melkeprodukter proteiner
Melk inneholder alle de essensielle aminosyrene.
396
0

Du trodde kanskje du visste det meste om melk, ost og yoghurt? Da må du tro om igjen. Her er tre overraskende fakta om meieriprodukter som du kan glede deg over.

Ta en kjapp tur i kjøleavdelingen på butikken, og du skjønner plutselig hvor enormt mange produkter som er basert på råstoffet melk. Yoghurt, melk og ost, de er alle laget av de samme proteinene, fettstoffene og karbohydratene, bare i ulikt forhold. Selv om de fleste kostholdsråd anbefaler mindre fett i kostholdet, så er ikke alltid tilfellet at det stemmer. En ny studie fra vår venner i Danmark tyder nemlig på at enkelte meieriprodukter er bedre for helsen, og gir flere unike fordeler. Her er det du trenger å vite:

 

1. Fettrike produkter er i enkelte tilfeller bedre enn lav-fett produkter

I en ny studie fra Danmark har forskere sammenlignet helsetilstanden til daglige brukere av meieriprodukter og studier som sammenligner meieriprodukter med andre kilder til næringsstoffer som protein og kalsium. I rapporten påpeker de blant annet ”meieriprodukter er en svært viktig kilde til høykvalitets protein og kalsium. Samtidig, meieriprodukter er også en stor bidragsyter til mettet fett i kostholdet, og har blitt regnet som en av hovedårsakene til kardiovaskulære sykdommer. Dette har ledet fram til anbefalingene om bare lav-fett eller fett-frie meieriprodukter”.

Men da forskerne begynte å grave i tidligere studier på konsum av meieriprodukter, fant de ut at fett ikke nødvendigvis var så ille som det vi tidligere har trodd. For eksempel, personer som spiste fettrike varianter av fermenterte meieriprodukter som yoghurt, viste en markert lavere risiko for type 2 diabetes enn de som spiste lav-fett fermenterte meieriprodukter.


Konklusjon

Når det gjelder meieriprodukter, er det ikke så avgjørende om de er laget på hel- eller lettmelk, men heller hvordan de er fremstilt på veien til ferdig produkt.

Les også: Proteinopptak: Hva skjer med proteinet vi spiser?

 

2. For å gå ned i vekt, drikk helmelk

Når det kommer til meieriprodukters påvirkning på vektreduksjon, var resultatene overraskende. Forskerne tok for seg en studie som så på kroppsvekt og kroppssammensetning relativt til kalsiuminntaket. I studien ble en gruppe gitt helmelk, en annen gruppe fikk soya melk beriket med kalsium, en tredje gruppe ble gitt et kalsiumkarbonat tilskudd, og den siste gruppen ble ikke gitt noe ekstra kalsium. Resultatene viste at ”den største reduksjonen i kroppsmasse (BMI) og kroppsfett, var hos gruppen som fikk helmelk. Forskerne påpekte at melken ”reduserte sultfølelsen og gav bedre metthetsfølelse”.

melk er sunt

Konklusjon

Kampen mot kiloene vinnes ikke alltid ved å redusere inntaket av fett. Fett kan nemlig  spille en viktig rolle for å holde appetitten under kontroll.

 

Liker du innlegget?
Følg oss på Facebook.

 

3. Ost er sunt

Når man så på effekten av meieriprodukter på beinhelse (skjelettet), oppdaget forskerne at ost var mer effektivt enn kalsiumtilskudd eller kalsium og vitamin D tilskudd sammen, til å styrke skjelettet. Faktisk påpekte forskerne at ” fermenterte meieriprodukter som ost kan ha en minimal, men positiv effekt på mineral- og beinbalansen i kroppen. Dette skyldes at  i tillegg til å forsyne kroppen med kalsium, fosfor og proteiner, kan fermenterte meieriprodukter også inneholde probiotiske bakterier som kan bidra til å øke kroppens opptak av kalsium”.

Noe overraskende, gitt de andre funnene i studien, viste det seg at personer som spiste ost hadde lavere risiko for slag og kardiovaskulær sykdom enn personer som drakk helmelk.

melk er sunt, ost


Konklusjon

Det er ikke alltid kun næringsinnholdet i seg selv som gir best helseeffekt. Av og til er det viktigere hvordan næringsstoffene fungerer sammen med andre næringsstoffer i en matvare som helhet.

 

Les også: 5 vanlige spørsmål om vektnedgang

 

Meieriprodukter- mer enn bare kun enkelt-ingredienser

Selv om det er viktig å være bevisst på fettinntaket og at man sørger for å få i seg riktig mengde proteiner og kalsium, har denne studien konkludert med at fullverdige meieriprodukter som er basert på helmelk, er en bedre kilde til proteiner og kalsium enn det kosttilskudd er. Den komplekse strukturen og kombinasjonen av mineraler og bakterier i ulike meieriprodukter kan nemlig gi oss en rekke fordeler som forbedrer skjelettet vårt. I tillegg til de positive egenskapene vi er klar over, er det svært sannsynlig at det er flere gunstige effekter som vi enda har til gode å oppdage.

 

Kilde
Swan, Hobart. (2017). 3 surprising truths about diary.Bodybuilding.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer