En kald øl å
1367
0

At alkohol påvirker oss i en eller annen grad når vi inntar det i store mengder, er velkjent, men visste du at alkohol også virker inn på blodstrømmen?

Det er publisert en rekke studier som tar for seg alkoholinntak og hvorvidt det er sunt eller usunt. Mye tyder på at et moderat inntak av særlig rødvin kan ha en gunstig effekt. Rødvin inneholder en rekke gunstige virkestoffer og antioksidanter som er bra for oss og kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. I tillegg kan rødvin være bra for hjernehelsen.

Ny forskning: To glass vin før leggetid hjelper deg ned i vekt!

 

Alkoholens virkning

En annen interessant virkning alkoholen har er at den virker fortynnende på blodet vårt og dermed hindrer blodceller fra å klebre seg sammen, som igjen reduserer risikoen for hjerneslag.

Dessverre er ikke dette utelukkende positivt ettersom denne effekten kan føre til hjerneblødning, særlig ved inntak av store mengde alkohol. For menn betyr store mengder mer enn to enheter per dag. For kvinner betyr det mer enn en´ enhet per dag. Overdrevent inntak av alkohol kan også føre til en rekke andre sykdommer.

 

Hva skjer når alkohol fortynner blodet?

Når du skader deg vil blodceller strømme til skadeområdet og blodplater vil begynne å klumpe seg sammen for å reparere såret. Blodplatene skiller ut en type proteiner som får blodet til å koagulere å tette hullet med en blodpropp.

Disse ”blodproppene” som dannes når blodet koagulerer er nødvendig for at såret skal slutte å blø og kunne heles, men i enkelte tilfeller kan disse blodproppene bli fraktet med blodet inn i arteriene (hovedpulsårene) som forsyner hjerte og hjernen med oksygenrikt blod. Denne tilstanden, dannelsen av en blodpropp i en blodåre eller i hjertet, kalles trombose. Når en blodpropp blokkerer blodstrømmen til hjertet, kan det forårsake hjerteattak. Hvis det hindrer blodstrømmen til hjernen kan det forårsake hjerneslag.

Les også: Slik påvirker alkohol treningshverdagen din.

 

Alkohol reagerer med koaguleringsprosessen på følgende måter:

 • Det reduserer antallet blodplater i blodet ved å reagere med blodcelle-produksjonen i beinmargen.
 • Det gjør blodplatene mindre klebrig.

Å innta ett til to glass vin hver dag kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer og hjerneslag forårsaket av blodpropp i blodårene (iskemisk hjerneslag) på samme måte som daglig bruk av aspirin kan redusere risikoen mot slag. Men, overdrevet inntak som mer enn tre alkoholenheter daglig, kan øke risikoen for hjerneslag (hemmorragisk hjerneslag) som følge av blødning.

Blodplater strømmer til skadestedet, klebrer seg sammen og danner en blodpropp som stanser blødningen.

 

Hvor lenge varer effekten?

For de som inntar alkohol i moderate mengder, vil effekten på blodplatene kun vare midlertidig. I følge Mayo-klinikken klassifiseres moderat inntak som:

 • For kvinner uansett alder: opp til en´ enhet daglig.
 • For menn 65 år eller eldre: opp til en´ enhet daglig.
 • For menn under 65 år: opp til to enheter daglig.

 

Eksempler på en´ enhet er:

 • 3,5 dl øl
 • 1,5 dl vin
 • 0,44 dl sterk alkoholholdig drikke (sprit, likør, shot, etc.).

For folk som drikker mye og ofte kan det være en varig risiko for blødning selv lenge etter at de har inntatt alkohol. Den sikreste metoden for å unngå uønsket effekt av alkohol er å følge retningslinjene til helsemyndighetene og å unngå overdrevet inntak.

 

Fungerer alkohol som blodfortynnende medisin?

Personer som har behov for å innta blodfortynnende medisiner, kan IKKE bruke alkohol som en erstatning for dette. Blodfortynnende medisiner tilskrives gjerne fra legen for å unngå blodpropp som kan forårsake hjerteattak eller slag. Når legen utskriver disse, er det som regel fordi du har en hjertesykdom eller annen tilstand som øker risikoen for blodfortetting.

Alkohol er med andre ord ingen god erstatning for blodfortynnende medisin, og som nevnt tidligere kan det også bidra til økt forekomst av hjerneblødning. I store mengder kan det også øke risikoen for:

 • Skader som følge av fall, bilulykker eller andre typer ulykker/skader.
 • Seksuelt overførbare sykdommer som følge av ubeskyttet sex.
 • Leversykdommer.
 • Depresjon.
 • Magesår.
 • Brystkreft, munnkreft, strupekreft, leverkreft, tykktarmskreft, spiserørskreft.
 • Risiko for fosterskader ved fødsel, eller andre alvorlige sykdommer.
 • Alkoholavhengighet

 

Er det mulig å innta alkohol og blodfortynnende samtidig?

Som nevnt kan alkohol i moderate mengder ha en positiv effekt på blodårene dine. Enkelte studier har vist at alkohol øker nivåene av HDL (det gode kolesterolet). Denne sunne formen for kolesterol beskytter arteriene og forhindrer blodproppene som kan føre til hjerteattak og slag.

Men, det er likevel flere måter å redusere denne risikoen på, helt uten inntak av alkohol. Ved å spise en plantebasert diett og å trene regelmessig, vil du oppnå den samme effekten i tillegg til at du får bedre helse. Helsemyndighetene oppfordrer ikke til inntak av alkohol kun for å beskytte blodårene og å øke sirkulasjonen.

Les også: Alkoholens effekt på kropp og trening.

Konklusjon

Skal du drikke alkohol, drikk med måte. Unngå å innta mer enn to enheter daglig.

En enhet er:

 • 3,5 dl øl
 • 1,5 dl vin
 • 0,44 dl sterk alkoholholdig drikke (sprit, likør, shot, etc.).

Dersom du i tillegg sliter med sykdommer som diabetes eller nyre-sykdommer, bør du forhøre deg med legen din om det er greit å innta alkohol i det hele tatt. Hvis du vet at du er i risikosonen for hjerteattak eller slag, finn ut hvilke alternativer du har for å redusere risikoen for dette, og ikke forsøk og drikk deg fra problemet.

 

Kilder
Biggers, Alana (2018). Does Alcohol Thin Your Blood?. Healthline.com
Alkohol. 
Antidoping.no

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer