414
0

Vi vet alle at trening er sunt for kropp og sjel, men som alt annet kan det faktisk bli for mye av det gode. 

Hvis målet ditt med treingen er å bli sterkest mulig og i best mulig form, så krever det en god balanse mellom terning, hvile og riktig kotsthold. De «beste» blir ikke best av å trene mest, men av å trene riktig samidig som de restituerer best mulig. Trener du for mye uten at kroppen rekker å hente seg inn igjen, vil det rett og slett være bortkastet trening, og enda verre- du bryter ned kroppen!

Å oppdage en tilstand der kroppen er i ferd med å bli overtrent eller allerede er overtrent, kan være vanskelig. Her er fem kjenntegn på at du bør vurdere å roe ned for å tillate kroppen mer hvile:

 

1. Økt hvilepuls

I følge en rekke vitenskapelige studier er det klare signaler for at en drastisk økning i hvilepulsen er synonymt med at 1). kroppen er ovretrent. 2). kroppen er syk/i ferd med å bli syk.

Kjenner du deg syk eller går rundt og snufser, så har du nok allerede forklaringen til den økte hvilepulsen, men dersom du kjenner deg frisk og likevel opplever at den laveste pulsen gjennom døgnet ikke er i nærheten av normalen, så er det mye som tyder på at du er overtrent.

En enkel måte å kontrollere dette på er å bruke en pulsklokke eller aktivitetsmåler. Moderne pulsklokker måler hjerterytmen din 24/7, og dersom du hver morgen sjekker den laveste pulsen gjennom natten, vil du se hvordan hvilepulsen endrer seg. Dette er etter vår mening en av de beste funksjonene på dagens pulsklokker.

Se også vår oversikt over: Best i test pulsklokker!

overtrening hvilepuls
Sjekk hvilepulsen som det første du gjør når du våkner om morgenen. Økt hvilepuls kan være et tegn på at du bør ta det roligere i en periode.

2.Du er konstant tørst

Hvis du tar deg selv i og konstant gå å nippe i deg væske fra en vannflaske og du hele tiden føler deg tørst, er det ting som tyder på at kroppen er i katabol tilstand- altså at den er i et så stort næringsunderskudd at den har begynt å forbrenne proteiner fra egne muskler. Å være i en katabol tilstand vil føre til økt tørthetsfølelse, så dersom du kjenner deg igjen, kan det være tegn på at du bør hvile.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

3.Konstant ømme muskler

At musklene kjennes vonde rett etter en hard treningsøkt og gjerne dagen derpå, er ikke noen nytt. Men dersom du opplever at musklene er ømme og vonde hele tiden, er risikoen stor for at du er overtrent. Muskelsårhet varer sjelden lenger enn 72 timer etter en treningsøkt, så det kan være lurt å følge med på hvordan kroppen responderer etter trening.

 

4.Du får ikke sove

Opplever du problemer med å få sove om nettene? Det kan tyde på at nervesystemet eller hormonsystemet er overarbeidet. Ta sikte på å sove mellom mellom klokken 10 på kvelden og 02 på natten. Dette «vinduet» er tidspunktet der det som regel er høyest kvalitet på søvnen.

5.Du opplever ikke lenger fremgang

Hvis du pusher deg selv for hardt og ikke prioriterer å gi kroppen nok hvile og næring, vil du til slutt oppleve at det stopper opp. Mange vil nok i starten kjøre på enda hardere fordi de tolker stagenering som et tegn på at intensiteten og belasningen må økes, men dessverre tar mange feil på dette punktet.

Tenk gjennom hvor mye du har trent de foregående månedene, hvordan du har restituert, og ta heller noen uker der du reduserer intensiteten på økta. Ofte kan det å ta et steg tilbake, gjøre at du tar to nye steg fremover.

 

Pass på dette

En direkte konsekvens av treningen er at kroppen brytes ned. For å bygges opp igjen sterkere enn det den var før treningsøkten fant sted, er det avhengig av tilstrekkelig med hvile og riktig restitusjon. Dersom kroppen ikke får hvilen den trenger for å bygge seg opp igjen, eller næringsstoffene den trenger for å bygge opp igjen nedbrutte muskelceller, så vil treningen faktisk være mot sin hensikt. Sørg for å få i deg nok proteiner etter trening, og ikke minst karbohydrater i timene etter trening. Et anbefalt produkt er Cell Max Pro.

restitusjon
Cell Max Pro er et utrolig effektivt tilskudd for raskere og bedre restitusjon!

Cell Max Pro er selve kongen av restitusjon etter trening. Denne blandingen fyller opp Kreatin og glykogenlagrene (gir muskelvolum og energi) på rekordtid og gir optimale forhold for rask muskelvekst. Inneholder kreatin, BCAA, L-glutamin, karbohydrater og protein peptider og mineraler og antioksidanter.

 

 

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer