cottage cheese
508
0

Hører du til blant de som allerede har oppdaget gleden av å spise cottage cheese? Hvis ikke er det i så fall er det virkelig på tide!

Cottage Cheese er først og fremst et melkeprodukt laget på en ostemasse bestående av melk, fløte og salt. For bare noen få år siden var det kun en´ type cottage cheese på markedet, og selv denne typen ble regnet som sunn og næringsrik på grunn av sitt høye proteininnhold, lave fettinnhold (4%) og kilde til en rekke viktige vitaminer og mineraler. I løpet av kort tid ble cottage cheese et populært produkt som fikk et bredt bruksområde. Går du i butikken i dag vil du finne flere varianter, blant annet Mager Cottage Cheese og Mager Cottage Cheese og Yoghurt. Begge disse variantene er proteinrike produkter, henholdvis 13g og 10g, inneholder kun 2g fett, og er gode alternativer til de som ønsker et redusert inntak av fett og kalorier i kostholdet.

 

Derfor er cottage cheese så sunt!

Uavhengig om du velger vanlig/original eller mager cottage cheese, inneholder produktet hele 13g proteiner per 100g vare. Som med det meste annen så er det også forskjell på proteiner, og cottage cheese er rik på langsomt fordøyelige kasein proteiner, noe som gjør cottage cheese til en matvare som sørger for langvarig og jevn energi. Flere studier har konkludert med at inntak av kasein før leggetid kan bidra til å fremme muskelvekst og motvirke muskeltap. Musklene kan nemlig bare opptre i to ulike faser; anabol (oppbyggende) eller katabol (nedbrytende). Når kroppen ikke får tilført næring mens du sover gjennom natten, vil den dessverre ha lett for å gå over i en katabol tilstand. Ved å innta kasein protein før leggetid vil du minimere risikoen for at musklene havner i en katabol tilstand. Dette kan du lese mer om her; proteiner før leggetid er avgjørende for muskelvekst.

 

Høyt innhold av riboflavin

I tillegg til masse herlig kasein, er cottage cheese rikt på riboflavin. Riboflavin er et vannløselig vitamin B og omtales gjerne som B2. Riboflavin spiller en nøkkelrolle i å opprettholde god helse og en optimal energiomsetning ettersom det bidrar til å omdanne proteiner, karbohydrater og fett til energi.

Ettersom riboflavin er vannløselig klarer ikke kroppen å holde på det særlig lenge, og du trenger derfor å tilføre riboflavin gjennom kosten hver dag. Menn trenger omtrent 1,3g riboflavin daglig, mens kvinner trenger 1,1g daglig.

 

Trippel beskyttelse for bein og skjellet

Cottage cheese inneholder to svært viktige byggesteiner for skjellete vårt, nemlig kalsium og fosfor. De fleste er godt kjent med kalsiumet sin rolle i å holde skjellete vårt sterkt og for å unngå at det blir porøst, men de færreste kjenner til fosforet sin betydning. Fosfor hjelper oss å produsere hydroksyapatitt, et mineral som er viktig for mineraliseringen av skjellet. Kalsium og fosfor bindes sammen i hydroksyapatitt i beinvevet.

I tillegg til kalsium og fosfor, er proteinene i seg selv en viktig bidragskilde for å styrke beina. Alt i alt er cottage cheese et supert produkt for skjelettet vårt!

 

Slik kan du nyte cottage cheese!

Liker du cottage cheese kald rett fra kjøleskapet er det bare å kjøre på, men det er mange andre inspirerende og lettvinte måter å nyte osten på. Noen bruker det i smoothien eller proteinshaken, andre i bakverk og i salater.

Her er noen oppskrifter hentet fra Tine sine hjemmesider:

 

Smoothie med cottage cheese og blåbær (1 porsjon)

100g cottage cheese
1/2 ss honning
1/2 dl frosne blåbær
1/4 banan
1/4 dl havregryn
1/2 dl Biola med blåbærsmak

 1. Ha alle ingrediensene i en blender og kjør blandingen til en jevn smoothie.
 2. Hell over i et glass og dryss eventuelt over litt friske blåbær og havregryn
cottage cheese
Foto: Tine
Oppskrift: Tine

Tortillapizza med cottage cheese og kylling (1 porsjon)

1/4 beger cottage cheese
1 stk fullkorn tortillalefse
1/2 dl pizzasaus
30g kylling- eller kalkunpålegg kuttet i strimler
4 cherrytomater
1/4 rødløk i skiver
1/4 rød paprika i skiver
4 oliven
Litt frisk organo

 1. Sett stekeovnen på 225 grader.
 2. Legg lefsen på en stekeplate med bakepapir og smør på pizzasausen.
 3. Fordel resten av ingrediensene ut over tortillalefsen. Krydre etter eget ønske (bruk gjerne oregano, pizzakrydder, pepper, etc.).
 4. Stek midt i ovnen i 4-5 minutter.
cottage cheese
Foto: Tine
Oppskrift: Tine

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Frokostscones (2 porsjoner)

1,5 dl hvetemel
1/2 ss linfrø
1/2 ss havrekli
1 ts bakepulver
1/8 ts salt
25g meierismør
125g mager cottage cheese

 1. Sett stekeovnen på 250 grader.
 2. Bland de tørre ingrediensene i en bakebolle. Skjær smøret i små terninger og fordel det jevnt i den tørre blandingen. Det er en fordel hvis smøret er romtemperert.  Elt deigen til smøret er godt fordelt før du tilsetter cottage cheese og rører det sammen til en deig.
 3. Del deigen i jevnstore emner som du ruller til boller. Trykk de flate på stekeplaten som er dekket med bakepapir, og stek i 1 minutter.
 4. Avkjøl før du nyter de med litt syltetøy eller en osteskive.
cottage cheese oppskrift
Foto: Tine
Oppskrift: Tine

 

Pastasalat med cottage cheese (1 porsjon)

75g pasta
0,2 dl pinjekjerner
25g cherrytomater
1/2 valgfri salat
1/2 vårløk
3/4 dl mager cottage cheese
5 oliven
1/4 dl friske krydderurter (valgfri type)

 1. Kok pastaen etter anvisning på pasjen. Rist pinjekjernene i en tørr panne på svak varme. Del tomatene i biter og riv salaten i mindre i mindre biter. Finhakk løken.
 2. Når pastaen er avkjølt, bland den sammen med cottage cheese. Fordel salaten på et fat eller i en bolle og legg på cottage cheese blandingen, pinjekjerner, tomater, vårløk, oliven og urter.
 3. Server gjerne sammen med grovt brød eller grove rundstykker.
cottage cheese
Foto: Tine Oppskrift: Tine

 

Kilde
1.Kadet, Matthew. (2017). 3 reasons and 3 ways to eat cottage cheese. Bodybuilding.com
2. Tine Kjøkken. Oppskrifter med cottage cheeseTine.no

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer