stoffskifte
175
0

Stoffskiftet er gjenstand for både godt og vondt, og det reverserer mange rykter om dets betydning og funksjon. Disse tre usannhetene må du glemme!

Metabolismen er summen av de kjemiske og fysiske reaksjonene en levende organisme bruker energi til for å holde seg levende og å vokse. Alle de naturlige prosessene i kroppen, som å puste, bygge nye celler, reparere skadede celler, transportere blod, regulere hormonnivåer, osv., krever energi- og dermed forbrenner de også kalorier. Du tenker ikke nødvendigvis over at do forbrenner kalorier bare for å holde kroppen levende, men faktisk er behovet for energi så stort at denne prosessen alene er ansvarlig for flesteparten av kaloriene vi forbrenner i løpet av en dag.

 

Stoffskifte bruker flere kalorier enn du tror

Antallet kalorier som kroppen din forbrenner ved romtemperatur omtales gjerne som BMR (basal metabolic rate), også kjent som hvileforbrenning. BMR blir påvirket av en rekke faktorer som kjønn, alder og genetikk. I følge Mayo Clinic vil BMR hos en gjennomsnitts person stå for så mye som 70% av det totale kaloriforbruket i løpet av en dag. 

Når noen snakker om å booste metabolismen, så prater de som regel om å øke BMR. Ettersom BMR har så stor betydning for forbrenningen vår, og dermed også for vekten vår, har det oppstått mange myter rundt begrepet. Her er tre usannheter du bør glemte raskest mulig.

 

1.Tynne personer har super raskt høyt stoffskifte

Alle har den vennen som kan spise hva han/hun vil og som likevel forblir tynn som en strek. De må ha et super høyt stoffskifte, eller hva?

Mens mange lever i oppfatningen om at tynne personer har et høyt stoffskifte, og at tykke mennesker har et lavt stoffskifte, så er faktisk tilfellet helt motsatt. Tynne personer vil nesten alltid ha et lavere stoffskifte enn tykke personer. Årsaken er så enkel som at tynne personer har mindre kropp å holde i livet og mindre kalorier å forbrenne. Med tynne personer i denne sammenheng menes individer som både har lite kroppsfett lite muskelmasse.

stoffskifte
Ulike kroppssammensetningen, men ikke nødvendigvis så ulik hvileforbrenning.

Men hva med to personer med lik høyde og vekt, men med totalt forskjellig kroppssammensetning? Man skulle tro at den personen med mer muskelmasse skulle ha en høyere BMR, men forskjellen er faktisk veldig liten.

En anerkjent forsker ved University of Mexico hevder i en avhandling han gav ut tidligere, at for hver 2kg muskelmasse, vil en persons BMR øke med kun 50 kalorier per dag. Altså, omtrent syv mandler eller et lite eple. Det skal med andre ord MYE muskelmasse til for å øke hvileforbrenningen drastisk.

 

2.Å droppe frokosten er det dummeste du kan gjøre

Dette er et kontroversielt tema. For det første; det er lurt å spise frokost, og dette har vi forklart i flere tidligere artikler på siden. Frokost er en super måte å tilføre næring på, båe væske og nødvendige næringsstoffer som bidrar til et stabilt blodsukker ut over dagen. Uten frokost vil du lettere kunne falle for fristelser som søtsaker og junkfood når energinivået synker et stykke utpå dagen.

Forskning viser at de som inntar frokost vil ha et “fortrinn” på de som ikke spiser frokost. En 2005-studie fant at skoleelever som spiste frokost hadde bedre korttids hukkomelse enn elenvene som droppet frokost. En 1999-studie observerte at de som spiste frokost hadde bedre romforståelse enn de som lot være. Frokost-spiserne kunne også rapportere om bedre humør og et roligere sinn.

stoffskifte
Frokost er en viktig del av dagens måltider og kan bidra til at du spiser unødvendig mye senere på dagen, men det er ikke nødvendig for å “kickstarte” stoffskiftet.

Så, frokost er helt klart en viktig del av dagen, og du har sikker hørt at frokost er avgjørende for å få en “kickstart” på stoffskiftet. Akkurat dette stemmer ikke 100%. Å droppe frokosten ser ikke ut til å ha betydelig effekt på stoffskiftet eller vekttap. En 2014-studie konkluderte med at å spise frokost resulterte i “ingen forandring i hvileforbrenningen” blant deltakerne. EN 2015-studie fant at inntak av frokost ikke var forbundet med forskjeller i BMI eller overvekt.

En frokost som er rik på proteiner og fullorn er uten tvil en super måte å starte dagen på, men å droppe frokosten vil ikke føre til et lavere stoffskifte eller fedme av seg selv.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

3.Å spise seks små måltider vil få stoffskiftet til å skyte fart

Dette er en påstand vi har hørt i mange år, men nå ser heldigvis forskning ut til å avlive myten.

Tanken på det hele er logisk nok- flere små måltider fordelt utover dagen skal sørge for at kroppen har konstant tilgang til energi, og den trenger derfor aldri å gå i “overlevelses modus” for å spare på energien. Kroppen vår vil nemlig alltid forsøke å spare mest mulig energi slik at den har best mulig forutsetning for å overleve. I en situasjon der kroppen har lite mat tilgjengelig, vil den skru ned stoffskiftet. Av samme grunn oppstod ideen om at flere måltider fordelt ut over hele dagen vil føre til maksimal forbrenning. I virkeligheten er det ikke slik, og det er kun det totale antallet kalorier du får i deg gjennom dagen som er avgjørende- ikke hvor mange måltider du har inntatt.

Likevel, små måltider trenger ikke å være så dumt. For det første kan de hjelpe deg å unngå overspising. For det andre kan riktig timing av mindre måltider bidra til å opprettholde et stabilt blodsukkernivå gjennom dagen, og dermed redusere risikoen for unødvendig småspising og knasking av godteri og andre søtsaker.

stoffskifte
Flere små måltider kan være smart for å sørge for jevn energifordeling, men det vil neppe føre til høyere stoffskifte.

 

Kilde
3 Metabolism Myths That Need To Die Immediately. Stack.com

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer