veganske proteiner
244
0

Proteiner og fett spiller en avgjørende rolle i jakten på å bygge nye muskler, og selv om dette er nøringsstoffer i stor grad forbindes med inntak av kjøtt eller meieriprodukter, kan du enkelt få i deg kroppens byggesteiner gjennom plantebasert kost.

Proteiner dannes i en prosess som har fått navnet proteinsyntesen. Dette skjer ved at ulike aminosyrer settes sammen i en kjede i en bestemt rekkefølge, for så å danne de nødvendige proteinene som kroppen har behov for. Kroppen er avhengig av å få tilført en stor del av aminosyrene ettersom den ikke er i stand til å lage alle selv. Det er derfor helt nødvendig at vi tilfører aminosyrer via proteinrike matvarer i kosten vi spiser.

Dersom du har et aktivitetsnivå som overstiger proteininntaket kan du risikere at kroppen vil stjele proteiner fra muskelmassen for å produsere energi i energiomsetningen, og du vil ende opp med å tape muskelmasse. For å unngå dette er det derfor svært viktig å fylle på med nok proteiner. Til tross for at proteiner som regel forbindes med kjøtt og meieriprodukter, kan du enkelt få i deg proteiner gjennom veganske matvarer. Dette krever litt mer kreativitet, men samtidig vil du spise matvarer som også inneholder en rekke andre viktige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Enten du er veganer eller ikke, prøv å inkludere disse fem matvarene i kosten din fremover:

Avokado

Å inkludere en halv avokado til måltidet tilfører kroppen en rekke sunne næringsstoffer, herunder sunne fettsyrer, fiber, vitaminer og mineraler som bidrar til muskelvekst, men også til å styrke immunforsvaret og nervesystemet, øke blodsirkulasjonen, redusere kolesterolet, redusere tretthet, m.m..

Avokado har i løpet av få år vokst frem som et svært populært produkt på grunn av sin gode smak og brede bruksområde. Ønsker du å lese mer om avokado anbefaler vi å lese artikkelen Er avokado så sunt som du tror?

avokado sunt
Avokado er en super kilde til sunne fettsyrer og proteiner!

Peanøttsmør

Peanøttsmør inneholder mye kalorier, men på grunn av sitt høye innhold av den sunne fettsyren omega-3, er det med andre ord “sunne kalorier”. En streng diett kan føre til at hormoner som er avgjørende for muskelvekst, blant annet testosteron, faller til et usunt lavt nivå. Ved å innta nok sunne fettsyrer i kosten vil du sørge for at kroppen kan opprettholde et normalt nivå av testosteron og andre vekst hormoner slik at muskelproteinsyntesen kan foregå normalt.

 

Bønner og linser

Bønner og linser er to svært gode kilder til proteiner og fiber. Bønner og liner inneholder ikke bare proteiner, men også en rekke viktige vitaminer og mineraler som blant annet magnesium, jern og vitamin E. Alle disse virkestoffene er med på å opprettholde normal muskelfunksjon, raskere restitusjon og økt muskelvekst.

veganske proteiner
Bønner og linser inneholder viktige næringsstoffer som støtter opp om muskelvekst og muskelfunksjon.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Olivenolje

Mange som trener for å gå opp i vekt å øke muskelmasse har utfordringer med å få i seg nok riktige kalorier. Karbohydrater er en god energikilde for rask energi til trening, men det er ikke særlig godt egnet til å bygge nye muskler. Kroppen trenger proteiner og fett, og olivenolje sørger for å tilføre kroppen viktige fettsyrer som er nødvendig for muskelvekst. Tilsett er par spiseskjeer olivenolje til middagen, bruk det når du steker noe på ovnen, eller som dressing på salaten.

 

Nøtter

Nøtter er en super kilde til både proteiner og fett. Det finnes et hav av ulike typer nøtter, så hvis du ikke er begrenset av en form for allergi, så bør du ha gode muligheter for å finne noe du liker. Forsøk å velg nøtter som er naturlig og ikke er tilsatt ekstra salt. De fleste nøtter er rike på sunne fettsyrer, vitaminer og mineraler som er viktig for normalt stoffskifte, muskelfunksjon, redusert kolesterol, økt blodgjennomstrømning, m.m.. Lees mer om hvorfor du bør spise nøtter i denne saken under.

 

Kilde
DiFrancesco, Tim. (2017). 5 Foods Besides Animal Protein That Can Help Athletes Gain Muscle. Stack.com

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer