343
0

Enten du trener for å øke styrken eller forbedre kondisjonen, forskning viser at korte, intensive intervalløkter er den beste treningsformen for helse og energiproduksjon.

At trening er bra for oss er ikke nytt, og det er publisert en rekke forskningsartikler som viser til hvor hvordan trening og en aktiv livsstil gagner oss. En nylig gjennomført studie publisert i journalen Cell Metabolsim,  gjorde interessante funn på cellenivå som aldri før har blitt omtalt. Funnene tyder på at høyintensiv intervalltrening (HIIT) som sykling eller gåing/løping, øker den kapasiteten til mitokondriene, organellene som står for energiproduksjonen i kroppen vår.

Les også: Kan trening virkelig holde kroppen ung?

 

Betydning av HIIT

Etter hvert som vi eldes vil kroppens energiproduksjon avta, men resultatene fra denne studien viser at vi gjennom trening kan opprettholde mitokondrienes energiproduksjon, og dermed påvirke kroppen på cellenivå. Faktisk oppdaget forskerne at trening bidrar til å reversere aldringsprosessen som skjer på cellenivå.

Som nevnt har treningen en forebyggende effekt mot mange sykdommer, blant annet hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, fedme, type 2 diabetes, bryst- og tykktarmskreft, depresjon og angst. At trening påvirker mitokondriene betyr at effekten av treningen er langt større enn det man tidligere har trodd. Det er spesielt intervalltrening som ser ut til å virke positivt, korte og intensive intervalløkter etterfulgt av lettere aktivitet. Slike HIIT økter gav en betydelig økning i mitokondrienes kapasitet for energiproduksjon, og i følge studien var resultatene som følger:

– 49 % økning for deltakerne i alderen 18-30 år.
– 69 % økning for deltakerne i alderen 65-80 år.

Slik ble studien gjort

Studien delte deltakerne, 36 menn og 36 kvinner, inn i tre grupper. Den ene gruppen trente høyintensiv intervallsykling, den andre løftet vekter, og den tredje gjorde begge deler. Etter treningsperioden ble det tatt muskelbiopsi fra lårmusklene. Resultatene viste at HIIT trening gav en tydelig økning i mitokondriens funksjon. Raske og intensive intervalløkter gir også lavere insulin sensitivitet, og dermed redusert risiko for diabetes.

 

Dette kan du gjøre

Lurer du på hvordan du kan ta nytte av dette? En studie gjennomført i 2016 tok 27 stillesittende menn gjennom 12 uker HIIT trening bestående av 20 sekunders sprinter på spinning sykkel hvorav hver sprint ble etterfulgt av 2 minutter med roligere sykling. Gruppen som syklet intervalløkter i totalt 10 minutter daglig, hadde like store framgang i kondisjonen, regulering av blodsukker, og økt mitokondrie funksjon, som deltakerne som syklet i 45 minutter på 70% av maksimal hjertefrekvens.

Les også: Hvilepuls kan fortelle deg hvor lenge du vil leve?

 

Kilde
Berger, Matthew (2017). Shorter, Quicker Exercises Might Be More Beneficial.Healthline.com

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer