sunn vektøkning
208
0

De fleste som jobber med en vektendring ønsker deg ned i vekt, men noen ønsker seg også opp. Her guider vi det til hvordan du bør gjøre det.

For noen kan nemlig vektøkning være en real utfordring. Se som ofte ønsker deg opp i vekt hører gjerne til en av følgende grupper:

 • Undervektige som ønsker å oppnå en høyere vekt.
 • Personer som ønsker å øke muskelmasse.
 • De som jobber med å bli friske fra en spiseforstyrrelse eller annen sykdom.
 • Personer med svært høy forbrenning og som strever med å få i seg nok kalorier.

Men bare fordi du ønsker deg opp i vekt betyr ikke at du skal proppe i deg masse potetgull, chips, pølser og annen usunn mat. Du kan så klart unne deg både is og kake av og til, men du bør absolutt forsøk å spise sunt så mye som du bare kan. Det du heller bør ha fokus på er å ha et kosthold som er fullt på fullkorn, sunne fettsyrer, mye proteiner, frukt grønnsaker og ikke minst fiber.

Sunne matvarer som hjelper deg å holde vekten

 • Bruk frø, nøtter, dadler og annen tørket frukt som snacks når du først skal ha noe godt. Disse matvarene har høy kaloritetthet, noe som betyr at de inneholder mye næring stoffer selv i små mengder. De fleste nøtter og frø inneholder også rikelig av de sunne fettsyrene du har godt av å få i deg. En håndfull mandler (ca.30g) inneholder hele 170 kalorier, og er fulle av både sunne fettsyrer, mineraler og fiber.

  sunne frø
  Bruk frø eller tørket frukt som snacks, i frokostblandingen eller på salaten.
 • Drikk kaloriene! Å innta kalorier gjennom drikke fører ofte til at du føler deg mindre mett enn dersom du skulle spist dem samme mengden kalorier, og det kan derfor være en fin måte å snike inn noen ekstra kalorier på. Men før du løper avgårde og kjøper deg en stor milkshake, skal du være klar over at du bør velge sunne alternativer som smoothie, proteinpulver, Weight Gainers, etc.. Smoothier er som regel rene vitaminbomber, de smaker godt og kan varieres i det uendelige. Sjekk oppskriftene på noen av våre favoritt smoothies her.Det kan også være nyttig å innta proteinpulver for å få i deg ekstra proteiner dersom du ønsker å øke muskelmassen. Proteinpulver inneholder rene proteiner i konsentrert form, og en enkel proteinshake inneholder som regel rundt 25g proteiner og 100-130 kalorier. En Weight Gainer skiller seg fra proteinpulver ved at det inneholder mer karbohydrater som skal hjelpe deg å dekke opp det nødvendige kalorioverskuddet.

  blåbær smoothie
  Drikk smoothier, proteinshaker eller Weight Gainers!
 • Spis mer avokado! Avokado er en genial frukt. Den er næringsrik og proppfull av sunne fettsyrer, smaker himmelsk og kan brukes til nærmest alt. En middels stor avokado inneholder rundt 300 kalorier, og kan være et nyttig supplement på veien mot noen ekstra kilo på kroppen. Bruk avokado på brødskiven, i salaten, som tilbehør til middagen, som dipp til grønnsaker, etc..
avokado sunt
Avokadoen er en fantastisk allsidig frukt som kan brukes til nesten alt! Spis mer avokado om du ønsker deg opp i vekt!
 • Spis mindre måltider- oftere! Kanskje praktiserer du dette allerede, men dersom du ikke gjør det, så forsøk å spise flere små måltider med hyppige mellomrom istedenfor å spise noen få store måltider i løpet av dagen. I starten kan det føles unaturlig, men du kommer raskt inn i rytmen med et nytt måltidsmønster. Prøv med 4-5 mindre måltider, og gjerne noen mellommåltider i løpet av dagen.
 • Spis mer smør basert på nøtter. Peanøttsmør, hassenøttsmør eller hva det nå måtte være. Alle nøtter inneholder mengder av kalorier, men de er er også proppfulle av sunne fettsyrer, vitaminer og mineraler. Nøttesmør smaker som regel også farlig godt, og for deg som ønsker deg opp i vekt, er dette utelukkende godt nytt. Bruk det på brødskiven, i bakst eller unn deg en skje med kun nøttesmør. Kaloriene kommer flyvende. Vi anbefaler deg også å lese denne artikkelen som forteller deg hvordan du enkelt kan inkludere sunne fettsyrer i kosten.
sunne fettsyrer
Smør baserer på nøtter inneholder mye sunne kalorier og kan brukes som pålegg, i desserter elle som ren snacks.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Dette bør du unngå

Her trenger vi ikke å gå i dybden, men du bør unngå all form for junk food, sukkerholdige matvarer og produkter som er fulle av usunne fettsyrer. Sørg for å gå etter matvarer som er næringsrike, men også sunne. Kroppen din vil takke deg, og du vil føle deg mye bedre.

Husk også at vektøkning i likhet med vektnedgang, vil kreve tålmodighet og tid. Du legger ikke på deg 5kg over natta uansett hva du spiser.

Kommentarer