Metabolism
740
0

DE 20 BESTE MATVARENE SOM GIR EN BOOST TIL METABOLISMEN DIN

Vi behøver alle energi til å utføre daglige aktiviteter. Energi trengs ikke bare til eksterne funksjoner som å gå, snakke, spise, bevege deg, men også til interne funksjoner som å puste, til blodsirkulasjon og fordøyelsen. Vet du hvordan energi produseres? Metabolismen er svaret. Metabolismen er en prosess som produserer energi i kroppen fra maten vi spiser. Vi behøver energi, og metabolske aktiviteter er nødvendig for å få energi. Flere metabolske aktiviteter skjer i kroppen samtidig, og det er visse matvarer som gir en boost til metabolismen.

Det er to prosesser som er involvert i metabolismen, katabolismen og anabolismen. Katabolismen involverer nedbrytning av stoffer som karbohydrater, fett og proteiner i former som brukes i energiproduksjon. Anabolismen er opptatt av bruken av energi som produseres i den katabolske prosessen. Den involveres også ved lagring av energi for fremtidig bruk.

Katabolismen involveres i nedbrytningen av molekyler mens anabolismen involveres i bygging av molekyler. Metabolsk rate kan bli målt ved kalorier forbrent per dag. Hvis du forbrenner mindre kalorier så er din metabolske rate lav. Hvis du forbrenner kalorier fort så er din metabolske rate rask. Denne raten varierer fra menneske til menneske.

Hvis metabolismen ikke skjer eller stanser opp så vil mange metabolske lidelser oppstå. Metabolske lidelser kan være et resultat av mangel på hormoner eller enzymer, sykdommer i lever, bukspyttkjertel eller det endokrine systemet, eller andre organer som er ansvarlig for metabolismen eller arvelige problemer.
Et eksempel på en stoffskiftesykdom er diabetes II. Symptomer på lav metabolisme inkluderer utslitthet, hud- og hårproblemer, fedme, fordøyelsesproblemer som forstoppelse og oppblåsthet, muskelsmerter, kaldsvetting etc.

 

Faktorer som påvirker metabolismen:

  • Alder: Metabolismen reduseres med økende alder p.g.a tap av slanke muskler.
  • Kjønn: Kvinner har en lavere metabolisme enn menn p.g.a kroppssammensetning og vekt.
  • Hormoner: Forandring i hormoner forårsaker økning eller nedgang i metabolske aktiviteter.
  • Næring: Flere matvarer er ansvarlige for å øke eller senke raten på metabolismen.
  • Stress/følelser: Stress og andre følelser kan påvirke din metabolisme.

Nedenfor finner du de 20 beste matvarene som gir boost til din metabolisme.
Men, det er ikke anbefalt å spise for mye av dem. De kan samhandle med diabetes, høyt blodtrykk, hjerte- og andre medisiner og føre til helseproblemer. Det er best at du konsulterer din lege før du gir boost til metabolismen.

 

1. Grønn te:

Vi vet alle at grønn te er en sunn drikke og at den spiller en viktig rolle ved å gi en boost til metabolismen. Du burde drikke det oftere.
Dens effekt på metabolismen skyldes catechin polyfenoler.
Den har ingen kalorier, inneholder vitaminene A, C, B og E, og er en god kilde til mangan.

Den er en kraftig antioksidant som fjerner frie radikaler fra kroppen. Den reduserer appetitten. Den hindrer blodpropp, senker det dårlige kolesterolnivået og øker det gode kolesterolnivået. Det kontrollerer også blodtrykket, og senker aldringsprosessen, bekjemper kreft og dens antibakterielle effekt hindrer bakterielle infeksjoner og sykdommer.

 

2. Eggehvite:

Aminosyrene i eggehvite hjelper til med å gi boost til metabolismen. Hvis du passer vekta så kan du bruke bare eggehviten til å lage omelett. Eggehvite har ikke noe fett, kalorier eller kolesterol. Det er en ypperlig kilde til protein som bygger og reparerer vev. Protein er byggeklosser til ben, muskler og celler.
Eggehvite er også en god kilde til vitamin B2, som hjelper til med metabolske aktiviteter og dannelse av energi. Protein i eggehvite gir boost til immunsystemet.

 

3. Avocado:

Avokado er uten tvil en høyt næringsrik frukt. Den er en god kilde til
l-carnitite som gir boost til metabolismen. Den inneholder viktige vitaminer som vitamin K, B9, B6, B5 og C. Den inneholder også mineraler som kalium, magnesium, fosfor og jern. Det høye nivået av fiber hjelper fordøyelsen. Den er en kraftig antioksidant som fjerner frie radikaler fra kroppen. Andre fordeler ved å spise avokado er senket blodkolesterol og blodtrykk, hindre andre hjertesykdommer, redusere betennelse og senke aldringsprosessen.

 

4. Sitron:

Sitron er en naturlig giftfjerner i tillegg til å være en sunn frukt. Den fjerner gift fra leveren, som hjelper til å styrke de metabolske aktivitetene. Som de fleste sitrusfruktene så er sitron en utmerket kilde til vitamin C som tilbyr flere helsefordeler. Den øker immunforsvaret, hindrer aldringsprosessen, reduserer stress, bekjemper hjerteproblemer og hindrer astma og diabetes. Den er god for hud og hår også. Sitronens antioksidanter sloss mot kreft og aterosklerose, og den antibakterielle effekten tar knekken på smittsomme bakterier. Inntak av sitron kan hjelpe deg i kampen mot flere helseproblemer i tillegg til å forbedre metabolismen. Dette er grunnen til at sitronjuice ofte brukes som en del av et vekttapregime.

 

5. Havregrøt:

En bolle med havregrøt er sannsynligvis den sunneste frokosten du kan ha. Den hjelper til med å heve den metabolske raten. Havregrøt har et høyt innhold av fiber, noe som hjelper fordøyelsen. Det høye innholdet av proteiner hjelper til med bygging av muskler og ben. Den er lav på kalorier og fett, og inneholder vitaminene B1, B5, B6 og E og mineralene fosfor, kalium og magnesium. Den fjerner frie radikaler fra kroppen, samt hindrer hjertesykdom og bremser aldringsprosessen.

Regelmessig konsum av havregrøt reduserer det dårlige kolesterolnivået, kontrollerer blodtrykket og hindrer astma hos barn. Beta-glukan  i havregrøten kontrollerer blodsukkernivået, hindrer diabetes og øker immunforsvaret.

 

6. Ingefær:

Å ta ingefær inn i din kost er en annen god måte å gi boost til metabolismen. Den kan øke den metabolske raten med 20 % på 3 timer. Ingefær har en betennelsesdempende- og antibakteriell egenskap. Den reduserer stress og øker immunforsvaret. Den hindrer hjertesykdommer, reduserer menstruasjonssmerter og behandler forkjølelse, influensa, morgenkvalme og reisesyke. Den lindrer leddgiktsmerter og migrene ved å redusere betennelsen. Men, overspising av ingefær må unngås da den kan føre til halsbrann og fordøyelsesproblemer. Den kan også reagere med diabetes, blodfortynnende- og blodtrykksmedikamenter.

 

7. Bladsalat:

Bladsalat er som de fleste bladgrønnsakene en god næringskilde. Den har lavt kaloriinnhold, men har et høyt innhold av vitaminene A, C, B og K samt mineralene mangan, jern, kalium og kalsium. Bladsalat har en antibakteriell-, antivirus- og antioksidantisk egenskap. Den har et høyt innhold av vann som gir fuktighet til kroppen. Den antioksidantiske egenskapen hjelper til å bekjempe sykdommer som kreft. Den er en god kilde til fiber som hjelper til med fordøyelsen. Den hjelper også til å kurere søvnproblemer. Folinsyren i bladsalat forhindrer også fødselsskader.

 

8. Mandler:

Mandler er en av de mest næringsrike nøttene. Den inneholder fettsyrer som hjelper til med å øke metabolismen. Den har høyt fett- og kaloriinnhold, og inneholder mye kostfiber. Den er rik på vitamin E som styrker immunforsvaret, og inneholder mineraler som kalium, fosfor, kalsium, magnesium og jern. Den antioksidantiske egenskapen hjelper til med å fjerne frie radikaler og gifter fra kroppen. Den er bra for hud og hår.
Mandler reduserer risiko for hjerteinfarkt og senker det dårlige kolesterolet. Fosforet gjør ben og tenner sterkere og øker energiproduksjonen ved å øke den metabolske raten. Det høye fiberinnholdet forhindrer forstoppelse og fordøyelsesproblemer.

 

9. Brokkoli:

Det er den fantastiske kombinasjonen av kalsium og vitamin C som gjør brokkoli til den store boosteren på metabolismen. Brokkoli er lav på kalorier og mettet fett, men er høy på fiberinnhold. Den er en utmerket kilde av vitamin C som er en kraftig naturlig antioksidant, og er også rik på vitamin A og K samt mineraler som kalsium, jern, magnesium, fosfor, og sink. Hvis du spiser brokkoli så reduserer du risiko for kreft og hjerteproblemer, reduserer kolesterol og styrker ben. Brokkoli har også betennelsesdempende, antivirus-, antikreft- og antioksidantiske egenskaper.

 

10. Spinat:

Spinat er supermat med mange helsefordeler. Den er lav på kalorier, mettet fett og kolesterol. Det er en utmerket kilde til vitamin K som er viktig for benbygningen. Den har også rikelig med vitamin A som er viktig for synet, samt inneholder mineraler som jern, mangan, magnesium, kobber og sink. Ved å spise spinat så kan du hindre kreft, styrke benbygningen, senke blodtrykket og bekjempe hjerte- og karsykdommer. Den har også antioksidantisk, betennelsesdempende og antikreft egenskaper.

 

11. Vannmelon:

Vannmelon er lav på kalorier og fettinnhold, men har høyt innhold av vann og elektrolytt. Det er en god kilde til vitamin A, C, kalium og mangan. Den antioksidantiske egenskap bekjemper aldring, samt den er bra for huden. Lykopen i vannmelonen har en antikreft effekt. Det senker blodtrykket, forhindrer slag, forbedrer synet og forhindrer nyresykdom ved å rense ut gift.

 

12. Chili:

Chili inneholder mengder av næringsstoffer, som virkelig kan gi boost til metabolismen. Den er en god kilde til mineralene kalium, mangan, jern og magnesium. Chili er også rik på vitamin C som har mange helsefordeler. Vitamin C, som er en kraftig antioksidant, er fordelaktig for hud og hår og styrker immunforsvaret. Chili hjelper til med å forbrenne kalorier, samt dens betennelsesdempende egenskapen bekjemper infeksjoner.

 

13. Slangeagurk:

Slangeagurk har et høyt innhold av vann. Den består av ca 96% vann. Den er lav på kalorier, men inneholder alkaliske mineraler som hjelper til med å opprettholde pH balansen. Selv skinnet på agurken inneholder mye kostfiber og vitaminene A, K og C. Vitamin A og C er antioksidanter som fjerner gifter fra kroppen og forhindrer derfor flere helseproblemer.

 

14. Jordbær:

Jordbær er deilige på smak og viktige for helsa. De er lave på kalorier men høye på fiber. De har et høyt innhold av vitamin C og mangan.
Flavonoider i jordbær reduserer risikoen for hjertesykdommer og forbedrer hukommelsen. Jordbær har en antioksidantisk egenskap som hjelper til å bekjempe kreft og andre sykdommer. Det høye innholdet av vitamin C gir boost til immunforsvaret og er bra for hud og hår. Jordbær inneholder også fiber som hjelper til med fordøyelsen og stimulerer avføringen.

 

15. Kaffe:

Kaffe blir vanligvis ikke vurdert til å være en helsebringende drikke på grunn av det høye koffeininnholdet. Men, det gir en skikkelig boost for metabolismen. Kaffe er en god kilde av antioksidanter, som fjerner gifter fra kroppen. Regelmessig konsum av kaffe øker energinivået, reduserer risikoen for Alzheimer og hjelper til med å redusere depresjon.

 

16. Tomater:

Tomater har ingen kolesterol og har lavt med kalorier og fett. Tomater har en kraftig antioksidantisk egenskap da de inneholder lykopen og vitamin A og C, og bekjemper kreft, reduserer risikoen for hjertesykdommer, reduserer kolesterol, styrker immunforsvaret, bremser aldringsprosessen, bekjemper osteoporose og hindrer at huden blir solbrent.

 

17. Hvitløk:

Vi bruker ofte hvitløk når vi lager mat for å få den fantastiske smaken. Hvitløk er rik på vitamin B6 og C. Den inneholder også mineralene kobber, jern, kalsium, mangan og fosfor. Hvitløk hjelper til med å bryte ned fettet og øke metabolismen. Konsum av hvitløk forhindrer hudproblemer som akne, misfarging og hudormer, øker immunforsvaret og forhindrer kreft. Det kan også hjelpe til å øke barnets vekt mens det er i mors liv. Det har også antibiotisk egenskap som bekjemper infeksjoner forårsaket av sopp, bakterier, virus og parasitter.

 

18. Asparges:

Asparges er lave på kalorier, men er rike på kostfiber, vitamin A, K, C og E. Den er også en god kilde til mineralene kalium, fosfor og kalsium, og er en god antioksidant. Den er vanndrivende, forhindrer kreft i tarmer, bryst og lunger, bremser aldringsprosessen og forhindrer nyre- og blæresteiner. Den er også god i å holde fordøyelsen i gang.

 

19. Epler:

Det er et vanlig ordtak som sier «an apple a day keeps the doctor away» et eple om dagen holder legen borte. Epler inneholder lite kolesterol, kalorier og fett. Epler har kraftige antioksidantiske egenskaper på grunn av flavonoider som quercetin, epicatechin, procyanidin B2 og vitamin C. Konsum av epler forhindrer Alzheimer’s og Parkinson’s sykdom, reduserer alle typer av kreft og diabetes, forhindrer hjertesykdommer, fjerner gift fra leveren, øker immunforsvaret og forhindrer grå stær. Pektin i epler hjelper til å øke metabolismen.

 

20. Gulrøtter:

Gulrøtter er en ypperlig kilde til vitamin A, og er uten tvil bra for synet. Gulrøtter inneholder også vitamin C og K, og er også en god kilde til mineraler som kalium, kalsium, fosfor og magnesium.
Den antioksidantiske egenskapen hjelper til med å bekjempe kreftceller og forhindre at de vokser. Gulrøtter hjelper også til med å rense kroppen for gifter. Konsum av gulrøtter under graviditet reduserer risikoen for misdannelser og hindrer infeksjoner ved fosteret. De hjelper å holde fordøyelsen i gang og stimulerer avføring, og øker metabolismen ved å ta giften vekk fra leveren.

 

Du må inkludere trening i ditt daglige liv sammen med alle matvarene som er listet opp her for å stabilisere metabolismen. Husk å inkludere alle disse matvarene i kostholdet fremover.

DEL

Annonse

André Hefner startet opp Hardworkout i 2013 under sine Personlig trener studier hos Actvie Education. Han begynte å trene vekter allerede som 15 åring og har vært stamgjest på treningsstudioet siden den gang. I tilegg til PT utdannelsen har han også kostholdsveiledningsstudier bak seg. André har et glødende engasjasment for trening og ønsker å kunne videre formidle sin kunnskap til andre.
Kommentarer