vektnedgang lavkarbo
423
0

Vektnedgang kan være en vanskelig jobb. Det krever et velbalansert og sunt kosthold, regelmessig trening, og mye tålmodighet. I perioder går det raskere, men plutselig så stopper det opp. Her er fem vanlige spørsmål om vektnedgang.

1. Når vil jeg begynne å gå ned i vekt?

Det enkle svaret er at det ikke finnes noen fasit på dette. Det er så utrolig mange faktorer som spiller inn, at det kan variere fra person til person. Normalt vil en kalorireduksjon på 500kcal per dag, gi en vektnedgang på ca. 500g i uken. Likevel, det er mange andre faktorer som spiller inn. Noen kan du selv påvirke, men det er også faktorer utenfor din kontroll. Alder, stoffskifte, vekt, kondisjonsnivå og arvelige faktorer spiller inn. At genene dine er avgjørende for hvor lett du kan gå ned i vekt, kan du lese mer om her Så mye betyr genene dine for vekten.

genetikk og slanking

 • Fokuser på de tingene du kan gjøre noe med selv:
  Bruk energien på å kontrollere det du selv kan gjøre noe med. Sørg for å spise sunt, tren tilstrekkelig mye, forsøk å stresse mindre, få nok søvn, etc.. Det er mye du selv kan gjøre for å bidra til å se at vekten går nedover.
 • Glem det du ikke kan kontrollere:
  Selv om det kan være vanskelig, så forsøk og ikke fokusere på de faktorene som gjør det vanskelig for deg å gå ned i vekt. Alder og genetikk kan du ikke gjøre noe med. Om venninne/vennen din har lettere for å gå ned i vekt enn deg, vell, fint for han/hun, men du kan ikke gjøre noe med det. Det positive er at de som har lett for å legge på seg, også har lettere for å legge på seg muskler.

Ikke gå på badevekten hver dag. Enhver person kan bli oppgitt og nærmest sykelig opptatt av å veie seg selv hver eneste dag. En vanlig badevekt som måler kroppsmasse vil ikke være representativ for å fortelle deg om du er på riktig vei eller ikke. Bruk heller tiden på å fokusere på hvordan du føler deg. Kjenner du energioverskudd? BRA! Da er du nok på riktig vei. Andre sunne tegn er at du kjenner deg sterkere, raskere, sover bedre, etc..

Inspirasjon til sunne og kalorifattige oppskrifter. 7 fristende og kalorifattige frokoster under 350kcal

 

2. Hvorfor blir jeg ikke kvitt magefettet og får smalere lår?

Mange som starter på en program for vektnedgang gjør det fordi de ønsker seg mindre magefett og strammere lår. Men dessverre er det ikke så lett å bestemme seg for hvilke områder på kroppen som skal strammes opp først.

 • Punkt-trening fungerer ikke: Du må gjerne utføre 100 crunch i timen, men det kommer ikke til å gi deg mindre magefett. På samme måte vil ikke enorme mengder med beinpress gjøre at det ekstra fettet rundt lårene forsvinner.
 • For å bli tynnere må du miste kroppsfett: En kombinasjon av kondisjonstrening, vekttrening og et velbalansert kosthold, er de viktigste faktorene for vektnedgang.
 • Fokuser på resultatene du oppnår: Selv om du ikke har redusert omkretsen rundt livet, så kan det hende du har oppnåd andre resultater. Hva om du for eksempel har blitt slankere rundt armene eller leggene? Fokuser på det positive, så kommer resultatene etterhvert.

3. Jeg har stoppet å miste vekt. Hva gjør jeg galt?

Uansett om du er på en slankekur, trener styrke eller kondisjon, så vil du før eller siden oppleve at fremgangen stopper opp. Kroppen har en enorm evne Till å tilpasse seg nye situasjoner, og derfor er det naturlig at du vil møte motstand når du har fulgt den samme planen over lengre tid. For å bryte dette mønsteret kan du:

