Prosessert mat er ikke noe nytt, men de utgjør i dag en mye større del av kostholdet enn noen gang. Likevel, prosessert mat er ikke i utgangspunktet skadelig selv om det er behandlet. Her er to årsaker: Først og fremst, begrepet
206
0

Til tross for at de fleste kostholdsråd ber oss om å øke inntaket av ubehandlet mat, er ikke nødvendigvis prosessert mat bare usunt. Her er hvorfor.

Prosessert mat er mat som har gått gjennom en eller annen form for behandling. International Food Information Council har definert prosessert mat som “all mat som i en eller annen form er påvirket før det gjøres tilgjengelig for menneskelig konsum”. Disse forandringene kan være frysing eller tørking for å bevare næringsstoffer og friskhet, eller en ferdig komponert frossen rett bestående av ulike ingredienser. Selv en pose med frosne grønnsaker faller inn under kategorien prosessert mat.

Mens mange typer prosessert mat tillater oss å spise næringsrike matvarer uten å være ansvarlig for å jakte dyr, fiske fisk, eller sanke frukt, bær og grønnsaker selv, har enkelte moderne prosesseringsmetoder bidratt til å redusere matens totale verdi. Flere av dagens matvarer er prosessert med mindre fermentering, mer blekemidler og tilsetningsstoffer,  tilsatt sukker og salt for å bevare smak, og mindre av de gode sakene som vitaminer, mineraler og fiber. Generelt sett; jo mer fermentering en matvare gjennomgår, desto mindre sunn er den. Minimalt prosesserte matvarer kan være svært næringsrik, mens “ultra-prosesserte” matvarer som regel er det motsatte.

Prosessert mat er ikke noe nytt, men de utgjør i dag en mye større del av kostholdet enn noen gang. Likevel, prosessert mat er ikke i utgangspunktet skadelig selv om det er behandlet. Her er to årsaker: Først og fremst, begrepet "prosessert mat" er svært bredt, og det kan ikke skjære alle matvarer under samme kniv. Det er forskjell på næringsinnholdet i fryst potetstappe og en søt kjeks, men begge matvarene er prosessert.
Veien fra råvare til butikk er gjerne lang og gjennomgår mange ulike prosesser. Med en gang en råvare har blitt behandlet i en eller annet form, regnes den som prosessert.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Jo mer prosessert, desto verre

Ifølge NOVA-klassifiseringen er ultra-prosessert mat “mat som typisk er ugjenkjennelige former for mat, til tross for at enkelte kan immitere utseende, formen og smaken til de opprinnelige matvarene”. Disse produktene er svært langt fra sine opprinnelige råvarer fordi de inneholder en så høyt innhold av tilsetningsstoffer, og det er vanskelig å si hvordan de har blitt fremstilt. De fleste av disse produktene eksisterte ikke for så lite som 100 år siden, men side nå utgjør majoriteten av kaloriene i den amerikanske dietten. I Norge og vestlige land, er inntaket av prosessert mat noe mindre enn hos amerikanerne, men det utgjør fremdeles en betydelig del av kaloriinntaket. En stuide publisert i tidsskriftet Journal of Population Health Metrics så sent som i fjor, fant at jo mer ultra-prosessert en matvare er, desto lavere næringstetthet og høyere innhold av mindre gode kalorier. Uprosessert mat, eller mindre prosessert mat, sørger for mye mer næringsrik og nyttige kalorier.

prosessert mat
Potetgull er et godt eksempel på ultra prosessert mat. Potetgull er så mye behandlet av det ikke lenger ligner poteter som er den opprinnelige råvaren.

Prosessert mat er ikke noe nytt, men de utgjør i dag en mye større del av kostholdet enn noen gang. Likevel, prosessert mat er ikke i utgangspunktet skadelig selv om det er behandlet. Her er to årsaker:

Først og fremst, begrepet “prosessert mat” er svært bredt, og det kan ikke skjære alle matvarer under samme kniv. Det er forskjell på næringsinnholdet i fryst potetstappe og en søt kjeks, men begge matvarene er prosessert.

For det andre, kroniske sykdommer som skyldes matinntak, skyldes nesten utelukkende mengden mat som inntas. Å spise Brownies eller Oreo-kjeks en gang i blant er helt ok, men å spise det hver dag er ikke bra. Det er ikke noe iboende galt med prosessert mat, og for mange av oss kan det faktisk bidra til å gi oss noen av de næringsstoffene vi trenger. Behandlingen av enkelte matvarer er helt nødvendig for at de fleste av oss skal få i seg nok av de viktige næringsstoffene. Du kan eventuelt gå ut i skogen å jakte/sanke din egen mat, men de færreste av oss har mulighet eller tid til det.

Prosessert mat er ikke noe nytt, men de utgjør i dag en mye større del av kostholdet enn noen gang. Likevel, prosessert mat er ikke i utgangspunktet skadelig selv om det er behandlet. Her er to årsaker: Først og fremst, begrepet "prosessert mat" er svært bredt, og det kan ikke skjære alle matvarer under samme kniv. Det er forskjell på næringsinnholdet i fryst potetstappe og en søt kjeks, men begge matvarene er prosessert.
Denne frosne grønnnsaksblandingen kjenner du nok lett igjen fra frysedisken. Ettersom grønnsaken har vært fryst, anses den som prosessert, men det er ingen til om at dette er en sunt og næringsrikt produkt.

Et sunt og næringsrikt kosthold kan helt klart opprettholdes ved å innta prosessert mat, og for mange av oss er det den eneste måten å få i seg en rekke næringsstoffer på. Nøkkelen ligger i å vurdere i hvilken grad maten er prosessert og hvilke næringsstofer som er bevart, ikke å se på behandlet mat eller råvarer som svart og hvitt. I enkelte tilfeller vil prosesserte matvarer faktisk være et sunnere alternativ enn sine råvarer. Enkelte frosne grønnsaker har et høyere næringsinnhold enn i sin naturlige tilstand.

 

Dette bør du tenke på

Du skal ikke være redd for å spise prosessert mat, men du bør være klar over hvor lett prosessert mat kan frarøves viktige næringsstoffer og samtidig inneholde en del uønskede tilsetningsstoffer. Når du velger matvarer i butikken bør du helt klart sørge for å velge mye råvarer som frukt og grønnsaker, men det er ingenting i veien for å kjøpe ferdigbehandlet mat. Dagens utvalg av fryste matvarer er lang sunnere enn det de var for bare ti år siden. Saltinnholdet er redusert betraktelig, mengden tilsatt sukker er langt lavere, og flere av de gode næringsstoffene er bevart. Av og til er det også viktig å unne seg noe godt som du virkelig har lyst på, men tenk litt større tanker enn kun “her og nå”- det er kostholdet på lang sikt som virkelig betyr noe.

 

Kilde
Hockett, Joshua. (2018). Why ‘Processed Foods’ Aren’t Always an Enemy to Athletes. Stack.com

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer