Bedre treningsutbytte
716
0

At manglende treningsutbytte kan skyldes p-piller og hormonell prevensjon har sjokkert mange.  En forskningsrapport publisert på forskning.no viser at kvinner som ikke bruker hormonell prevensjon kan få opp til 60% høyere treningsutbytte.

Forskere ved universitetene i Texas og Pittsburg i USA iakttok 73 kvinner ved trening i helsestudio. 34 av kvinnene gikk på p-pillen, mens 39 var uten. De var mellom 18 og 31 år gamle og fikk samme diett og treningsprogram. Resultatet overrasket i sin entydighet selv forskerne: Ved p-pillebruk bygger man opp 60% mindre muskelmasse enn uten. Forskerne hadde ingen fornuftig forklaring på dette. Påfallende var også høyere kortisolverdier hos p-pillebrukerne. Kortisol er langtidsstresshormonet som produseres i binyrene.

 

Mange opplever redusert treningseffekt.

Den 35 år gammel kvinnelig treneren Sue Prommi ved GOLD’S GYM har trent aktivt styrke i over 10 år skriver «Fitness og kosthold er en stor del av min hverdag. Jeg brukte p-piller inntil jeg for ca. 2 år siden så en annonse med informasjon om Pearly PFC, en liten Personlig FruktbarhetsComputer som gir grønt lys for sikker og rødt lys for fruktbar og er 99,3% sikker prevensjon.

Det hadde aldri slått meg at p-pillene kunne hindre meg i bedre treningsresultat til tross for kunnskapen jeg hadde om kosthold og trening. Jeg sluttet umiddelbart med p-pillene og etter en stund så merket jeg en betydelig forskjell i fysikk og utvikling. Kroppen slapp mere vann og muskelmassen økte, jeg ble mer definert samtidig som jeg også ble sterkere.

Etter mine erfaringer med dette kommer jeg aldri til å bruke p-piller igjen. Dette beviser også at man kjenner lite til hva p-piller faktisk gjør med kroppens balanse, og jeg personlig er opptatt av det hele og en naturlig sunn kropp.»

En annen personlig trener skrev nylig i sin blogg at «nå er det slutt for godt med p-piller».

Et tredje eksempel er en p-stavbruker som erfarte bivirkninger: Ømme bryster, hun hadde lagt på seg, fått vannopphopning, følte seg mer gretten, hadde illeluktende skjedesekret og en del andre plager. I tillegg var treningsutbyttet så godt som resultatløst.

 

Hva er det som skjer?

Kort fortalt har kvinner og menn de samme sexhormonene, men i forskjellige konsentrasjoner. Testosteronet lager menn – og menn er testosteron. Østrogenet lager kvinner, det vet de fleste. Men, de færreste vet noe om det andre viktige kvinnelige hormonet PROGESTERON som kvinner produserer i stor stil fra eggløsning til mens. Det er dette som tas bort gjennom hormonell prevensjon. Progesteronet danner en naturlig motvekt til østrogenet. Mangler progesteronet, går østrogen opp og påvirker stoffskiftet negativt. Progesteron styrer gjennom et annet hormon dessuten natrium/kaliumbalansen, dvs væskebalansen, og dermed blodtrykket og også pH i mage og tarm.  Feil pH her, leder som regel til underlivsplager som kløe, sopp, utflod m m .  Dette er hyppige plager hos kvinner som benytter hormonell prevensjon.  Progesteronet styrer også langtidsstresshormonet kortisol som bl. a. er kroppens forsvar mot betennelser. Når østrogen går opp, forsøker kortisol å dempe denne ubalansen og nivået stiger, ofte til 4 x mer enn normalt. Dette kan få store følger: sukkeret går rett inn i insulinpølsa rundt magen.

Kortisolet smører videre alle muskler og ledd og også nervesynapsene. Og hva skjer med bevegelige ting som får feil smøring? Kroppen dreneres videre for kalk – som tas fra skjelettet. Det er hormonet progesteron som stimulerer kvinnekroppen til å danne nytt beinvev, hos menn er det testosteronet.  Nytt beinvev er seigt og tåler belastning, gammelt beinvev er sprøtt og brekker lett.

Vi ser her hvor viktig det er for kvinner å ha en normal syklus – hvor progesteronet holder østrogenet i sjakk og «resten» blir styrt riktig. Østrogen og progeseteron er som ying og yang – eller sammenligner vi med en bilmotor, så sørger østrogen for fremdrift og progesteronet gir kjøle-energien. Og hva skjer med en motor uten kjøling?

 

Prevensjon uten bivirkninger

I sum: interesserer du deg for maks treningsutbytte – så kutt ut hormonell prevensjon. Ladycomp 6 eller 6B er den anbefalte Personlige Fruktbarhets-Computer til alle som trener. Det er 99,3% sikker prevensjon uten bivirkninger. Du får full kontroll over syklusen. Temperaturkurven viser om du har riktig balanse mellom østrogen og progesteron – som er forutsetningen til godt treningsresultat og god helse på sikt. Ikke nok med det: Den har også Mens-kalender for de neste 6 mnd – slik at trening og andre aktiviteter kan planlegges bedre. Det er en kjennsgjerning at idrettsskader kommer hyppigere i dagene før mens!

Les mer på www.pfc.no

 

Referanse:
http://forskning.no/hormoner-trening/2009/04/p-piller-svekker-treningseffekt

DEL

Annonse

André Hefner startet opp Hardworkout i 2013 under sine Personlig trener studier hos Actvie Education. Han begynte å trene vekter allerede som 15 åring og har vært stamgjest på treningsstudioet siden den gang. I tilegg til PT utdannelsen har han også kostholdsveiledningsstudier bak seg. André har et glødende engasjasment for trening og ønsker å kunne videre formidle sin kunnskap til andre.
Kommentarer