kaffeinntak trening
682
0

Trener du styrke aktivt er det heller ikke utenkelig at du drikker jevnlig kaffe. Her er 3 regler du må vite om for å maksimere treningseffekten.

Du hører kanskje til blant de mange som bruker kaffe som en energiboost i forbindelse med trening? Men har du noen gang tenkt over at kaffeinntak etter trening kan ha negativ effekt på muskelveksten?

Her gir vi deg 3 regler du bør tenke over i forbindelse med kaffedrikking og styrketrening:

1. Unngå kaffe etter hard styrketrening

Å dunke innpå kaffe etter en hard styrkeøkt, er ikke veldig lurt. Når du trener utskiller kroppen kortisol som en direkte konsekvens av stresset som treningen påfører kroppen. Dette er en helt normal reaksjon og setter kroppen din i en katabol (nedbrytende) tilstand.

Samtidig vil kroppen din produsere testosteron, et veksthormon som bidrar til større muskler. For best mulig restitusjon er det viktig å gjenopprette forholdet mellom testosteron og kortisol, T/C-forholdet. Her ønsker du å senke kortisol nivået, samtidig som du øker testosteron nivået. Dette er også grunnen til at riktig ernæring og flere typer energidrikker (for eksempel Ultimate Recovery Complex) gjerne anbefales som påfyll umiddelbart etter en hard treningsøkt. Disse produktene inneholder viktige stoffer som kan være for å svitsje on kroppen din fra en katabol tilstand til en anabol tilstand. Og her kommer kaffen inn – for kaffe gjør nemlig det motsatte!

Husk at du inntar kaffe om morgenen for å få ekstra energi og et lite kick. Når du drikker kaffe starter binyrene å produsere kortisol. Kortisol er et stimulerende hormon, men virker også muskel nedbrytende. I farlige og stressende situasjoner er kortisol en venn ettersom det setter kroppen i en alarmtilstand, såkalt “fight and flight mode”. Kortisol er det hormonet som bryter ned proteiner for å frigjøre energi, perfekt før en tung styrkeøkt der du trenger all energien du kan få. Men dersom du inntar kaffe etter treningsøkten er over, så vil du bare bidra til å forlenge den katabolske tilstanden til kroppen.

kaffeinntak trening
Kaffe før trenings – ok!
Kaffe etter trening – dropp det.

 

2. Drikk gjerne kaffe, men ikke misbruk det

Det er bra å innta et par kopper kaffe før styrkeøkt med mål om å sette en ny PR eller bare ha ekstra energi til treningen, men dersom du henger på Kaffebrenneriet 12 timer om dagen, så bør det ringe en bjelle. Drikker du for mye kaffe over for lang tid, vil du nemlig miste mye av effekten som kaffe gir deg. Du blir nærmest resistent og mister mye av den oppkvikkende effekten som kaffe har på kroppen.

En måte å unngå dette på er å innta noe som støtter binyrene dine, fo koffeinet i kaffen kan stresse binyrene å tømme kroppen for næringsstoffer. Ved å innta for eksempel Rosenrot, kan du enkelt hjelpe kroppen til å håndtere stress og anstrengelser bedre.

rosenrot
Rosenrot er et naturprodukt som kan bidra til å redusere plagene som følger med anstrengelser og stress.

 

3. Finn ut om du har en rask eller langsom forbrenning

Trener du mye så trenger du også søvn. Uten tilstrekkelige mengder søvn vil du heller ikke klare å bygge større muskler. Et høyt inntak av kaffe kan bidra til å redusere søvnkvaliteten, noe som igjen kan gå ut over kroppens evne til muskelvekst.

Her spiller genetikken en avgjørende rolle, og det er svært individuelt hvor mye kaffe du tåler uten at det skal gå ut over søvnkvaliteten din. Enzymet CYP1A2 er ansvarlig for nedbrytningen av koffein, og mens personer med rask nedbrytning tåler å drikke kaffe til seint på kveld, kan personer med langsom nedbrytning ha nok med å innta kaffe midt på dagen for at det ikke skal ødelegge søvnen.

Av relativt åpenbare årsaker er det derfor viktig å finne ut av hvordan du selv reagerer på kaffe, slik at du kan unngå å innta kaffe for seint på dagen. Inntak av kaffe seint på dagen kan også bidra til å øke kortisol nivået ditt, noe som er i strid med hvordan kroppen egentlig reagerer på dagslys og tiden på dagen. Etterhvert som solen går ned, vil kroppens naturlige kortisol produksjon også reduserer, så sørg for og gjøre minst mulig for å motvirke den naturlige søvnfasen som kroppen forbereder seg på seint på kvelden.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer