Du har trent knallhardt i månedsvis og vært gjennom alle mageøvelsene du kjenner til, men fremdeles vises ikke de definerte magemusklene som utgjør den velkjente six-pack´n. Her er trolig noen av årsakene.

Den høyt ettertraktede six-pack´n kommer ikke av seg selv. For å få den ”perfekte” six-pack kreves det mange timer hard trening av de riktige musklene, men det kreves også at du er bevisst på hva du får i deg av næringsstoffer. Enkelte personer har lettere for at magemusklene vises enn andre, og en six-pack er for dem naturlig. Det sies at noen nærmest er født med six-pack, og det er forsovet sant, men alle har mulighet til å trene seg til det selv om det for noen er en lengre vei å gå enn andre.

Her er noen av årsakene til at treningen du allerede kanskje har lagt bak deg, ikke har ført til de definerte musklene du så gjerne ønsker deg.

Her finner du treningsprogrammet som gir deg six-pack innen sommeren!

 

1.Du spiser for mye sukker

Nærmest uansett hvor mye du trener magemusklene kommer de ikke til syne dersom du har for mye underhudsfett. Ved å redusere mengden underhudsfett til rundt 10%, er sannsynligheten mye større for at du vil se noe som ligner en six-pack på magen. Vi skal ikke skrive en slankediett i denne artikkelen, men et godt tips er å se på sukkerinntaket i løpet av uken. Svært mange får i seg store og unødvendige mengder kalorier gjennom raffinert sukker. Sukker har ingenting godt for seg, og hvis du allerede vet med deg selv at du spiser mye godteri og søtsaker, så bør du se på det som positivt at du faktisk har mulighet til å kutte ut dette. Kiloene kommer til å rase av raskere enn du tror.

 

2.Du er i kalorioverskudd

Denne henger sammen med punktet over. Så lenge energiinntaket er større enn uttaket, vil den overskuddsenergien lagres som fett på kroppen.

Dersom du trener aktivt og jobber med å legge  på deg muskler, bør du derimot være i kalorioverskudd, men om målsettingen din er å få six-pack i løpet av relativt kort tid, bør du sørge for å balansere kostholdet hårfint i underskudd. Du skal ikke gå rundt sulten og slanke deg syltynn, det er ingen tjent med. Start med å spise kun litt mindre porsjoner av det du spiser i dag, og la det bli med det. Hører du til blant de som spiser mye sukker, kan det hende det er nok å avstå fra det.

Les også: Vektreduksjon: Hva er viktigst av trening og kosthold?

HUSK likevel på å få i deg tilstrekkelig med proteiner. Proteiner er helt avgjørende for at kroppen skal kunne bygge nye muskler. Og om du lever i troen på at total nulltoleranse for fett vil hjelpe deg raskere ned i vekt, så tar du feil. Kroppen er nemlig helt avhengig å få i seg de riktige fettkildene. Er du i tvil om hva slags fett du kan spise, så kan du tenke så enkelt som at alt fett som blir hardt i kjøleskaptemperatur, bør du unngå. Fettet som holder seg mykt eller flytende, kan du som regel trygt spise. Men ikke drikk det som om det var melk. Fett inneholder store mengder kalorier og bør inntas i begrensede mengder.

 

3.Du trener feil øvelser

Skal du få sterke og definerte magemuskler, hjelper deg fint lite om du ligger i benken fra klokk 8-16 og pumper det du makter. Du får heller ikke strammere magemuskler av å makse i beinpress. Den vanligste øvelsen for magemusklene er crunch eller sit-ups. Dette er svært gode øvelser for magemusklene isolert sett, men de setter ikke akkurat fart på kaloriforbrenningen. Det beste du kan gjøre for å få de magemusklene du ønsker deg, er å trene flerleddsøvelser i kombinasjon med crunch, sit-ups, V-Ups, reverse crunch, planken og lignende mageøvelser. De sistnevnte øvelsene vil styrke magemusklene, mens flerleddsøvelsene vil sørge for at kaloriene flyr av sted. At de i tillegg styrker andre deler av kroppen er bare positivt.

Lurer du på hvilken mageøvelse som er best? Det finner du her: Sit-ups vs. crunches. Hva er best?

4.Du sover for lite

Dette er jo fantastiske nyheter. Å bygge muskler krever faktisk at du får nok timer med søvn. Det hjelper ikke å spille superhelt om natten å tro at du skal få en stor og sterk kropp i løpet av dagen. Opparbeid deg en god rutine hvor du sørger for 8-9 timer søvn hver natt. For lite søvn fører til et høyt nivå av stresshormonet kortisol, og få ting er mer ødeleggende for musklene enn kortisol. For å få deg enda mer fristet til å legge deg tidlig i kveld, kan vi legge til at forskning har bevist at å øke søvnmengden fra 4 til 8 timer, kan øke testosteronnivået med hele 50%! Og testosteron er gull for muskelproduksjonen!

 

5.Du trener for mye utholdenhetstrening

Utholdenhetstrening er bra, absolutt. Men skal du bygge muskler vil store mengder kondisjonstrening faktisk ha motsatt effekt. Med dette mener vi ikke at du får dårligere kondisjon, men at kroppen vil ha vanskelig for å bygge nye og større muskler. Ønsker du å trene kondisjon samtidig som du trener styrke, anbefales heller korte og intensive intervaller et par ganger i uken. På denne måten kan du sørge for å forbedre kondisjonen og oksygenopptaket samtidig som at musklene får gode betingelser for å bli større og sterkere.

Kilder
Cooper, Ed (2017). Why isn´t my six-pack showing?. Menshealth.co.uk

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Treningsøkter

Reisen til din først pull up – Treningsprogram 3!

Som en del av din reise mot å mestre din første…
Dato: Mar 17, 2024
Styrketrening

Styrketrening – Fokuser på treningsglede og helsegevinst fremfor estetikk!

Ikke bare vil styrketrening forme kroppen din, det har også en…
Dato: Mar 15, 2024
Treningsøkter

Reisen til din først pull up – Treningsprogram 2!

Før du tar det første steget på din spennende reise mot…
Dato: Mar 14, 2024
Treningsøkter

Crossfit økt med lite utstyr – På bare 18 minutter!

Crossfit og Functional Fitness er betegnelser for samme type trening, men…
Dato: Mar 13, 2024
Treningsøkter

Kort og effektiv rumpeøkt: Med en spicy variant!

Å forme og styrke rumpen trenger ikke å være en tidkrevende…
Dato: Mar 12, 2024
Gratis Treningsprogram

Effektivt styrkeprogram for økt muskelvekst!

Er du usikker på hvordan du skal dele opp treningen slik…
Dato: Mar 11, 2024
Slanking & forbrenning

Skap sunne spisevaner – Oppnå langvarig vektendring!

Det å oppnå og opprettholde en sunn vekt innebærer mer enn…
Dato: Mar 10, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Gratis Treningsprogram

Reisen til din første pull up – Steg for steg treningsprogram!

Det er flere fordeler som følger med både mentalt og fysisk,…
Dato: Mar 09, 2024
Kondisjon & løping

Få glede av spinning: En 45-minutters økt tilpasset ditt treningsnivå!

En 45-minutters treningsøkt på spinningsykkel! Den er tilpasset både mosjonisten og…
Dato: Mar 08, 2024
Fysisk og psykisk helse

Stressmestring for slanking – Reduser stress, reduser fett!

Stress er en uunngåelig del av livet, og det kan hindre…
Dato: Mar 08, 2024
Styrketrening

Oppdag de utallige helsefordelene ved styrketrening!

Styrketrening er en form for fysisk aktivitet som fokuserer på å…
Dato: Mar 07, 2024
Nybegynnere

Overvinne treningsutfordringer som nybegynner: Få en sunn holdning til trening!

Å starte å trene kan være både utfordrende og givende. Mange…
Dato: Mar 05, 2024
Kondisjon & løping

Effektive kondisjonstreninger: En guide for alle nivåer!

Å komme i gang med kondisjonstrening kan virke overveldende. Spesielt hvis…
Dato: Mar 04, 2024
Sponset

Slankeproduktet har hjulpet over 50 000 nordmenn med vektnedgangen!

Styrketrening

Kvinner og styrketrening: Bryt mytene og bygg styrke!

Alt for lenge har styrketrening blitt assosiert som en arena dominert…
Dato: Feb 07, 2024
Slanking & forbrenning

Fettforbrenning-hacks: 10 ting du ikke visste!

For å oppnå og opprettholde en sunn vekt kreves det ofte…
Dato: Feb 07, 2024