657
0

Det hører til sjeldenhetene at du ser noen trene på et treningssenter uten musikk på øret eller omgitt av musikk i rommet. Om det er et bevisst valg at musikken står på full guffe, eller om den skrus på nærmest som er automatisert bevegelse, er uvisst. Men, uansett vil musikken bidra til å heve prestasjonen din!

For enkelte kan det å glemme høretelefonene eller mobilen med favoritt-spillelisten hjemme, være forbundet med en ødelagt treningsøkt. Musikk har en enorm motivasjonskraft, og noen er nærmest avhengig av musikk på øret for å kunne gjennomføre en hard treningsøkt. Og de har grunn til å fortsette med påstanden sin, for musikk har nemlig en prestasjonsfremmende effekt.

 

Studier som beviser effekten

Det er gjort flere studier som har dokumentert effekten som musikk kan ha på prestasjonen. En undersøkelse gjennomført ved Brunel University i Storbritannia, viste at ved riktig bruk av musikk kan man oppnå en prestasjonsøkning på 10-15%. Faktisk kan musikk ha mye av den samme effekten som man oppnår med prestasjonsfremmende midler.

En annen studie fra 2013 kom fram til at personer som ofte hørte på musikk kunne bruke musikken til å endre humør og sinnsstemning, og dermed ble mer motivert til å trene.

Et konkret tilfelle der musikk har hjulpet kjente utøvere er den verdenskjente etiopiske løperen Haile Gebreselassie som satte verdensrekord på 10 000 meter flere ganger i sin karriere. Gebreselassie lyttet til en sang med en oppløftende rytme som han hadde på øret hele tiden mens han løp. Rytmen var ikke for hard, men hadde en jevn og rullende takt. For Gebreselassie fungerte sangen nærmest som en trener/motivator som stod på sidelinjen og ropte ”litt til, litt til, litt til”.

Musikk har en rekke egenskaper som bidrar til at det kan heve prestasjonene dine.

Musikk har mange fordeler

Musikk har faktisk mange flere fordeler. Her er noen av de:

 

Distraksjon

Musikk kan fungere som en form for distraksjon slik at fokuset tas bort fra treningen og bevegelsen bare flyter av seg selv uten at du tenker på smerten når du begynner å bli sliten.

 

Smertestillende effekt

Dette henger sammen med punktet over, men treningen kan distrahere tankene bort fra smerten, og i tillegg utløser trening ulike hormoner som løfter humøret, blant annet dopamine og opioder.

 

Løfter tempo på treningen

Dette har du kanskje kjent på selv, men det er svært lett at man begynner å løfte eller løpe i takt med musikken. Dersom du lytter til musikk med litt tempo, er det lettere å holde en jevn og god rytme under treningsøkten.

Musikk med litt oppløftende rytme kan bidra til:

  • Øke hjerterytmen.
  • Redusere blodtrykket.
  • Øke stoffskifte og energiutnyttelsen.
  • Redusere fysisk og mentalt stress.
  • Fortrenge vonde tanker og smerter.

Hvilken musikk du hører på har også betydning for effekten det har på treningen. Selv om to sanger har samme rytme og går i samme tempo, kan de påvirke deg ulikt. Musikken som har vist seg å ha best effekt på treningsøkten er pop-tekno, mens jazz eller reggae ikke påvirker økten i like stor grad.

 

Bedrer humøret

Musikk bedrer humøret! Det hersker det liten tvil om. Flere studier har vist at personer som lytter til musikk har lettere for å tenke positivt og å beholde et positivt tankesett.

 

Kilde
How music affect your workouts. (2016). Promaxnutrition.com
Ihle, Marthe. (2016). Derfor lønner det seg å høre på musikk når du trener. Aftenposten.no

 

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer