sunne matvalg
251
0

Faller du lett for fristelsen av å velge en kaloririk kake eller dessert foran sunnere varianter som fersk frukt eller lavkalori alternativer? Det er kanskje lurere enn du tror.

Dessert buffet bugner av kaker, iskrem, makroner og andre søtsaker. På enden av bordet står en skål frisk frukt. Det ene alternativer er kaloririkt og langt i fra det sunneste du kan putte i deg, mens det andre oser av vitaminer og mineraler, samtidig som det inneholde bare en brøkdel av kaloriene. Hva frister mest?

 

På tide å ta livet av uttrykte “usunt”?

Det åpenbare svaret er at frukt er det beste valget, og i utgangspunktet er dette riktig. Frukten inneholder langt færre kalorier enn kakestykkene, og det tilfører kroppen en rekke viktige vitaminer og mineraler. Men, dersom du velger frukten, vil du da klare å motstå å spise kake i runde to?

En forskergruppe plasserte en sunn og en mindre sunn dessert (frisk frukt vs. sitron ostekake) på starten eller slutten av en kafeteria på University of Arizona. Når gjestene forsynte seg av ostekake først, så valgte de i større grad en lavkalori hoved- eller siderett, og inntok dermed færre kalorier totalt enn gjestene som valgte frukt først. Den samme effekten var til stede når dessertene ble plassert i motsatt rekkefølge.

sunne matvalg
Plasseringen av de ulike rettene i kafeteriaen har ingen betydning, men valget du tar om hva du spiser først, har stor betydning.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Det var 134 gjester til stede som alle ble intervjuet om sunt kosthold etter at de hadde valgt dessert. I løpet av fire dager ble enten ostekake eller frukt plassert først, eller sist, i kafeteriaen. Det var også sunne og mindre sunne hovedretter og sideretter (f.eks. grillet kylling fajitas og en liten bolle salat eller fritert fisk og French fries). Gjestenes matvalg ble overvåket og notert i smug under intervjuene, og mengden rester som hver gjest la igjen, ble notert for å kunne fastslå det nøyaktige kaloriinntaket. Prisene på de ulike måltidene var irrelevant ettersom kafeterian hadde en fast pris på hele buffeten.

 

Høykalori trenger ikke være galt

Gjestene som valgte den usunne desserten først, inntok i snitt 30% færre kalorier (inkludert desserten) enn gjestene som valgte frukt først. De som valgte ostekake først hadde også dobbelt så stor sannsynlighet for å velge en sunnere hovedrett eller siderett enn de som spiste frukt først.

Forskerne kontrollerte for andre variabler som kunne ha påvirket resultatene, som blant annet alder, kjønn, BMI, ulike dietter, trening og ulike synspunkter på sunt kosthold. Den eneste variabelen som hadde innvirkning var alder. Jo høyere alder, desto flere kalorier ble inntatt. Ettersom hele faktultetet, inkludert de ansatte, benyttet kafeteriaen, varierte alderen fra 18 til 60 år, med en snittalder på 32 år.

sunne matvalg
Det er lett å bli overveldet av fristelsene i en stor buffe eller kantine. Kanskje er det ikke så dumt å starte med noe søtt likevel…

Flere lignende studier ble gjennomført for å se om valgene av matrett som en “starter” kunne påvirke videre matvalg og også kaloriinntaket. Samtlige studier kom frem til de samme resultatene om at “først usunt, deretter sunt”, var det som førte til lavest totalt kaloriinntak.

Med ander ord bør du være klar over at de valgene du tar i starten av et måltid kan være med på å avgjøre hvilke valg du tar videre i måltidet. Vi snakker ikke her om vanlig nistepakke eller enkel frokost hjemme, men i situasjoner der du står ovenfor en større mengde serveringsklar mat som i en buffe eller kantine.

Og til slutt. Du trenger kanskje ikke ha så dårlig samvittighet for å nyte et lite kakestykke…

 

Kilde
Sciencedaily.com

 

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer