10 000 skritt om dagen
129
0

Du har antageligvis hørt det- 10 000 skritt om dagen er det «magiske» tallet for å opprettholde god helse. Men hvor sikre er vi på at dette er det beste? 

10 000 skritt om dagen, og du har innfridd Helsedirektoratets anbefaling om å gå minst 10 000 skritt hver dag. For noen vil 10 000 skritt fortone seg som en lek, mens for andre vil det fremstå som uoverkommelig langt. Uansett hvilken bakgrunn du har, så vil 10 000 skritt for deg og meg være nøyaktig like mange.

Kanskje er det greit å se på hvor dette «magiske» tallet kommer fra?

 

10 000 skritt – hvorfor?

I 1960 årene i Japan fant de ut at en gjennomsnittlig japansk mann som gikk 10 000 skritt om dagen ville forbrenne om lag 3000 kalorier. Ettersom de på den tiden trodde at 3000 kalorier var det en gjennomsnittlig person burde innta i løpet av en dag, så ble 10 000 skritt «tilfeldig» valgt som den anbefalte skrittmengden en person burde gå hver da.

Ikke veldig vitenskapelig med andre ord…

Å be alle om å gå 10 000 skritt er egentlig helt bak mål. En person på 160cm og en på 200cm har helt forskjellig utgangspunkt, en mann/kvinne på 20 år har andre forutsetninger enn en 90 år gammel person som har nok med å klare seg selv. 10 000 skritt er med andre ord for MANGE for noen og for FÅ for andre.

10 000 skritt om dagen
10 000 skritt for en gammel person med nedsatt helse vil kanskje være altfor mye. For et aktivt barn vil 10 000 skritt kanskje være for lite.

Flere skritt er ikke alltid bedre

En nyere studie som fokuserte på eldre kvinner og hvor mange steg de behøvde å ta for å opprettholde god helse, benyttet data fra 17 000 kvinner med en gjennomsnittsalder på 72 år. Resultatene viste at de som tok 4400 steg per dag hadde 40% mindre risiko for å dø gjennom oppfølgingsperioden på 4 år, sammenlignet med kvinner som tok 2700 steg. Interessant nok, viste det seg at kvinnene som tok 7500 steg hver dag ikke levde noe lengre enn den som gikk 4400 steg. Studien ble publisert i tidsskriftet JAMA Internal Medicine.

Denne studien blant er en av flere studier som viser at vi ikke skal kaste fra oss skrittellerne å minimere gåingen, men det bør være et mål å finne en skrittmengde som matcher egen helse og treningsmål.  Det kan for en person med nedsatt helse bety å konferere med en lege, fysioterapeut eller en treningsveileder, og sammen finne frem til  et konkret mål- IKKE jage på for å innfri et forhåndsinnstilt mål definert av produsentene av pulsklokka eller aktivitetsmåleren. Å benytte en skritteller som motivasjon for å gå, kan være både nyttig og smart. En oversikt over de beste pulsklokkene på markedet (som også har skritteller) finner du her.

Gammel og ung hånd i hånd. Det er tydelig at 10 000 skritt om dagen vil oppleves helt forskjellig for disse to personene.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Hva vi kan lære av “de som går mye”

En forskergruppe så på hvordan postarbeidere i Glasgow, Skotland, differensierte seg fra hverandre for de som leverte post og de som hadde stillesittende kontorjobb. Kontorarbeiderne hadde høyere BMI, større midjemål og dårligere blodsukker- og kolesterolverdier enn de som gikk betydelig mer- og disse verdiene fant forskerne etter å ha tatt hensyn til parametre som alder, kjønn, familiehistorikkk og andre kjente faktorer som påvirker helsen.

Den største forskjellen fant man blant postarbeiderne som gikk minimum 15 000 skritt daglig, noe som tilsvarer omtrent 11,3km. Disse arbeiderne hadde normale midjemål, BMI-verdier og metabolske profiler (altså ingen antydning til økt risiko for hjertesykdom). Resultatene av undersøkelsen ble publisert i tidsskriftet International Journal of Obesity.

Studien tok for seg en relativt lite gruppe mennesker, mens det kan være motiverende nok til å forsøke å oppnå 15 000 skritt om dagen. Det krever en innsats, og tar deg om lag 2 timer, men deler du det opp i flere økter gjennom dagen så er det veldig gjennomførbart. Kroppen vår er uansett ikke laget for å sitte lenge i ro.

10 000 skritt om dagen
Gratis mosjon i arbeidstiden? Da kan postarbeider-yrket passe for deg!

Tips for å gå mer

Ønsker du å gjøre et aktivt forsøk på å gå mer i hverdagen, så kan et godt tips være å øke skrittmengden gradvis med ca. 1000 skritt ekstra per dag per uke. Altså, hvis du i gjennomsnitt går 7000 skritt om dagen i dag, så skal du gå 8000 skritt per dag den neste uken, og deretter 9000 skritt per dag i en uke, så 9000 skritt per dag per uke, osv…

Å benytte en skritteller er et supert verktøy for å holde oversikt over hvor mange steg du har gått og hvordan du ligger ann, og ikke minst er det motiverende.

Hvis antallet steg er det som er viktigst for deg, så anbefaler vi en rimelig pulsklokke som for eksempel Garmin Forerunner 45. En egen test av denne kan du lese her.

 

Kilde
Mnn.com

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer