proteininntak
389
0

Er det ett sted på kroppen mange ønsker å redusere fettmengden, så er det rundt midjen. En ny studie forklarer hvordan det kan gjøres.

I vektløftermiljøet prates det mye om protein pulsing, et metode der man benytter raske proteiner for å toppe produksjonen av aminosyrer i blodstrømmen for å øke muskelproteinsyntesen. Et annet begrep er protein pacing, at proteininntaket spres jevnt ut over 5-6 måltider i løpet av dagen.

Mange som trener styrke aktivt, trener KUN styrke, og svært lite kondisjonstrening. For å øke muskelstyrke er vi nødt til å belaste musklene for å trigge muskelproteinsyntesen som er prosessen der aminosyrer settes sammen til nye proteiner og danner nye og større muskler. Kondisjonstrening er nødvendig for å opprettholde et sunt hjerte- og karsystem, og motvirker samtidig en rekke livsstilssykdommer. For de som er ute etter å redusere kroppsvekt eller fettprosent, er kondisjonstrening et svært effektivt verktøy.

Multi-dimensjonale treningsregimer betyr enkelt og greit “trening som involverer litt av alt; vekter, intervaller, tøying og utholdenhetstrening”. Nylig undersøkte et forskerteam hvordan proteininntaket påvirker resultatene av treningen.

 

Studien

Forskeren Paul Archiero rekrutterte 50 personer (30 kvinner og 20 menn) som allerede var i fysisk god form. Samtlige ble satt på et multi-dimensjonalt treningsprogram og gjennomførte protein pacing. Alle deltakerne konsumerte den samme mengden kalorier i løpet av 12-ukers studien. Det eneste som skilte de var proteininntaket. Halve gruppen inntok 2 gram per kilo kroppsvekt per dag, mens den andre halvdelen inntok 1 gram per kilo kroppsvekt per dag.

proteininntak
Proteininntaket kan være avgjørende for hvor raskt du mister midjefett og bygger større muskler.

Resultatet

Etter 12 uker hadde begge gruppene blitt slankere, sterkere og økt muskelmassen. Forskjellen så man først når man analyserte kroppssammensetningen. Deltakerne som inntok mest proteiner hadde redusert mengden midjefett og viceralt fett (fett som omslutter organene), økt muskelmassen og styrken. De samme deltakerne gjorde det også bedre i fleksibilitets øvelser. Forskerne kaller dette “fenomenet” for økt trenings-indusert tilpasning. Vektløftere kaller det mer proteiner, mer muskler.

 

Dette betyr det

Enkelt oppsummert kan vi konkludere med følgende:

  • Selv om kaloriinntaket er det samme, vil personer som spiser mer proteiner (inntil et vist nivå), få bedre resultater fra treningen.
  • En god målestokk for personer som trener regelmessig og variert er å innta rundt 2 gram proteiner per kilo kroppsvekt per dag (med mindre man er overvektig og skal ned i vekt.
  • Dersom måltider 5-6 ganger om dagen virker tungvint og uoverkommelig, kan du med fordel benytte deg av proteinpulver mellom større måltider. Den samme forskergruppen konkluderte i en annen studie at proteintilskudd og protein fra vanlig mat, var like effektivt.

Her finner du vår Best i test proteinpulver 2018!

 

Kilde
Shugart, Chris. (2017). Tip: The best way to beat belly fat. T-Nation.com

 

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer