1131
0

Hører du til blant de som skulle ønske du var noen kilo lettere og ikke aner hvordan du skal klare det? Da kan DASH dietten være midt i blinken!

Dietter er ikke for alle. Noen synes det går fint å følge en streng kostholdsplan, mens andre virkelig ikke klarer det. Hva som regnes som en god diett er det umulig å gi en fasit på. Men, en ting kan vi si sikkert. Det er ingen god diett om den setter så strenge krav til kostholdet at du ikke klarer å følge den over tid.

Hvert år lanserer det amerikanske tidsskriftet U.S. News & World Report en oversikt over de beste diettene på markedet,. En ekspertgruppe bestående at 25 helseeksperter går gjennom 40 ulike kostholdplaner og dietter, og kårer de beste diettene ut fra hvor sunne og hjertevennlige de er, hvor godt de egner seg for slanking, og hvor enkle de er å følge.

Les også: Middelhasdietten er gull for helsen!

dash dietten sunt kosthold
Selv om du følger en diett, trenger ikke maten å være kjedelig! Denne herlige burgeren er supersunn!

DASH dietten

For syvende år på rad stakk kunne DASH dietten også i 2017 stikke av med seieren. På en skala fra 1-5 fikk DASH dietten en totalscore på 4,2. DASH dietten er lite kjent i Norge, og ble utviklet på bakgrunn av forskning utført ved det nasjonale amerikanske hjerte-, lunge- og blodinstituttet, NHLBI. Til tross for at selve navnet ”DASH diett” er ukjent for nordmenn flest, så er ikke kostholdsrådene for dietten helt ukjent. Anbefalingene er i følge dietten relativt lik kostholdsrådene fra de norske helsemyndighetene.

DASH står for Dietary Approaches to Stop Hypertension. På norsk kan vi si at det er en kostholdstilnærming for å senke blodtrykket. DASH ble opprinnelig satt sammen for å senke blodtrykket, men viste seg rask å ha en god effekt på å redusere kolesterolnivået i blodet, risikoen diabetes type 2, samt hjerte- og karsykdommer. Måten den gjør dette på er å redusere mengden fett, rødt kjøtt og sukker i kostholdet, altså et ganske alminnelig, men fornuftig sunt kosthold.

 

En anbefaling dersom du ønsker å prøve DASH dietten er å starte med en ferdigpakket fra Dinhelsemat. Her får du skreddersydde pakker levert på døren til en god pris.

Liker du innlegget?
Følg oss på Facebook.

 

Likner en annen kjent diett

Dietten har også store likheter med middelhavskosten,og delte faktisk førsteplassen med denne dietten i fjor. Middelhavsdietten har vi omtalt her tidligere, og den har høstet mye godord om sine helsegunstige egenskaper. DASH dietten har høyt fokus på frukt og grønnsaker, fisk, egg, grove kornprodukter og magre meieriprodukter, mens du bør spise mindre salt, fett, rødt kjøtt og sukker. Råvarene som DASH dietten baserer seg på er dermed proppfulle av vitaminer og mineraler, og næringsstoffer som påvirker kroppen vår i positiv grad. Særlig mineraler som magnesium, kalium, og kalsium er godt representert i matvarene vi finner i DASH dietten. Alle disse næringsstoffene kan bidra til å redusere blodtrykket.

dash dietten sunt kosthold

 

Enkel å følge

Som nevnt tidligere bør en diett være enkel å følge slik at man ikke faller ut av programmet med en gang. Både DASH dietten og middelhavsdietten er dietter som er enkle å følge, og som ikke krever at man kutter ut altfor mange råvarer. Se gjerne vår komplette guide til Middelhavskost for mange gode oppskrifter.

 

Hvordan ser en DASH meny ut?

Med så mange gode råvarer kan menyen varieres i det uendelige, men for å gi deg en pekepinn på hvordan en dagsmeny ser ut, kan du følge tipsene under (tallene representerer ulike alternativer):

 

Frokost

1. Usøtet frokostblanding (all-brand) med mye fiber. Eplebiter eller annen frukt, og lettmelk.
2. Grovt knekkebrød med mager hvitost eller smørost, tomatet/paprika/agurk i skiver.
3. Grovt fullkornsbrød med magert kjøttpålegg, paprika i skiver.

 

Lunsj

  1. Sandwich bestående av grovt brød, agurk, tomater, fetaost og paprika.
  2. En stor yoghurt (Skyr, yoghurt naturell etc.) med litt usøtet müsli, friske bær og en liten neve havregryn.

 

Middag

  1. 150 g laksefilet, ovnsbakte grønnsaker, dressing av litt lettrømme og persille, og et grovt rundstykke.
  2. Gresk salat bestående av agurk, paprika, tomat, rødløk, fetaost og oliven. Et grovt rundstykke eller grovt brød.

 

Kveldsmat

Se de samme alternativene som for frokost.

 

Snacks/mellommåltider

Usaltede nøtter, tørket frukt, sukkerfri yoghurt, frukt og grønnsaker.

 

 

Kilder
(2015). De beste diettene- ekspertenes dom. Lhl.no
Bjørnstad, Silje (2018).  Dette er DASH dietten. Afpt.no

Kommentarer