 • Øke intensiteten på treningenIntensiteten kan økes ved å øke tempoet på økta, enten gjennom intervaller eller høyere tempo på hele økta.
 • Gjør noe nytt: Kroppen hater å få overraskelser og må mobilesere ekstra krefter hver gang den blir utsatt for noe nytt. Dette krever energi og er bra for deg som ønsker deg ned i vekt. Forsøk å inkluder en ny aktivitet i hverdagen. Sykle deg en tur, forsøk svømming, løping, en ny styrkeøvelsen, tabata, etc..
 • Øk treningsmengden: Legg gjerne inn en ekstra treningsøkt i uka. Det skal ikke mye til, kanskje bare 20-30 minutter.
 • Tren styrke: Hvis du ikke allerede trener styrke, så bør du begynne umiddelbart. Muskler krever energi selv i hviletilstand, og jo mer muskelmasse du har på kroppen, desto større er forbrenningen. Vi anbefaler deg å følge et av våre treningsprogram, og spesielt dette treningsprogrammet som er tilpasset deg som trener for vektreduksjon.

STYRKETRENING- PROGRAMMET FOR DEG SOM VIL NED I VEKT!

 

4. Jeg har trent i månedsvis, og jeg har gått OPP i vekt!

Igjen, badevekten er et dårlig verktøy for å evaluere veien mot fettreduksjon. En badevekt kan nemlig ikke skille fett fra muskler, og om du følger et treningsprogram, så kan det hende du faktisk legger på deg muskler.

 • Selv om du vekten går opp, så kan du fremdeles miste fett. Muskelvev er tyngre enn fettvev og tar i tillegg opp mindre plass. Med andre ord, selv om midjemålet og fettprosenten blir mindre, så kan du faktisk gå opp i vekt!
 • Ta mål av kroppen. Den enkleste og beste måten å holde oversikt over vektnedgangen og veien mot en strammere kropp, er å ta mål av ulike kroppsdeler som bryst, hofte, midje, armer, lår og legger. Ser du at målene går ned, så er du nok på riktig vei.
 • Hvis du har lagt på deg og IKKE har blitt slankere, se på dietten. Dessverre kan det være lett å tro at økt treningsmengde kan kompenseres for med mer mat, men hvis målet ditt er å gå ned i vekt, så går vinningen opp i spinningen. Forsøk å begrens inntaket samtidig som aktivitetsnivået øker, og om nødvendig, hold oversikt over hvor mange kalorier du inntar i løpet av dagen. Følg gjerne e av våre detaljerte dietter her:

  Komplett kostholdsguide- Middelhavsdiett

slankediett middelhavsdiett

 

5. Jeg har trent i mange uker uten å se resultater. Hva skal jeg gjøre videre?

En ensidig fokus på vektnedgang er en sikker vei til frustrasjon og oppgitthet. Om du har jobbet hardt for å gå ned i vekt over lang tid, kan det være på tide å gi opp fokuset på selve vektnedgangen, og heller fokusere på de fordelene du har av å trene aktivt og å leve sunt. Blant annet:

 • Mer energi i hverdagen.
 • Bedre fokus og økt konsentrasjon.
 • Mindre stress.
 • Bedre søvn.
 • Bedre selvtillitt!
 • Bedre blodgjennomstrømning.
 • Redusert risiko for en lang rekke sykdommer.

Hvis du er frustrert og lei over mangelen på resultater, stagnering eller andre ting som er knyttet til vektnedgang, så husk at det tar tid å kvitte seg med kroppsfett, og hardt arbeid over lang tid vil som regel belønnes. Noen uker kan virke som en evighet, men sannheten er at det gjerne tar flere måneder. Så de dagene hvor du føler deg ekstra sliten og lei, husk at den tiden du bruker på å få den kroppen du ønsker, den vil påvirke resten av livet ditt positivt!

Som hjelp til vektreduksjonen kan du med fordel bruke en måltidserstatter, som for eksempel denne:

 

Star Nutrition Ultimate Diet Complex

 • Inneholder myseprotein og micellert kasein, de mest verdifulle proteinkildene for mennesket.
 • Tilsatt Optipep, et eksklusivt hydrolisert myseprotein som forsyner kroppen med essensielle aminosyrer.
 • Inneholder karbohydrater og fiber som gir en god metthetsfølelse og stabilt blodsukkernivå.
 • Passer de som ønsker å holde vekten og muskelmassen samtidig som de følger en diett.

Kr 229,-    –       Bestill her

 

 

Kilde
Waehner, Paige. (2018). Common weight loss questions. Verywellfit.com

Kommentarer