Hører du til blant de som allerede har oppdaget gleden av å spise cottage cheese? Hvis ikke er det i så fall er det virkelig på tide
Cottage Cheese er et melkeprodukt laget på en ostemasse bestående av melk, fløte og salt. For bare noen få år siden var det kun en´ type cottage cheese på markedet, og selv denne typen ble regnet som sunn og næringsrik på grunn av sitt høye protein-, vitamin og mineralerinnhold, samt lave fettinnhold (4%).
I løpet av kort tid ble cottage cheese et populært produkt som fikk et bredt bruksområde. Går du i butikken i dag vil du finne flere varianter, blant annet Mager Cottage Cheese og Mager Cottage Cheese og Yoghurt. Alle disse variantene er proteinrike produkter, henholdvis 13g og 10g, inneholder kun 2g fett, og er gode alternativer til de som ønsker et redusert inntak av fett og kalorier i kostholdet.
Uavhengig om du velger vanlig/original eller mager cottage cheese, inneholder produktet hele 13g proteiner per 100g vare. Som med det meste annen så er det også forskjell på proteiner, og cottage cheese er rik på langsomt fordøyelige kasein proteiner, noe som gjør cottage cheese til en matvare som sørger for langvarig og jevn energi. Flere studier har konkludert med at inntak av kasein før leggetid kan bidra til å fremme muskelvekst og motvirke muskeltap.
Musklene kan nemlig bare opptre i to ulike faser; anabol (oppbyggende) eller katabol (nedbrytende). Når kroppen ikke får tilført næring mens du sover gjennom natten, vil den dessverre ha lett for å gå over i en katabol tilstand. Ved å innta kasein protein før leggetid vil du minimere risikoen for at musklene havner i en katabol tilstand. Dette kan du lese mer om her; proteiner før leggetid er avgjørende for muskelvekst.
I tillegg til masse herlig kasein, er cottage cheese rikt på riboflavin. Riboflavin er et vannløselig vitamin B og omtales gjerne som B2. Riboflavin spiller en nøkkelrolle i å opprettholde god helse og en optimal energiomsetning ettersom det bidrar til å omdanne proteiner, karbohydrater og fett til energi.
Ettersom riboflavin er vannløselig klarer ikke kroppen å holde på det særlig lenge, og du trenger derfor å tilføre riboflavin gjennom kosten hver dag. Menn trenger omtrent 1,3g riboflavin daglig, mens kvinner trenger 1,1g daglig.
Cottage cheese inneholder to svært viktige byggesteiner for skjellete vårt, nemlig kalsium og fosfor. De fleste er godt kjent med kalsiumet sin rolle i å holde skjellete vårt sterkt og for å unngå at det blir porøst, men de færreste kjenner til fosforet sin betydning. Fosfor hjelper oss å produsere hydroksyapatitt, et mineral som er viktig for mineraliseringen av skjellet. Kalsium og fosfor bindes sammen i hydroksyapatitt i beinvevet.
I tillegg til kalsium og fosfor, er proteinene i seg selv en viktig bidragskilde for å styrke beina. Alt i alt er cottage cheese et supert produkt for skjelettet vårt!
Liker du cottage cheese kald rett fra kjøleskapet er det bare å kjøre på, men det er mange andre inspirerende og lettvinte måter å nyte osten på. Noen bruker det i smoothien eller proteinshaken, andre i bakverk og i salater.
Her er noen oppskrifter hentet fra Tine sine hjemmesider:
1,5 dl hvetemel
1/2 ss linfrø
1/2 ss havrekli
1 ts bakepulver
1/8 ts salt
25g meierismør
125g mager cottage cheese
Kilde
1.Kadet, Matthew. (2017). 3 reasons and 3 ways to eat cottage cheese. Bodybuilding.com
2. Tine Kjøkken. Oppskrifter med cottage cheese. Tine.no
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene