Vi har skrevet om egg tidligere, og kommer til å gjøre det igjen. Egget er nemlig en gullgruve full av sunne næringsstoffer som kan bidra til både muskelvekst og god helse. Denne gangen er det virkelig interessante nyheter å melde.
Går vi noen år tilbake i tid var egget omtalt som en kolesterol-bombe, og man ble rett og slett frarådet å spise for mye egg. På 1990-tallet var det populært å kaste eggeplommen, selve kjernen til fettstoffene i egget og det man mente var hovedårsaken til de høye kolesterolnivåene som ble målt i befolkningen. Ikke bare husholdninger, men også restaurantene begynte å kvitte seg med eggeplommene, og rundt omkring kunne man kjøpe seg såkalte «power breakfast» som var bra for å unngå høyt kolesterol. Det man i utgangspunktet gjorde, var å «frarøve» egget både næringsstoffer, farge og god smak.
Etterhvert tok kroppsbyggere og vektløftere etter trenden med å kaste eggeplommene. Frykten for at de feite plommene skulle ødelegge six-packen ble for stor. Tankegangen var enkel, litt for enkel… «Spiser du fett så blir du feit», og eggeplommene inneholder mye av det.
I dag vet vi heldigvis bedre, men fremdeles kaster mange de verdifulle eggeplommene. De fleste vet ikke engang hvorfor de gjør det, men gjør det fordi «alle andre gjør det». Heldigvis har en ny studie fra en gruppe forskere ved University of Illinois og University of Toronto, kommet fram til at det er all mulig grunn til å nyte hele egget, og spesielt plommen! Spiser du hele egget, vil du nemlig øke proteinsyntesen med så mye som 45% sammenlignet med om du kun spiser eggehviten.
Forskerne rekrutterte ti godt trente menn i alderen 21år +/- 1år. Hver av deltakerne fikk kontinuerlig injisert kjemisk merkede aminosyrer (merket slik at man kunne måle aminosyrens kinetikk/bevegelser) samtidig som de gjennomførte en kort treningsøkt bestående av 4 sett med 10 repetisjoner i både leggpress og leg extensions. Etter treningsøkten fikk deltakerne enten hele egg (som også inneholdt merkede aminosyrer), eller eggehviter. De hele eggene inneholdt 18g proteiner og 17g fett. Eggehvitene inneholdt 18g proteiner og 0g fett. Studien ble gjennomført som en «crossover studie», som betyr at alle deltakerne gjennomgikk begge forsøkene med hele egg og kun eggehviter.
Resultatene fra blodprøver og muskelbiopcier avslørte at aminosyren leucine (som vi har skrevet om tidligere her), ble tatt opp i blodbanen raskere etter at deltakerne spiste kun eggehvite, men den totale mengden leucine var den samme i begge gruppene i en periode på fem timer etter økten. Likevel, når deltakerne spiste hele egget med plomme, opplevde de en større aktivering av mTOR, et enzym som regnes som den viktigste faktoren for celle-signalisering for muskelvekst. Jo høyere nivåer av mTOR, desto større er muskelproteinsyntesen. Vanligvis er det tre faktorer som stimulerer økningen av mTOR; mekanisk stress, vekst hormoner som IGF, insulin etc., og aminosyrer.
Å spise hele egg øker muskelproteinsyntesen etter treningsøkta med hele 45% mer enn når man spiser kun eggehviten!
Les også: Egg- en gammel yndling som gir oss mer enn vi tror!
Forskerne kan ikke med sikkerhet si hvorfor muskelproteinsyntesen er så mye høyere ved inntak av hele egg sammenlignet med å spise kun eggehviten, men sannsynligvis inneholder eggeplommen en del ekstra næringsstoffer som er vesentlig i prosessen for muskelvekst. Vi vet at eggeplommen er rik på vitaminer, mineraler, fytokjemilaklier (små substanser har vist seg å være gunstige for å opprettholde en god helse og å bekjempe en rekke sykdommer), fenoler, fettsyrer, etc.. Velger du å kaste eggeplommen vil du med andre ord gå glipp av alt dette og kun få i deg proteinet. Og selv om proteinet i eggehviten er bra, så blir det enda bedre om du sørger for at musklene får enda mer av de viktige næringsstoffene som de trenger!
Kilde
Luoma, TC. (2017). Tip: Eat eggs this way for more muscle. T-Nation.com
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene