brunt sukker sunt
267
0

Både brunt og hvitt sukker smaker søtt og godt, men hvilken type er best for deg og helsen din?

Å være sunn handler om flere ting. Regelmessig mosjon og mye aktivitet er en viktig faktor, men kostholdet er minst like. Når det gjelder kostholdet må du hele tiden gjøre vurderinger på hva du bør spise mer av og hva du bør spise mindre av.

  • Er karbohydrater bra for deg?
  • Hvor mye proteiner bør jeg innta?
  • Er te sunnere enn kaffe?
  • Kan jeg spise rødt kjøtt?
  • Og ikke minst, er brunt sukker sunnere enn hvitt sukker?

Dessverre ser det sistnevnte spørsmål ut til å ha en ganske feil oppfatning hos store deler av folket. Brunt sukker er nemlig ikke bedre for helsen din.

sukker
Visste du at sukker faktisk kommer fra sukkerrør eller sukkerbeter som dyrkes i jorden?

Brunt sukker som søtningserstatning

Mange bruker brunt sukker i kafeen, teen, i bakverk eller på grøten i tro om at det er et bedre alternativ enn hvitt sukker. I realiteten er det ingen forskjell på brunt- og hvitt sukker.

Det er to typer brunt sukker; naturlig brunt sukker, som inneholder den naturlige brunfargen, eller raffinert brunt sukker, som er hvitt sukker farget med et tynt lag av sirup eller melasse (den brune tyktflytende som er igjen etter at sukkeret er utvunnet fra sukkerrøret). Alle typene har ulike innhold av sukrose, glukose, fruktose, mineraler og vann. De kan smake litt forskjellig, og vil ofte variere litt i konsistens. Men, det vesentlige et at de alle påvirker helsen din tilnærmet likt. Hvordan sukker påvirker helsen din kan du lese mer om her.

sukker
Sukker utvinnes fra sukkerrør eller sukkerbeter. Det meste av sukkeret vi kjøper i Norge kommer fra beter som vokser i jorden- overraskende nok fra Danmark!

Ernæringsmessig tilnærmet likt

Når vi sammenligner næringsinnholdet i brunt og hvitt sukker, ser vi raskt at de er tilnærmet like. Hvitt sukker er litt mer prosessert ettersom all melassen er fjernet fra det, mens brunt sukker er resultatet av en fremstillingsmetode som er stanset litt tidligere i prosessen mens det fremdeles er litt molasse igjen. De vi sitter igjen med er sukker med en mørkere farge.

Mindre prosessering av sukkeret betyr også at brunt sukker inneholder spor at mineraler som kalsium og kalium, mens hvis sukker er fullstendig frarøvet alt av mineraler og vitaminer. Den naturlige sukkersaften i naturlig brunt sukker er smaker også som regel mer enn hvitt sukker, og dermed kan du tillatte deg å bruke mindre mengder for å oppnå samme smak. Likevel, brunt sukker er ikke sunt!

 

Anbefalinger for sukkerinntak

Helsemyndighetene har laget klare retningslinjer for hvor mye, eller hvor lite, sukker de anbefaler at du og jeg får i oss. Det totale sukkerinntaket bør ikke overstige mer enn 10% av det totale energiinntaket per dag. For en kvinne som er lite i aktivitet, vil dette tilsvare om lag 50-55g per dag, mens for en inaktiv mann vil det utgjøre ca. 60-70g per dag.

For å illustrere hvor mye sukker det er i ulike matvarer kan du se eksempelet under:

  • 50g sukker tilsvarer 200kcal – ca. 0,5 liter brus.
  • 60g sukker tilsvarer ca. 30 sukkerbiter.
  • 100g melkesjokolade inneholder ca. 45g tilsatt sukker, eller 22,5 sukkerbiter!
  • 100 sukkertøy inneholder ca.78g sukker (!!!).

Få også med deg: Karbohydrater- 3 typer karbohydrater kort forklart!

 

Kilde
1.Besthealthmag.ca
2.Krem.no

 

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer