knebøy for dårlige knær
383
0

Tradisjonell knebøy regnes som en av de beste fullkroppsøvelsene du kan gjøre i styrketreningsrommet, men hva gjør du når knærne stritter i mot og ikke klarer øvelsen?

Dårlige knær er en kjent sak blant mange styrkeløftere, ivrige løpere og ellers en stor del av befolkningen. Å gyve løs på en tung knebøy som uten tvil en stor belastning på knærne. Knebøy er heldigvis en øvelse som kan utføres på mange ulike måter, men de mest vanlige er uten tvil vanlig knebøy med stang bak hodet, frontknebøy og knebøy i smithmaskin. Frontknebøy er den varianten som gir størst belastning på knærne, så om du allerede sliter med dårlige knær, bør du styre unna denne.

Knebøy i smithmaskin kan være et godt alternativ for mange, men her er bevegelsesbanen låst i et fast mønster og det begrenser aktiveringen av omkringliggende muskulatur i beina. Selv om knebøy i smithmaskin er en god øvelse som egner seg godt for mange, så finnes det likevel alternative øvelser for deg som sliter med dårlige knær, som faktisk kan være enda bedre.

 

Landmine Hack Squat 

Landmine Hack Squat gir deg en større grad av frihet enn knebøy i smithmaskin, og er i så måte en mer «effektiv» øvelse ettersom den vil trene en større del av muskulaturen i under- og overkroppen enn knebøy i smithmaskin.

Istedenfor å ligge i en smithmaskin med fotbladene plassert vinkelrett på en plate du skal presse bort fra kroppen, vil du i denne øvelsen stå oppreist med en mer åpen vinkel i anklene og mindre belastning på knærne.

Dette gir deg den samme følelsen av å løfte i en smithmaskin, men med langt friere bevegelsesbane. Du har også større grad av frihet til å selv finne den optimale fotplasseringen for deg selv.

Slik gjør du det:

  • Plasser stangen på øvre del av trapezius og hold den stødig med den andre hånden. Det er hipp somn happ hvilken side du velger, men pass på at du bytter innimellom.
  • Len kroppen mot vekten i så stor grad at du ville falt bakover dersom den ikke var der til å støtte deg.
  • Jo dypere du går, desto tyngre blir øvelsen.
  • Forsøk å gjennomføre sett på 15-20 reps. Bruk øvelsen som en avslutter på en dag der du trener beina- gjerne 2-3 sett. Du kan også bruke øvelsen alene som et supersett.

Få også med deg: De 5 verste feilene du gjør for sterkere bein

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Kilde
T-Nation.com

 

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer