proteinpulver
383
0

Hører du til blant de som skynder deg med å innta næring rett etter en treningsøkt? Her forteller vi deg hva og hvorfor du bør innta nettopp dette.

I treningssammenheng refereres det ofte til det “anabolske vinduet”. Dette betegner en kort periode rett etter treningsøktene er avsluttet, der musklene er ekstra mottakelig for næring og har lettere for å absorbere proteiner for mer effektiv muskelvekst. Fokuset har vært på at næring i form av raske karbohydrater løpet av de første 30 minuttene må inntas for å stimulere insulin sekresjonen som er nødvendig for å fremkalle en anabolsk effekt. Insulin er et anabolsk hormon som bidrar til næringstransport til muskelceller, noe som er en helt essensiell del av restitusjonsprosessen. Likevel, myseprotein isolat er i seg selv insulinogent (stimulerer til insulin produksjon), som betyr at ekstra karbohydrater i seg selv ikke er nødvendig.

Den typiske 60 minutter lange styrkeøkten er ikke lag nok til og fullstendig tømme muskelglykogen lagrene, og det er derfor heller ingen umiddelbar hast for lagrene og fylles opp. Forutsatt at kostholdet ditt ellers består av rikelige mengder karbohydrater, så vil glykogenlagrene i de aller fleste tilfeller være fulle nok til å assistere under både trening og restitusjonen.

For å oppsummere denne delen, så kan vi si at det lønner seg å booste insulinnivået rett etter en treningsøkt for å bidra til raskere restitusjon, men det er strengt talt ikke nødvendig å bruke karbohydrater for å gjøre dette. Når du inntar myseprotein isolat, vil dette i seg selv sørge for optimal restitusjon, i tillegg får kroppen i seg nødvendige aminosyrer for å bygge ytterligere muskelmasse. Det er også viktig å huske på at glykogenlagrene stort sett ikke går tom i løpet av en styrkeøkt, og det vil derfor heller ikke være umiddelbart behov for karbohydrater.

For de som trener langvarige utholdenhetsøkter, så er påfyll av karbohydrater en viktigere del av både trenings- og restitusjonsprosessen. Denne målgruppen kan ha nytte av å innta karbohydrater både under og etter trening.

proteiner og styrketrening
Normalt vil ikke en styrkeøkt vare lenge nok til at den fullstendig tømmer glykogenlagrene, og det er derfor heller ikke nødvendig å fylle på med karbohydrater umiddelbart etter økta.

Slik hjelper myseprotein isolat deg

Myseprotein isolat er en av proteinkildene med høyest biotilgjengelighet, som betyr at kroppen klarer å absorbere og nyttiggjøre seg at næringsstoffene svært raskt. Det er flere forbehold som må taes når du ser på hvor stor betydningen av myseprotein isolat er etter trening.

For det første, under en intens treningsøkt stiger kortisol nivåene raskt og forblir høy i vinduet etter treningsøkten. Denne “toppen” stresser fordøyelsessystemet og gjør fordøyelsen av tunge, kaloritette matvarer vanskeligere for kroppen. Prosessen som skjer under fordøyelse av mat krever blod, og rett etter trening vil det være mindre blod tilgjengelig til fordøyelsen ettersom blodet har blitt sendt til de arbeidende musklene under treningen.

Myseprotein isolat er lett fordøyelig og et svært godt alternativ til tyngre fordøyelige matvarer, noe som tillater musklene å utnytte aminosyrene uten å stresse fordøyelsessystemet. Under intensive styrkeøkter brytes muskelfibre ned, uavhengig om kroppen er i kaloriunderskudd eller kalorioverskudd. Likevel, dersom du er i kaloriunderskudd, øker risikoen for å bryte ned en større mengde muskelmasse som følge av mindre energireserver som kroppen kan benytte seg av.

Vår anbefaling: Tech Nutrition Prozyme

myseprotein isolat
Inntar du myseproteiner rett etter en treningsøkt, vil det sannsynligvis bidra til å forkorte restitusjonstiden og øke muskelveksten.

Når du inntar myseprotein isolat etter trening, settes muskelproteinsyntesen raskt i gang (prosessen der muskelceller dannes). Dette skjer gjennom mTOR prosessen, og fremskynder restitusjons prosessen og motvirker ømme muskler.

Myseprotein isolat inneholder et fullt spekter av aminosyrer, inkludert leucine, som er kjent for å sparke igang muskelproteinsyntesen. Tilstedeværelsen av leucine kombinert med andre essensielle aminosyrer, er bare enda en av årsakene til at myseprotein isolat er så viktig etter en hard treningsøkt.

Til slutt, som vi allerede har nevnt, så stimulerer myseprotein isolat til insulin produksjon som igjen øker transporten av næringsstoffer til muskelcellene i løpet av treningsøkten. Insulin oppfører seg som et “lagrings hormon” og sørger blant annet for at den anabolske aktivitet skyter i været, og er en viktig del av restitusjons prosessen og muskelveksten.

 

De ulike typene myseprotein isolat

Som for de fleste kosttilskudd og andre produkter, enten det er melk, brød eller ost, så finnes det det bra og dårlige varianter av myseprotein isolat på markedet. Du bør alltid velge et produkt av høy kvalitet når du kjøper myseprotein isolat, og kvaliteten gjenspeiles i et par elementer.

Først og fremst, et myseprotein isolat av høy kvalitet skal IKKE inneholde “myseprotein konsentrat” i ingredienslisten. Å inkludere et konsentrat i proteinpulveret for å tynne ut isolatet, er dessverre vanlig blant produsentene, og gagner utelukkende dem, og ikke deg. Konsentrat er generelt mye rimeligere enn isolat, og ved å bytte ut noe av isolatet med konsentrat kan produsentene kutte kostnader, men produktet blir heller ikke like bra.

En annen faktor du bør være oppmerksom på er tilstedeværelsen av fargestoffer og smakstilsetninger. Det finnes mange kvalitets produkter som likevel er tilsatt smaksstoffer som gjør at du kan få myseprotein isolat med smak av sjokolade, jordbær, vanilje, etc., men vær klar over at jo mindre tilsetningsstoffer produktet inneholder, desto bedre. Til slutt kan du sjekke om produktet inneholder enzymer som skal bistå i fordøyelsesprosessen. Enkelte produkter inneholder fordelaktige enzymer som gjøre det lettere for kroppen å absorbere næringsstoffene, og mer av proteinene blir dermed absorbert.

Vår anbefaling: Tech Nutrition Prozyme

Ut over ingrediensene har fremstillingsmetoden også betydning for kvaliteten på produktet. Mange myseprotein isolater har blitt utsatt for høye temperaturer under produksjonsprosessen, noe som kan føre til denaturering av aminosyrene. For å unngås dette bør du forsikre deg om at produktet er fremstilt gjennom kald-filtrering. I tillegg bør du sjekke at produktet er testet av en 3.part slik at det med sikkerhet ikke inneholder ulovlige stoffer.

proteinpulver best i test
Når du velger proteinpulver bør du velge produkter av høy kvalitet. Sjekk gjerne ut vår best i test liste for de beste proteinpulver typene i 2019.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Konklusjon

De positive egenskapene ved å innta myseprotein isolat etter en treningsøkt har vært kjent i mange år, og det er godt kjent at det kan bidra til raskere restitusjon og større muskelvekst. Av årsakene vi har nevnt ovenfor, anbefaler vi derfor myseprotein isolat fremfor rene karbohydrater etter en treningsøkt.

Når du skal velge proteinpulver, vær oppmerksom på at det finnes produkter av ulik kvalitet, og du bør ta sikte på å velge fra øverste hylle. For å lese mer om hva du bør se etter når du velger proteinpulver, kan du lese denne saken:

Kilde
Muscleandstrength.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer