proteinpulver kvalitet
441
0

Proteinpulver finnes i mange ulike typer, enormt mange smaker, og med helt enorme prisforskjeller. Men er det egentlig noe forskjell på billig vs. dyrt proteinpulver?

Proteinpulveret er det klart mest brukte kosttilskuddet blant utøvere som trener styrke. Til tross for at et sunt og næringsrikt kosthold vil gi deg mye av proteinet du trenger, vil proteinpulver kunne gi deg et ekstra tilskudd i perioder der kroppen har større behov for å reparere og bygge muskler. Det er faktisk mange fordeler med proteinpulver, blant annet:

 • Langt billigere per gram enn proteiner du får i deg gjennom kosten.
 • Lett å tilberede. Tilsett pulver sammen med vann eller melk i en shaker, og vipps!
 • Rent produkt med høy andel proteiner i forhold til karbohydrater og fett.
 • Lett å ta med seg på farten.
 • Lang holdbarhet.
 • Tilfører kroppen store mengder proteiner uten at du må spise seg sprengmett.

 

Proteinpulver i ulike varianter

Det mest vanlige proteinpulveret på markedet er myseprotein (whey).  Myse er et protein som finnes i melk sammen med kasein, og tas raskt opp i kroppen. Kasein utgjør hele 80% av proteinet i melk, men i motsetning til myseproteiner har kasein lang absorberingstid. Et godt alternativ til personer som sliter med laktoseintoleranse eller melkeallergi, er soyaprotein eller eggeprotein. Soyaprotein er rent isolat fra soyabønner, mens eggeproteiner er isolat av eggehvite. Disse formene for proteinpulver er ikke like vanlig som myse og kasein og koster dermed litt mer.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Hva skiller billig fra dyrt?

Med alle disse typene av proteinpulver, og alle de ulike smakene, så ender vi opp med mange ulike varianter. På grunn av den store etterspørselen etter proteinpulver har det dukket opp svært mange aktører som fremstiller og tilbyr proteiner i en eller annen form. Det tilbys ikke lenger bare 100% rent proteinpulver, men også proteintilskudd der det er tilsatt en rekke virkestoffer som bidrar til raskere proteinopptak, bedre restitusjon, ekstra vitaminer, sterkere immunforsvar etc..Og prisen kan variere helt enormt.

Først og fremst, ikke la deg lure av etiketten på boksen som pulveret kommer i, eller det du ser på nettsiden der det selges. Det er fort gjort å bli lurt til å tro at ”dyrest er best”, og man ender opp med å svi av unødvendig mye penger på noe som ikke er bedre enn det rimeligste alternativer.

 

Se for deg følgende eksempel:

Produkt AProdukt B
Pris: 800krPris: 350kr
Servering: 2 scoops (70g)Servering: 1 scoop (30g)
Proteiner per servering: 28gProteiner per servering: 22g
Hovedingrediens: Myse konsentratHovedingrediens: Myse konsentrat
Antall serveringer: 30Antall serveringer: 60

 

La oss anta at du drikker tre porsjoner om dagen hver dag i ett helt år. Da får vi regnestykket:

 

A: 30 serveringer gir 10 dager med proteinpulver. Du vil trenge 36,5 bokser med produkt A. En stykkpris på 800kr per boks vil føre til en totalkostnad på (800krx36,5stk) = 29200,-

B: 60 serveringer gir 18 dager med proteinpulver. Du vil trenge 20,3 bokser med produkt B. En stykkpris på 350kr per boks vil føre til en totalkostnad på (350krx20,3stk) = 7105,-

Dette er en differanse på 22095kr!

I tillegg er det verdt å merke seg at produkt A har kun 6g mer protein per servering, og i tillegg er størrelsen per servering over dobbelt så stor! Med andre ord inneholder produkt B FLERE proteiner per 100g enn produkt A.

Konklusjon:
Produkt B er klart best, ikke bare på pris, men også på proteininnhold.

 

Vær klar over hva du kjøper

Å vite hva man kjøper når man skal handle proteinpulver er derfor svært viktig. Det første du bør gjøre er å studere næringsinnholdet og ingrediensene. Selv om markedet for kosttilskudd er tøft, og hard konkurranse har bidratt til å presse prisene ned, så er det fremdeles produkter som er priset langt høyere enn de burde.

 

Billig er ikke alltid best

Det er også viktig å være klar over at det finnes mange dyrere produkter som absolutt er verdt hver en krone. Det naturlige er at et dyrere produkt gjerne inneholder en høyere andel proteiner per 100g vare, og gjerne over 80g proteiner per 100g vare. Det vanlige for rimeligere proteinpulver som fremdeles holder svært høy kvalitet, er et proteininnhold på 70g ++. Det koster mer å fremstille et renere produkt enn et som inneholder noe mer fett og karbohydrater, og det er her prisforskjellen gir utslag.

Testvinneren i vår stor test av proteinpulver 2018 er Tech Nutrition Prozyme. Dette pulveret kommer i både jordbær og sjokoladesmak, og begge smakene kan vi absolutt anbefale! En enkelt servering gir deg hele 34,8g myseproteinisolat av høyeste kvalitet! Proteininnholdet per 100g er på 87g, så her trenger du ikke å bekymre deg for å bli lurt. En boks med 750g koster 299kr, men du kan også få kjøpt pakker på to, tre og fire bokser til redusert pris.

Tech Nutrition Prozyme

 • TESTVINNER!
 • Norskprodusert proteinpulver med høyt innhold av protein isolater.
 • Støtter muskeloppbygning og hindrer nedbrytning av muskulatur.
 • 60/40 blanding mellom kasein og mysen sørger for langvarig proteinfrigjøring, samtidig som noe absorberes raskt.
 • Svært bra proteininnhold, 84,5g per 100g! 33,8g protein per servering!
 • Meget anabole egenskaper. Inneholder 9,6g leucin per 100g! 12,6g BCAA per servering.
 • Behandlet med en agglomerasjonsprosess og lecithin for å gjøre produktet ekstremt lettløselig.
 • Kommer i 6 nydelige smaker!
 • Tas lett opp av kroppen

Kr. 749,-     –     Kjøp her

 

Et godt alternativ til et rimeligere produkt er Proteinfabrikkens eget 100% Whey Protein i 3kg pakke. En servering gir deg 28,7g proteiner, og inneholder 71,8g proteiner per 100g vare. Kiloprisen er bare 150kr mot MyoProtein som ligger på 332,70kr/kg. Begge produktene er rett og slett fantastisk gode produkter, og selv om testvinneren koster mer, så kan det lett forsvares. En kilopris på under 350kr er fremdeles et godt kjøp, spesielt når proteininnholdet er så høyt.

 

Proteinfabrikken 100% Whey Protein

proteinpulver

 • Klasseledende på smak!
 • Norges mest solgte proteinpulver!
 • 28,7g protein per servering.
 • Ivaretar de biologiske og verdifulle egenskapene i myseproteinet.
 • Trigge kroppen til å starte muskelbygging og støtter immunforsvaret.
 • 71,8g protein per 100g.

 

 

Kr. 450,-     –      Kjøp her

 

 

Vær oppmerksom på…

Styr unna de rimeligste alternativene som virker for godt til å være sant. Alle kosttilskudd bør komme fra kjente og trygge leverandører, og bør være 100% sikre for ukjente tilsetningsstoffer. De rimeligste alternative kan også ha proteiner av lavere kvalitet, og mange av produktene løser seg vanskelig opp i blanding med vann eller melk. Rimeligere alternativer kan også inneholde en større mengde kunstige tilsetningsstoffer for å gi smak til produktet, og ikke minst sukker eller kunstige søtningsstoffer.

 

Andre alternativer

Dersom du skulle slite med allergi mot melk, gluten eller egg, så finner du andre alternativer i Reflex Nutrition Vegan Protein. Dette produktet er basert på erteproteiner og egner seg for personer med melkeallergi, laktoseintoleranse og glutenallergi. En servering gir faktisk så mye som 25g proteiner, noe som er imponerende med tanke på at dette er 100% vegetabilsk. Det skal sies at proteiner fra erter ikke tas like lett opp i kroppen som proteiner fra myse eller kasein, men det er fremdeles et høykvalitets proteinpulver med hele 74g proteiner per 100g vare.

 

Reflex Nutrition Vegan Protein

 

 • 100% vegetabilsk proteinpulver basert på erteprotein!
 • 25g proteiner per servering.
 • Tilsatt fordøyelsesenzymer for optimalt opptak.
 • Fullverdig biologisk verdi.
 • Høyt innhold av aminosyrene leucine og glutamin som er viktige for oppbygging og reparasjon.
 • Passer for personer med melkeallergi eller laktoseintoleranse, og er glutenfritt.
 • Lavt innhold av fett og karbohydrater.

 

Kr. 419,-     –     Kjøp her

 

Kilde
1. Pros & Cons of Cheap Protein Powders. Relentlessgains.com
Proteinpilver – helt enkelt forklart. Treningstips.org

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer