lavkarbo diett
501
0

Hører du til blant de mange som sverger til keto dietten eller andre lavkarbo dietter? Da er dette dårlig nytt for deg. 

Lavkarbo dietter har hatt vind i seilene i mange år med keto dietten som en av de mest fremtredende diettene. Nå viser det seg at keto dietten faktisk kan ha helt motsatt effekt- nemlig å føre til færre leveår enn dersom du fulgte en mer karbohydratrik diett.

En studie som ble lansert i tidsskriftet Lancet, konkluderer med at “personer som inntar mindre enn 40%, eller mer enn 70%, av det daglige kaloriinntaket fra karbohydrater, har større risiko for å dø tidlig enn personer som inntar et tall mellom disse referansene”.

Med andre ord; du trenger en balansert diett.

Forskerne kom fram til konklusjonen etter å ha kartlagt dietten til nesten en halv million mennesker (mer enn 15 400 voksne i USA, og i tillegg 432 000 personer i over 20 andre land rundt i verden). Deretter sammenlignet de informasjonen med hvor lenge de ulike personene levde.

middelhavsdietten økt levealder
Ekstreme lavkarbo dietter kan resultere i færre leveår, mens et velbalansert kosthold rikt på planteprodukter slik som middelhavsdietten, kan bidra til flere leveår.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Keto dietten gir ingen livsgaranti

Keto dietten er en. av de mest populære lavkarbo diettene, og den begrenser inntaket av karbohydrater til  rundt 5-10% av det daglige energiinntaket. 70-75% av kaloriene kommer fra fett og rundt 20% fra proteiner. Dette er med andre ord en ganske ekstrem diett. I samme sjanger finner vi dietter som Paleo dietten, Atkins dietten, Dukan dietten og Whole30. Alle med mål om å få kroppen til å forbrenne kalorier fra kroppens egne fettreserver istedenfor å forbrenne lett tilgjengelige karbohydrater.

Dette er faktisk ikke første gang en studie påpeker forbindelsen mellom langtids lavkarbo dietter og økt dødelighet. Andre studier der nesten 25 000 deltakerne foretok selvrapportering av eget spisemønster, konkluderte med det samme resultatet om økt dødelighet. Andre studier har foruten om økt dødelighet funnet en rekke negative faktorer ved slike ekstreme dietter, som blant annet at de er svært vanskelig å følge, kan føre til mangel på viktige vitaminer og mineraler, resulterer i spiseforstyrrelser, og at de er vanskelig å følge i sosiale lag. Da U.S News & World Report presenterte 2019-listen over de beste og verste diettene, var keto dietten helt nede på 38 plass!

lavkarbo diett usunt
Mer av dette!

De gode nyhetene

Heldigvis er kostholdet noe vi kan endre raskt, selv om det krever aktivt grep. Forskerne fant nemlig at en diett bestående av rikelig med plantebasert kost som frukt og grønnsaker, fullkorn, belgfrukter og nøtter, kan føre til flere gode leveår.

Om det finnes en diett som dette? Ja, middelhavsdietten- og det er ikke tilfeldig at den troner øverst på listen til U.S News & World Report over de beste diettene å følge.

 

Det beste alternativet

Kjapt oppsummert er ikke kosthold noe hokus pokus. Spis velbalansert kost der store deler av kostholdet er basert på plantebasert kost.

Ønsker du å vite mer om middelhavsdietten og trenger inspirasjon til ulike måltider, så har vi en komplett guide til middelhavsdietten her!

Komplett kostholdsguide- Middelhavsdietten

 

Kilde
Shape.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer