trening motivasjon
900
0

“Jeg skal trene mer”, er nok et av de vanligste nyttårsforsettene. Her er 5 triks til hvordan du kan overholde målene. Både sunt og lettvint.

Jul, nyttår og herlige feriedager står for tur! Tiden der så mange finner roen og slapper av, nyter god mat og rolige dager sammen med familie og venner. Samtidig er det i denne perioden at aller flest setter seg et mål om å begynne å trene mer, og å gå ned et par kilo. To ganske motstridende tenkemåter i løpet av kun et par-tre uker nå på slutten av året.

Har du jobbet hardt gjennom 11 måneder for så å ta det rolig i en måned rundt ferietider, så forsvinner ikke formen over natta. Likevel, det er noen små triks du kan gjøre for at du vil oppleve hverdagen igjen mye lettere når du over nyttår skal ta på deg treningsklærne og skoene og å løfte vektene dine, løpe den faste runden, eller sykle, svømme, eller hva det måtte være.

Her er 5 enkle og sunne triks som kan hjelpe deg på veien.

1. Tren tidlig på morgenen

trening motivasjon
Morgentrening er perfekt i hektiske perioder som i julestria.

Hvis du ikke allerede følger en fast treningsrutine med morgentrening, så er det dette det perfekte tidspunktet for å begynne med det. I høytider som julen er gjerne ettermiddagene og kveldene travle sammen med familie og venner, og det er vanskelig å prioritere tid til seg selv og egentrening. Få unnagjort treningen som noe av det første du gjør på morgenen. Morgentrening har faktisk flere fordeler som kommer deg til gode. Mer om dette kan du lese her.

2. Spis mer grønnsaker

trening motivasjon
Bytt ut kaloririk og feit mat med kalorifattige og næringsrike grønnsaker.

Jula er en tid hvor maten spiller en veldig sentral rolle, og vi spiser MYE. Dessverre øker ikke inntaket av frukt og grønnsaker i takt med matinntaket, så er triks for å få til dette er: Når du forsyner deg til neste måltid, start med grønnsakene og forsyn deg med så mye grønnsaker at det dekker minst 1/3 av tallerkenen din. Velg gjerne grønnsaker som er rik på fiber som bønner, erter og brokkoli. Fiberrike grønnsaker metter godt slik at du automatisk vil spise mindre av alt annet.

3. Ikke hopp over måltider

trening motivasjon
Ikke dropp måltider, men spis de faste måltidene dine. Spis gjerne mer frukt og grønnsaker som metter godt.

Det er ikke uvanlig at vekten øker et par kilo i julen, og når man ser nålen på vekten peke oppover, så er det fristende å hoppe over et måltid eller to. Ikke gjør det. Når du hopper over måltider vil du bare øke risikoen for å legge på deg. Kroppen går inn i en sparemodus og reduserer forbrenningen, samtidig får du lavt blodsukker og øker risikoen for å falle for fristelser seint på kvelden. Hold deg til dine faste måltider. Er du redd for at det blir for mye mat så bytt heller ut kaloririke matvarer med kalorifattig frukt og grønnsaker.

 

4. Få med deg familie og venner på trening

Tren sammen!

Du MÅ ikke trene alene. Klarer du å få med deg familie eller venner på trening, så kan du gjøre treningen til en sosial ting. Og husk at dere trenger ikke å løpe intervaller sammen, gjør heller noe som gjør at dere holder samme tempo som et gåtur, fjelltur, skitur, etc.. Å trene sammen kan være motiverende for begge parter, og en god treningspartner kan være det som gjør deg til den beste versjonen av deg selv. Den “perfekte” treningspartnere kan du lese mer om her.

 

5. Kos deg!

trening motivasjon
Unn deg selv tid til god mat og avslapping i jula.

Jula er til for å kose seg. Husk 80/20 regelen; spiser du sunt 80% av tiden, kan du unne deg selv noe godt de resterende 20%. I ferien kan du til og med “skeie ut” med 70/30. Nyt kakemannen, smultringen, ribba eller hva du måtte foretrekke. Jula varer bare noen få uker i året, og det er det du gjør resten av året som er det viktigste.

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer