frukt og grønt
174
0

En ny studie avslører at 5 porsjoner frukt og grønt om dagen er mer enn nok dersom du ønsker deg et lengre og friskere liv.

Du har garantert hørt setningen “5 om dagen”, som gjenspeiler at du bør spise minst 5 frukt og grønt hver dag for å for å oppnå bedre helse og livskvalitet. Vi vet at et høyere inntak av frukt og grønt er et av de mest effektive tiltakene vi kan gjøre for å forebygge livsstilssykdommer som overvekt, diabetes type 2, hjertesykdom og enkelte former for kreft. Men, er det ikke da naturlig at “Jo høyere inntak av frukt og grønt, desto bedre”?

 

5! Ikke mer.

Svaret, i følge forskerne, er “nei”, selv om også de har hatt sine tvil. For kort tid siden ble det utgitt en rapport i tidsskriftet Journal of Epidemiology and Community Health som slo fast at “7 eller flere serveringer med frukt og grønt hver dag vil redusere risikoen for å dø av kreft med 25% og hjertesykdommer med 31%”.

Nå har en ny undersøkelse, utgitt i British Medical Journal, konkludert med at BARE 5 porsjoner frukt og grønt om dagen, er nok til å forebygge tidligere død. I følge studien vil ikke mer enn 5 frukt og grønt om dagen ha noen innvirkning på dødeligheten.

I en meta-analyse av 16 ulike studier som inkluderte mer enn 833 000 personer, fant forskerne at 5 porsjoner frukt og grønt om dagen reduserer risikoen for å dø, uavhengig av årsak med 5%. Risikoen for å dø av kardiovaskulære sykdommer blir redusert med 4%.

frukt og grønt
Du trenger ikke mer enn 5 porsjoner frukt og grønnsaker om dagen for å oppnå en rekke helsefordeler. Likevel, du kan gjerne spise mer!

Det var en grense rundt 5 porsjoner der risikoen for dødelighet ikke lenger ble redusert ytterligere. Likevel, dette betyr ikke at du skal unngå å spise mer enn 5 om dagen. Frukt og grønnsaker er en svært viktig næringskilde til mikronæringsstoffer som vitaminer og mineraler, samt fiber som er viktig både for fordøyelsen, blodsukker kontroll og ikke minst som forebyggende tiltak for en rekke sykdommer.

 

Kilde
Muscleandfitness.com

Kommentarer