328
0

All mat vi får i oss inneholder energi. Her er fem vanlige myter om makronæringstoffer i maten, og som ikke hører hjemme noe sted.

Maten vi spiser består av makronæringsstoffer som karbohydrater, fett og proteiner, og mikronæringsstoffer som viktige vitaminer og mineraler. Med hundrevis av selverklærte kostholdseksperter og influencere har det oppstått en rekke myter rundt makronæringsstoffene som rett og slett er feil. Her serverer vi fem myter som du fra nå av må slette fra minnet.

1. Karbohydrater gjør deg tykk

Karbohydrater kommer i mange ulike varianter og størrelser, og de har gjerne fått navn som “gode” og “dårlige” karbohydrater. Matvarer som er laget på hvitt raffinert korn og som inneholder store mengder sukker, gjerne kaker, godteri og sukkerholdige drikker, er det som står for det meste av vektoppgangen. Karbohydratene i frukt, grønnsaker, bønner og fullkorn, bidrar til vektreduksjon. Karbohydrater er faktisk den viktigste energikilden for aktive mennesker med en høy treningsbelastning.

I tillegg til energi vil også karbohydratene ta med seg en rekke viktige vitaminer og mineraler. Frukt og grønnsaker består hovedsakelig av karbohydrater og vann, men er rene vitaminbomber som bidrar med antioksidanter i kampen mot inflammasjoner og en rekke sykdommer. En stor del av karbohydratene i frukt og grønnsaker er kostfiber som bidrar til god tarmfunksjon og ikke minst metthetsfølelse.

makronæringsstoffer
Frukt og grønnsaker inneholder store mengder karbohydrater, men også vitaminer, mineraler og kostfiber som er både bra og viktig for oss.

2. Meieriprodukter med høyt fettinnhold gjør deg tykk

Helsemyndighetens råd var lenge å unngå fett, men i nyere tid har rådene blitt endret til anbefalinger om å “tenke kvalitativt om fett, og ikke kvantitativt”. Fett er en viktig kilde til både vitaminer og næringsstoffer som er helt essensiele for at vi skal kunne fungere. Inntaket av mettet fett og transfett bør holdes på et minimum, mens umettede- og flerumettede fettsyrer har en rekke helsefordeler. Studier viser at personer som byttet ut 5% av det totale kaloriinntaket fra mettet fett med umettet fett, reduserte risikoen for tidlig død med 27%.

Med andre ord trenger du ikke å bekymre deg over umettede og flerumettede fettsyrer, men tenk på det som en viktig del av kosten. Sørg for å inkluder rikelig med matvarer som fisk, nøtter og planteolje i kosten. Disse matvarene vil også sørge for at du holder deg mett lenger.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

3. Jo mer proteiner du spiser, desto større muskler får du

Hadde det vært så enkelt som myten sier, burde skolemelken vært byttet ut med proteinshake. Dessverre er det ikke slik at proteiner automatisk bygger muskler. Musklene har en grense for hvor mye proteiner de klarer å absorbere på et måltid, og denne grensen ligger på 25-35g med høykvalitets proteiner. Ja, proteiner kommer i ulike kvaliteter og rangeres etter hvor nødvendige aminosyrene er for oss, og ikke minst hvor lett de absorberes av kroppen. Animalske proteiner som egg og biff topper listen sammen med myseprotein.

Les også: Så mange kalorier trenger du for å bygge muskler

makronæringsstoffer
Biff er et svært god kilde til høykvalitets proteiner.

4. Karbohydrater øker risikoen for inflammasjon

Akkurat som alt annet kan enkelte karbohydrater øke risikoen for inflammasjon, men det er ikke større risiko for at karbohydrater gjør det enn noen andre matvarer. Det er to typer inflammasjon; kronisk og akutt. Kronisk inflammasjon er langvarig og relateres direkte til alvorlige sykdommer som kreft og hjertesykdommer. Akutte inflammasjoner oppstår rett etter en treningsøkt og er en naturlig prosess som repareres under restitusjonen.

Flere typer karbohydrater, som mørke bladgrønnsaker og ville bær, inneholder antioksidanter som motvirker inflammasjoner. Også fullkorn er nyttig i kampen mot betennelsestilstander.

Les også: 10 usannheter om karbohydrater som må bort!

 

5. Du må innta proteiner innen 1 time etter trening

Myten skal ha det til at proteininntaket må skje senest 1 time etter treningsøkten er avsluttet, men heldigvis er dette feil. Til tross for at muskelveksten har vist seg å være litt større dersom du inntar proteiner rett etter en treningsøkt, har forskning gjort det klart at proteinsyntesen forsetter i opptil 24 timer etter at treningen er avsluttet. Isteden for å stresse med å få i deg proteiner rett etter at en hard treningsøkt er over, bør du heller sørge for å spise jevnlig med proteiner gjennom dagen. Det totale proteininntaket er viktigere enn hva du får i deg enn i minuttene etter trening.

 

Kilde
Rizzo, Ms.Rd. Natalie. 5 macronutrient myths you should stop believing. Muscleandfitness.com

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer