532
0

Trening, kosthold og helse er i vinden som aldri før. Interessen har skutt i været og det finnes “eksperter” overalt. Dessverre oppstår det en del myter rundt disse temaene som gjør det vanskelig å vite hva som er rett eller galt. Her tar vi livet av syv myter rundt trening!

Det finnes enda flere påstander om trening, kosthold og helse enn det vi kommer med her, men dette er blant de mest fremtredende. Forhåpentligvis kan det bidra til at du ikke kaster bort tiden på noe du ikke får utbytte av, så kan du heller prioritere tiden til å trene smart og riktig.

 

Myte 1: Du kan “crunche” deg til six-pack

Beklager, men det er feil. Crunch er en fin øvelse for magemusklene, men du får neppe six-pack av denne øvelsen alene. Den beste måten å oppnå definerte magemuskler på er gjennom en kombinasjon av intervall trening, lav fettprosent, minimalt med stress og nok søvn, og så klart de riktige styrkeøvelsene. Ser du på godt trente utøvere med six-pack er sannsynligheten stor for at de trener øvelser som knebøy, markløft og chin-ups.

myter om trening
Hvis målet med trening er å få definerte magemuskler, så skal det mer til enn å gjennomføre noen crunch.

Myte 2: Tren utholdenhetstrening før styrke

Stiller du deg ved inngangen til et hvilket som helst treningssenter, vil du antageligvis observere at nesten samtlige som kommer inn døren går rett bort til tredemøllene. Det er en utbredt oppfatning at kondisjonstrening bør gjennomføres før styrketrening, men faktisk er det omvendt. Ved å utføre kondisjonstreningen først, vil du redusere glykogen nivået i kroppen, som igjen kan hindre deg fra å trene så hardt som burde. Styrketrening vil derimot øke nivåene av testosteron og kortisol, to hormoner som er gunstig for treningseffekten.

 

Myte 3: Unngå knær over tær under knebøy

Denne påstanden er rett og slett skremmende feil. Tenk over hvilke bevegelser du gjør i hverdagen. Sannsynligvis er det å bøye deg ned mot bakken en av de vanligste bevegelsene. Og hva gjør du da? Jo, du bøyer i knær og hofte, og knærne passerer tærne. Denne måten å gjennomføre knebøy på er både bra for kroppen, trygt og effektiv. Knærne skal ikke stikke langt ut foran tærne, men det er vanskelig å unngå at de kommer omtrent midt på fotbladet.

 

Myte 4: Du trenger sportsdrikk med elektrolytter etter HVER treningsøkt

Sportsdrikker er bra til sitt formål, altså påfyll av energi, salter og mineraler under langvarige treningsøkter, men det er helt unødvendig om ikke treningsøkta overstiger 60-90 minutter. Hold deg til vanlig rent vann. Sørger for å gi kroppen kontinuerlig tilførsel av karbohydrater gjennom sportsdrikk, vil du i tillegg bremse fettforbrenningen.

myter om trening
Du klarer deg fint med rent vann dersom treningsøkten varer mindre enn 60-90 minutter.

Myte 5: Statisk tøying er helt nødvendig

Statisk tøying kan være fint for noen, men det er strengt tatt unødvendig før trening. Faktisk viser forskning at statisk tøying før trening kan redusere prestasjonen i enkelte idretter. Hold deg til dynamisk tøying før trening, og avslutt heller med statisk tøying etter treningsøkta dersom du føler for det.

 

Myte 6: Hvis du ikke svetter, jobber du ikke hardt nok!

Har du noen gang opplevd å løfte tungt i gymmen, men du feller ikke en svettedråpe? Det er absolutt mulig å jobbe hardt uten å svette! Vektløftere som trener for ren styrke vil ikke gjennomføre mer enn noen få løft. Disse løftene er til gjengjeld svært tunge og har til hensikt å øke det den maksimale styrken. Selv om de løfter “over evne”, så er det lite sannsynlig at de rekker å sette i gang svetteproduksjonen.

 

Myte 7: Du kan løpe av deg kiloene

Ja og nei. Kondisjonstrening forbrenner kalorier, mye kalorier. Men trener du først og fremst for å gå ned i vekt, bør du heller kombinere intervalltrening med styrketrening. Muskler forbruker energi selv i hviletilstand, og jo mer muskler du har, desto mer energi kreves for å holde de vedlike. Intervalltrening setter fart på forbrenningen siden du gjerne jobber med høy puls og kroppen trenger rask tilførsel av energi. Men uansett hvilken treningsform du velger; trening vil ikke kunne utkonkurrere en diett som er totalt ute av kontroll.

myter om trening

 

Kilde
Baackes, Alexandra. 7 of the biggest fitness myths, debunked. Mensjournal.com

 

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer