Proteinpulver er for mange en viktig del av proteininntaket i forbindelse med trening, men hvor lett er det for veganere å bruke proteinpulver for vekst?

En økende del av befolkingen legger om kostholdet til en vegetarisk eller vegansk diett. De samme personene vil i større grad enn kjøttspisere ha utfordringer med å få i seg nok proteiner gjennom kosten. Vegetarianere kan fint benytte seg av vanlig proteinpulver fra melk (myse- og kaseinpulver), mens veganere må se etter andre alternativer. Det samme gjelder dersom du er allergisk mot meieriprodukter eller har laktoseintoleranse.

Umiddelbart er det lett å tenke at proteiner fra planter kan være av enda bedre kvalitet, inneholde mer av de viktige aminosyrene i proteinet, og kanskje være enda mer næringsrik enn proteiner fra meieriprodukter. Men, det er dessverre ikke tilfellet. Planteproteiner mangler faktisk en stor del av vitaminene, mineralene og fytokjemikalene som planten ellers inneholder, men soyabønner inneholder en god del isoflavoner. Isoflavoner er en type planteøstrogener som etterligner kroppens eget østrogen, men som også kan motvirke østrogenets effekt. Forskning viser at belgfrukter, inkludert soya, muligens kan redusere risikoen for kreft i magen og i prostata.

Proteiner fra meieriprodukter er heller ikke veldig næringsrike og fulle av vitaminer og mineraler, men myse inneholder i hvertfall immunoglobuliner- en bestemt gruppe proteiner i blodet som fungerer som antistoffer og beskytter mot infeksjoner.

soyaproteiner
Soya proteiner er et godt alternativ dersom du av en eller annen grunn ikke kan/vil innta proteiner fra kjøtt eller meieriprodukter, men det har dessverre ikke like høy kvalitet.

Biologisk verdi

Når det kommer til spørsmålet om muskelvekst, så handler det i bunn og grunn om muskelproteinsyntesen- prosessen der aminosyrer settes sammen til nye og større proteiner som blant annet danner muskler. Planteproteiner ser dessverre ikke ut til å ha en like stor effekt på muskelproteinsyntesen som proteiner fra myse. Det er ikke mange studier som har tatt for seg dette temaet, men det er reellt at den biologiske verdien (BV) til planteproteiner er for lav. BV er en betegnelse på hvor effektivt kroppen vår klarer å utnytte proteinene.

planteproteiner
Planteproteiner kommer fra flere ulike kilder. De vanligste er soya, erter, ris og bønner.

Myseprotein – Planteprotein: 1-0

I en studie ble 5 grupper på 12 menn hver mellom 65 og 80 år, undersøkt for muskelproteinsyntese (MPS) etter inntak av varierende mengder og typer av proteiner. Til tross for at deltakerne i studien var godt opp i årene, så er det all grunn til å tro at de samme resultatene vil gjelde yngre mennesker.

35g med myseprotein gav en betydelig økning i MPS, mens intak av 35g planetproteiner kun gav en 33% økning. Kasein var det beste proteinet, og førte til en 48% stigning.

Kort oppsummert; å innta 35g kaseiner eller 35g myseproteiner, førte til en mye større økning i MPS enn de tilsvarende dosene med planteproteiner. Faktisk, det var ikke før forsøkspersonene inntok nesten den dobbelte dosen med planteproteiner -60g- at MPS økte i samme grad som ved myseproteiner.

  • Få med deg: Slik setter du sammen kostholdet- karbohydrater, fett og proteiner!

 

Dette betyr det for deg

Planteproteiner har en en lavere biologisk verdi enn proteiner fra dyr. Planteproteiner har enten lavere fordøyelighet, eller mangler en eller flere viktige aminosyrer, spesielt aminosyrene leucine, lysine og methionine. Uavhengig av alder, så må du spise enorme mengder planteproteiner for å få i deg like mye som du ville fått den samme mengden fra kjøtt.

Forskerne konkluderte med følgende:

Å innta 60g proteiner i en porsjon, representerer ikke en praktisk kostholdsstrategi for å stimulere proteinsyntesen.

Dette er en av årsakene til at etikken som speiler næringsinnholdet i planteproteiner enkelt og greit «lurer» deg. De indikerer gjerne at en porsjon inneholder 20-25g proteiner, men proteinene mangler i stor grad aminosyrene som kroppen trenger, og er langt i fra like effektive som proteiner fra meieriprodukter. 20-25g planteproteiner er derfor langt fra det samme som du får i servering med 20-25g kasein- eller myseprotein.

Det er først når du inntar svært store mengder planteproteiner at muskelproteinsyntesen begynner å nå de samme nivåene som ved kasein- og myseproteiner.

Men, for deg som faktisk ikke kan eller ønsker å innta melkeprodukter, så er planteproteiner gjennom vegansk proteinpulver et svært godt alternativ. Dette er tross alt konsentrerte proteiner, og dersom du skulle fått i deg like store mengder gjennom råvarene, ville du måtte spise et fjell at belgfrukter. Dersom du bruker vegansk proteinpulver i dag, så sørg i hvert fall for å øke doseringen. På denne måten kan du oppnå bedre effekt og større muskelvekst.

Kilde
1.Luoma, Tc. Tip: The scoop on vegetable proteins. T-Nation.com
2.Isoflavoner.Bramat.no

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Kostholdsprogram

Kostholdet for deg som vil opp i vekt!

For mange kan det være utfordrende å gå ned i vekt,…
Dato: Apr 17, 2024
Ernæring

Fettet du bør spise mer av – Gode kilder til sunt fett!

For mye fettrik mat i kostholdet er ikke bra, men det…
Dato: Apr 14, 2024
Oppskrifter

Proteinrik lasagne uten pasta – Næringsrik, sunn og veldig god!

Denne smakfulle lasagnen er laget uten pasta og den tradisjonelle hvite…
Dato: Apr 12, 2024
Kostholdsprogram

Legg en plan for kostholdet ditt!

Du bør planlegge kostholdet ditt på samme måte som du planlegger…
Dato: Apr 09, 2024
Ernæring

Dietten som bidrar til å senke blodtrykket!

Har du hørt om DASH-dietten? Denne dietten ble utviklet for å…
Dato: Apr 08, 2024
Ernæring

8 ulike måter å tilberede mat på – Hva er sunnest?

Det handler ikke bare om å bruke sunne og gode råvarer…
Dato: Apr 05, 2024
Annonse

Riktig næring for raskere og dyp brunfarge, glansfullt hår og sterkere negler

Får du ikke raskt nok brunfarge? Oppleves det som at fargen…
Dato: Apr 01, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024
Oppskrifter

Energishaken du bare MÅ prøve!

Denne shaken er perfekt som mellommåltid eller etter trening. Ikke bare…
Dato: Mar 25, 2024
Oppskrifter

Boost treningen din med en deilig og proteinrik grønn smoothie!

I denne artikkelen får du oppskriften på en sunn, nærings- og…
Dato: Mar 23, 2024
Ernæring

Viktige faktorer for muskelvekst!

Det er jo ingen hemmelighet at styrketrening og nok mat er…
Dato: Mar 20, 2024
Ernæring

Grønnkålchips – det perfekte tilbehøret!

Denne kålsorten består ikke av et kålhode, men av krusete blader…
Dato: Mar 18, 2024
Ernæring

Maten vi spiser påvirker søvnkvaliteten vår!

Søvn er en av de mest avgjørende faktorene for vår fysiske…
Dato: Mar 17, 2024
Sponset

Rask og dyp farge med Norges sterkeste betakaroten – 20 mg

Ernæring

Hvorfor du bør spise mer plantebasert mat – Inkluder disse matvarene i kostholdet ditt!

Du trenger ikke være veganer eller vegetarianer for å spise plantebasert…
Dato: Mar 14, 2024
Ernæring

Hvorfor er det så bra å spise fisk?

Får du i deg så mye fisk som det er anbefalt?…
Dato: Mar 13, 2024