vektreduksjon
275
0

Å redusere mengden kroppsfett er enkelt, men å holde seg slank er vanskelig. Kun 10 prosent av de som klarer å redusere mengden kroppsfett er er i stand til å holde vekten og kroppssammensetningen.

Vi har nevnt det før, det fantastisk enkle regnestykket som avgjør om du vil gå ned i vekt eller ikke. Kort oppsummert kan vi si at et energiunderskudd gir vektreduksjon, et energioverskudd gir vektoppgang. Det er litt forskjell på å gå ned i vekt og å redusere fettmengden, men i utgangspunktet henger disse tett sammen. De fleste som ønsker å redusere fettprosenten gjør det fordi de har for mye fett på kroppen, men det er også slanke personer som ønsker å redusere mengden underhudsfett for å få mer definerte muskler.

De fleste som trenger å redusere fettprosenten vet nok godt hva de bør endre på ettersom de selv kjenner kostholdet og vanene sine. Selv om et går greit å følge en diett for en kortere periode, er det vanskelig å følge rutinene over tid. Hele 90 prosent av de som klarer å gå ned i vekt vil raskt legge på seg igjen.

Så hva er det de siste 10 prosentene som lykkes har til felles? Dette har The National Weight Control Registry (NWCR) gjort en undersøkelse på. NWCR gjennomfører langtidsundersøkelser der de ser på fellestrekkene for mennesker som suksessfullt lykkes med å opprettholde et vekttap over tid. NWCR har en database på over 5000 individer som de har fulgt over tid og som har redusert kroppsvekten med 13,5kg eller mer. Her er hva de har til felles:

 

1.De lærer av egne feil

En viktig egenskap for personene som lykkes i å opprettholde vekttapet over tid er at de lærer av sine feil. De prøver og feiler, og lærer av konsekvensene. Selv om de ikke oppnår suksess på første forsøk, så bruker de erfaringene fra tidligere til å gjøre et nytt og bedre forsøk istedenfor å la seg knekke.

En vanlig feil ved vektreduksjon er å hengi seg helt til en diett, og dersom man ikke ser resultater i form av vektreduksjon i løpet av kort tid, så mister man troen på prosjektet og gir opp. ALLE dietter fungerer dersom kaloriinntaket er lavt nok eller energiuttaket høyt nok, men ikke alle dietter er sunne og heller ikke alle er bærekraftige eller mulig å opprettholde over tid. En diett skal få deg ned i vekt, men det er opp til deg selv at dietten blir levelig og du klarer å kose deg med maten du spiser. Personene som lykkes med å redusere kroppsfett og vekt, har lykkes i å integrere denne gjennom prøving og feiling.

Trenger du hjelp for å komme i gang med fettforbrenningen og vektreduksjonen? Vi anbefaler Royal Burner!

2.De spiser frokost

Nesten samtlige som lykkes med vektreduksjon spiser frokost. Vi har skrevet om viktigheten av frokost en rekke ganger tidligere, og ikke minst svart på en del vanlige spørsmål om vektnedgang. Men, det de færreste vet er at de som spiser frokost er gjennomgående mer aktive gjennom dagen, forbruker mer energi og og har lettere for å gå ned i vekt enn de som ikke spiser frokost.

Kroppen bruker energi til alt den gjør, og de små tingene du gjør i hverdagen som å gå i trapper, bære ut søpla, vaske kjøkkenet, sykle til butikken, etc., utgjør en stor del av energiregnskapet. Inntar du frokost vil du ha større sannsynlighet for å føle deg opplagt til å gjøre alle disse tingene, og energiuttaket vil være større enn det kaloriinntaket fra frokosten er. Hvor mange kalorier du bruker på alle disse hverdagslige tingene kan du lese om her: Visste du dette om maten du spiser?

vektreduksjon
Unngå småspising og junkfood. Velger du kloke kan du spise deg mett uten at du får i deg unødvendige kalorier.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

3.De unngår småspising

Personer som klarer å gå ned i vekt og opprettholder vekten, unngår i stor grad småspising og store utskeielser i helger og ferier. Hvis junkfood er din store avhengighet, så vil du ha en stor utfordring med å gå ned i vekt. Samtidig kan du se positivt på det å tenke at “dersom du klarer å slutte med junkfood og unødvendige måltider”, så vil vekten sannsynligvis raskt gå riktig vei.

Mye av dette handler om å endre tankegangen. Det er fristende å unne seg en utskeielse ved større anledninger som bursdager, høytider eller større fester. Men, en person som skal slutte med en avhengighet bør unngå alt som kan fremprovosere en negativ reaksjon. Synes du det høres lurt ut at en alkoholiker som forsøker å komme seg ut av rusen skal få drikke seg full på bursdagen sin? Neppe. Det samme gjelder for de som ønsker å gå ned i vekt- man bør holde seg unna de tingene man jobber med å unngå ellers i hverdagen.

Les også: Dette måltidet er det viktigste for vektkontroll

 

Kilde
Shugart, Chris. (2018). Tip: 3 proven habits that keep the fat off. T-Nation.com

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer