokolade inneholder også noe sukker, men mengden er relativt små.

Til slutt en siste fordel med sjokolade;
Det smaker nydelig!

 

Kilder
Gunnars, Kris. (2017). 7 Proven Health Benefits of Dark Chocolate. Healthline.com
Dahl, Mette Irene. (2002). Sjokoladen: Syndig, sunn eller sunn synd?. Forskning.no

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer