knebøy
750
0

Løfter du vekter til svetten spruter og besøker treningssenteret oftere enn du bytter sokker, uten å bli særlig sterkere i løpet av en gitt tid? Det kan være flere årsaker bak det faktum at du rett og slett ikke blir sterkere med treningen din.

 

1. Du varierer ikke nok

Det er fristende å holde oss til det vi liker eller allerede har lært oss å gjøre. Men; ved å ikke utfordre deg selv eller variere rutinene dine, vil du ikke kunne forvente resultater heller. Et komplett treningsprogram er nemlig bare komplett dersom det står til dine spesifikke mål. Som Einstein en gang sa; «insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results», altså; “galskap er å gjøre det samme igjen og igjen, men forvente ulike resultater”.

 

2. Du har ikke mange nok hviledager

Det er helt sant at hardt arbeid lønner seg, men en utslitt kropp fungerer rett og slett ikke optimalt. Sørg derfor for at du har nok hviledager i løpet av en uke, slik at kroppen din ikke blir utkjørt. Det fører ikke noe godt med seg.

Les også:Slik reduserer du vannmengden i kroppen din

 

3. Du varierer for mye

Som punkt én beskriver, er det ikke optimalt å kun holde deg til det du syns er gøy eller allerede mestrer. Likevel er det heller ikke bra å variere for mye heller. På den måten vil ikke kroppen din justere seg etter det du «forlanger» av den, og dermed heller ikke øke muskelmasse eller tilstrekkelig styrke. Finn den gylne middelveien, og du vil kunne se resultater langt raskere.

cfi2

4. Du trener ikke med riktig styrke

Dersom målet ditt er å bli tydelig sterkere ved å måle maksimalt styrkeløft, er det en dårlig idé å tviholde på den samme, gamle «3 sett, 12 repetisjoner»-malen din. Om du ønsker å forbedre løftingen bør du trene med et mål om å bruke tilnærmet maksimal styrke ved én repetisjon. Ta heller 5 sett med 5 repetisjoner for å øke styrken ved rene løft. Husk at du selvsagt bør variere treningen og ikke utelukkende gå for maksimal ytelse for et enkelt løft, men denne øvelsen bør definitivt være en del av treningshverdagen din for å se de resultatene du ønsker deg i form av «ren styrke».

 

5. Du har ikke satt deg konkrete nok mål

Konkrete mål er viktig. Ikke bare for å holde på motivasjonen, men også for en konstant påminnelse om hva du må gjøre for å komme deg akkurat dit. Uspesifikke mål er sjelden en god idé; prøv å være så konkret som mulig når du setter deg disse målene. Hvor tungt vil du løfte, i hvilken øvelse vil du løfte disse antall kiloene og når skal du kunne utføre det? Ved å ha slike konkrete mål vil du langt lettere se hvor langt du har kommet allerede før målet i seg selv er nådd.

 

6. Kostholdet ditt er feil

Om du rister på hodet av punktene ovenfor, er det god grunn til å tro at «feilen» ikke ligger i selve treningen – men i det du putter i deg. Sørg for at kostholdet ditt inneholder et høyt nivå av viktige proteiner, mineraler og vitaminer i tillegg til et riktig antall karbohydrater og fettnivå tilpasset din trening og livsstil. Det er ikke så rart at resultatene lar seg vente på dersom kroppen din skriker etter god og riktig næring tilpasset seg selv. Et godt kostholdsprogram er svært viktig, så sørg for å investere i dette.

 

Kilder:

https://healthhabits.ca/2012/02/23/the-components-of-physical-fitness-3/
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1469029217302170?via%3Dihub
https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-7-17

DEL
Lizbeth Osnes er utdannet journalist og har skrevet utallige artikler for en rekke ulike magasiner, nettsider og aviser. I tillegg til å være en aktiv treningsentusiast med en forkjærlighet for alternativ trening og friluftsliv i en hektisk småbarns-tilværelse, er hun brennende opptatt av å levere gode tekster med givende innhold for ethvert konsept. Lizbeth er opptatt av at alle skal kunne få til en god rutine på trening og et sunt og givende kosthold, selv om døgnet i de fleste tilfeller inneholder et par timer for lite for de fleste av oss. Hun er også en spirende forfatter og er aktuell med barneboken "Den ulykkelige Smokkefeen" i 2018, i tillegg til flere andre prosjekter på siden av journalistikk- og forfatterskap. 
Kommentarer