diett
631
0

Hvor herlig hadde det ikke vært om det var mulig å gå ned i vekt uten å følge en spesiell diett eller et spesifikt treningsprogram? Det er absolutt mulig, bare du gjør gode valg.

Enten du ønsker å gå ned i vekt eller bare leve ett sunnere liv, så er de følgende rådene noe som kan hjelpe deg på veien. Dietter finnes det rundt enhver sving, og til tross for at de fleste fungerer i en eller annen grad, så hjelper det ikke stort dersom de er så strenge at du hopper av etter tre uker. Rådene under er ment for langvarig vektreduksjon og en sunn og god helse over tid.

 

Prioriter RIKTIGE kalorier

Enkelte dietter er så strenge på kaloriinntaket at du så vidt har råd til å legge en osteskive på brødskiva, men det er ikke nødvendigvis veien å gå. For å gå ned i vekt er du avhengig av å gå i et kaloriunderskudd- altså flere kalorier ut enn inn- men det er slett ikke sikkert du skal redusere kaloriinntaket dramatisk. Det viktigste er at du velger matvarer som inneholder mest mulig næringsstoffer, metter godt, og som gjerne er kalorifattige.

Går du lange perioder uten mat risikerer du lavt blodsukker og en voldsom trang til å hive innpå noe søtt når kvelden kommer. En liten sjokolade eller et kakestykke kan fort vise seg å være tungen på vektskålen når kaloriregnskapet gjøres opp. En generell huskeregel er å unngå sterkt prosesserte matvarer og den klassiske “fast food” maten. I tillegg bør du styre unna kaloritette matvarer som kaker, sukkertøy, feite sauser, etc..

diett
Valg sunne matvarer, og unngå usunne og sterkt provoserte matvarer

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Spis kaloriene- ikke drikk de!

Det er naturlig for både deg og meg å forbinde mat med kalorier og energi, men kaloriene som finnes i drikkevarer glemmes som regel altfor lett. Svart kaffe er kalorifri, men en stor caffé latte kan fort inneholde over 150 kalorier! En 0.5L flaske Cola gir deg nydelige 210 kalorier, altså det samme som to grove brødskiver med mager servelat eller 3-4 knekkebrød med magert pålegg. “1 kalori er 1 kalori”, enten du spiser eller drikker den.

Kaloriene du drikker vil heller ikke gi deg noe fiber som bidrar til å regulere blodsukkeret, hjelper på fordøyelsen og fyller opp magen for en god og langvarig metthetsfølelse. Er du tørst? Drikk vann. Vann er den beste tørsteslukker. Og får du lyst på kaffe eller te? Dropp melk, fløte og sukker- drikk den bar.

Som en ekstra motivasjon kan vi legge til at kaffe faktisk kan være sunt for helsen din! Mer om det kan du lese i artikkelen så mye kaffe bør du drikke for å leve lengre! 

 

Spis regelmessig- unngå å droppe måltider

En vanlig misforståelse blant de som ønsker seg ned i vekt er å hoppe over måltider for å redusere antallet kalorier. Det du egentlig gjør er å spille bingo med kroppen og blodsukkeret, og mest sannsynlig ender du opp med å saumfare godteskapet når kvelden kommer. Sørg for å spise regelmessig, gjerne flere små måltider. Inkluder mye fiber og proteiner som sørger for å fylle opp magen og som gir deg en langvarig og god metthetsfølelse.

diett
Velg matvarer som er næringsrike, men ikke nødvendigvis kaloritette. Dersom du først skal spise kaloritette matvarer, sørg for å velge sunne og næringsrike matvarer som for eksempel nøtter.


Spis MYE grønnsaker, og en del frukt

Frukt og grønt er bra, og du bør absolutt spise mer av både frukt og grønnsaker. Men, pass på at du spiser nok grønnsaker og ikke bare kjører i deg frukt og bær. Frukt inneholder mye fruktsukker, og for store mengder av dette er ikke bra for blodsukkeret og kroppen din. Grønnsaker inneholder færre kalorier, mye vann og mye fiber. Sørg i hvert fall for å inkludere nok grønnsaker i løpet av dagens måltider, og la det utgjøre en stor del av middagen.

 

Unngå dietter du ikke tror du kan følge

Denne er litt vanskelig. Hvordan vet du om vil klare å følge en diett? Svaret er at det vet du aldri før du har prøvd, men dersom du kjenner deg selv så godt at du vet du må gi avkall på mer enn du egentlig ønsker når du skal veie helse opp mot livskvalitet, sosialt samvær, etc., så kan du like gjerne unngå å prøve en diett du vet du ikke vil klare å følge. Det du isteden bør gjøre, er å følge rådene du nettopp har lest. Gjør du det, så kan du være trygg på at vekten vil gå nedover i tiden fremover.

Sakte, men sikkert…

 

 

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer