styrketrening
781626
413
0

Enten du trener i apparater eller med frivekter så er det viktig med variasjon. Her er 5 øvelser der apparater faktisk kan være et vell så bra alternativ som frivekter.

Å trene med frivekter gir som regel “mer for pengene” enn å trene tilsvarende øvelser i apparater. Trener du med frivekter vil du i de aller fleste tilfeller aktivere flere muskler enn for tilsvarende øvelse i apparater, men det trenger ikke å bety at du alltid skal velge frivekter. Apparater kan være et supert alternativ i mange tilfeller som for eksempel for nybegynnere, ved opptrening/rehabilitering, trening for spesifikk styrke, økt trygghet, etc..

Under gir vi deg 5 populære øvelser der apparater fungerer minst like bra som tilsvarende øvelser med frivekter.

 

1. Pec-Deck Flye

styrketrening
Pec-Deck Flyes er en super øvelse for brystmusklene og gir jevn motstand gjennom hele bevegelsesbanen.
En peck-deck maskin er et supert alternativ til flyes med manualer og sørger for en jevn motstand gjennom hele bevegelsesbanen. Du kan enkelt justere motstanden, og du risikerer ikke å skade deg ettersom du kan slippe vekten når som helst.

2. Laterale nedtrekk

nedtrekk øvelse
Nedtrekk er en av de mest populære apparatøvelsene og er en glimrende øvelse for trekkapparatet i overkroppen.

De aller fleste har nok prøvd seg på denne øvelsen. Nedtrekk er en super øvelse som aktiverer mye av de samme musklene som i en pull-up, men er langt enklere å gjennomføre. Nedtrekk har fordelen av og lettere la deg regulere motstanden, og du kan variere hvor du ønsker belastningen ut fra grep og håndplassering (bredde). Ønsker du å bli bedre i pull-ups, kan nedtrekk være en veldig fin øvelse å starte med.

 

3. Crunch i apparat

styrketrening i apparater
Crunch I apparat sørger for en kontinuerlig spenning på magemusklene i motsetning til vanlige crunch.

Crunch er en veldig fin øvelse for magemusklene, men en vanlig crunch har et veldig kort bevegelsesutslag der nesten all spenningen konsentreres til selve kontraksjonen. Utfører du crunch i maskin, vil ikke bevegelsesutslaget være så mye større, men du vil få en jevn spenning gjennom hele bevegelsesbanen.

 

4. Curls i apparat

styrketrening i apparater
Curls med manualer er en øvelse “alle” har utført på ett eller annet tidspunkt. Neste gang bør du vurdere å bytte den ut med curle i apparat.

Curls er antageligvis den mest populære øvelsen på hele kloden. Når du løfter en vanlig curl med manualer, vil spenningen i den øverste halve delen av bevegelsen være kraftig redusert, og på et tidspunkt vil nesten all spenningen på biceps være borte. Curls utført i apparat sørger for å fordele spenningen jevnt over hele bevegelsesbanen og vil gi deg en større motstand enn vanlige curle med manualer.

 

5. Nedtrekk

styrketrening i apparater
Nedtrekk er en glimrende øvelse som sørger for jevn og god belastning på triceps.este

Preacher curls er en annen populær øvelse der spenningen blir kraftig redusert på toppen av bevegelsesbanen. Like før selve kontraksjonen, vil motstanden du løfter være nesten parallell med underlaget, uavhengig om du sitter, ligger eller står. Når du utfører denne øvelsen i apparat, vil du hele tiden måtte jobbe mot gravitasjonen som forsøker å trekke motstanden ned – uansett hvor du befinner deg i bevegelsesbanen.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Kilde
Muscleandfitness.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer