poteter sunt
199
0

Poteten har fått et ufortjent dårlig rykte og skyes som pesten av lavkarbo tilhengere. Men er den virkelig så ille? Eller fortjener den en bedre status?

Poteter, i likhet med hvitt brød, ris og pasta, har gjerne blitt forhatt i lavkarbo-miljøer og blant enkelte ernæringseksperter. Dette er matvarer som har høy glykemisk indeks (GI) og lite fiber, og de vil dermed gi rask og tydelig blodsukkerstigning og lite næringsverdi- sies det.

Forskere er likevel ikke alltid enig i denne påstanden. Poteter scorer høyt på listen over mettende matvarer. De inneholder rikelig med næringsstoffer som faktisk kan dempe apetitten, og i tillegg spises poteten ofte sammen med andre lav-GI matvarer som grønnsaker og kjøtt (proteiner), som har den motsatte effekten på blodsukkeret. Og at poteten er helt fri for fiber er skivebom.

Sammenligner vi potet med andre grønnsaker som rosenkål, spinat eller paprika, så rangeres poteten helt klart i det nedre sjiktet, men grunnen til at næringsstoffene likevel utgjør en viktig del av kostholdet vårt, er at vi som regel spiser den oftere enn andre grønnsaker. I tillegg inneholder poteten rikelig med kalium som er bra for blodtrykket, og vitamin C som er en kraftig antioksidant.

poteter sunt
Poteter utgjør som en regel en større del av kostholdet enn andre grønnsaker, og blir derfor en viktig kilde til en rekke næringsstoffer.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Oppsummert kan vi si at poteten gir oss:

  • Fiber
  • Vitamin C
  • Kalium
  • Vitamin B6
  • Fosfor
  • Magnesium
  • Jern
  • Essensielle aminosyrer

Hvis du har sluttet å spise potet kun fordi du har hørt at det er karbohydrat bomber som gjør at du legger på deg, så bør du revurdere om du ikke skal lage deg en bedre potetmiddag snart. Det er i hvert fall ingen grunn til å utelukke poteten helt fra kostholdet- med mindre du er på en bestemt diett.

Og til slutt. 
Skal du kunnen nyte poteten med god samvittighet, bør du i hvert fall unngå å spise den fritert eller som potetgull. Rå potet i sin naturlige form er det beste, og kok den gjerne med skallet på for å bevare mest mulig av næringsstoffene.

Kilde
1.Optimaltkosthold.no
2.Bramat.no

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer