Woman holding a red appl
380
0

Hva er den beste metoden for å redusere fett? Og hva er best for VARIG vektnedgang? Alle dietter baserer seg på disse 2 viktige faktorene.

Vektnedgang er i bunn og grunn enkelt: Spis færre kalorier enn du inntar. Det er mange ulike framgangsmåter for å oppnå dette.

  1. Spis det du ønsker, bare spis mindre av det slik at du går i kaloriunderskudd.
  2. Spis større porsjoner av svært kalorifattige matvarer med høy metthetsfaktor.
  3. Spis mange små og hyppige måltider jevnt spredd ut over dagen, og oppnå et kaloriunderskudd på den måten.
  4. Spis færre større måltider å oppnå et kaloriunderskudd på den måten.
  5. Reduser kaloriinntaket ved å kutte ut større makronæringsstoffer som fett eller karbohydrater (lavfett/lavkarbo).
  6. Tilbring en stor del av dagen der du helt unngår mat og kalorier (ulike “faste” dietter), og oppnå et kaloriunderskudd på den måten.

Forhåpentligvis skjønner du tegninga…Kaloriunderskudd er den viktige faktoren. Dersom du over tid inntar mindre (forbrenner mer) enn du forbruker, vil du se at vekten går nedover.

vektnedgang
En god plan for vektnedgang handler om balanse- ikke bare mellom kaloriinntak og energiforbruk, men også med det mentale og trivsel.

Revers-effekten 

Dersom du opplever at en diett ikke fungerer for deg, så er det mest sannsynlig at den IKKE sørger for at du går i et kaloriunderskudd over tid. Alle alternativene over kan i ulike tilfeller føre til vektnedgang, men også til og med vektoppgang.

Du kan faste halve dagen og fremdeles ende opp med å innta for mange kalorier i den korte tiden du er tillat å spise. Du kan kutte ut halvparten av karbohydratene fra det “vanlige” kostholdet ditt, men fremdeles innta for mange kalorier gjennom fett.

Du skjønner tegninga…

Vi vet godt hvordan det fungerer. Ingen av oss klarer å lure kroppen, og det handler om en gylden middelvei. Vil tilnærmingen du velger føre til en relativt uanstrengt og jevn vektnedgang, eller til en kortvarig og mislykket tilstand der du ender opp med å spise mer enn du gjorde tidligere?

  • Les også: Dette har de som lykkes med vektreduksjon til felles
vektnedgang
Skal du lykkes med en varig vektreduksjon er du nødt til å opprettholde et kaloriunderskudd over tid.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Hormon-effekten

Så hva skal til for å lykkes med en varig vektnedgang, uanstrengt og suksessfullt? Her kommer hormon-effekten på mat inn; hvordan maten kontrollerer sultfølelsen, energien og søtsuget som oppstår i løpet av dagen.

Sult hormoner, hjernekjemi og stress hormoner spiller på lag for og enten forvirre eller veilede hjernen i riktig retning. For å lykkes med varig vektnedgang kreves det to ting:

  1. Et kaloriunderskudd
  2. Kontinuerlig undertrykkelse av sultfølelse (hormonell balanse).

Framgangsmåten du velger må dekke begge kravene, og dette vil avhenge av din individuelle fysiologi, psykologi og individuelle preferanser.

 

Hva med kvalitet på maten?

Er ikke kvaliteten på maten like så viktig som hvor mye du spiser? For noen; “ja”, for andre “nei”. Dette spørsmålet er umulig å svare på med mindre vi kjenner den som ønsker å oppnå målet om vektnedgang. For å illustrere dette kan vi si at “Det er bedre å inkludere sjokolade i dietten til en svært overvektig person, og at han/hun fremdeles er i kaloriunderskudd, enn at han/hun spiser så enorme mengder frukt og grønnsaker hver dag at det resulterer i et stort kalorioverskudd.

Eksempelet over er ekstremt, men det er et godt bilde som illustrerer hensikten med denne saken. Likevel, kvaliteten på maten er viktig, og den desidert beste framgangsmåten er å opprette et kaloriunderskudd på matvarer av høy kvalitet.

Ønsker du å vite mer om hvordan du kan redusere vekten UTEN at du taper muskelmasse, anbefaler vi deg denne artikkelen: Vektreduksjon- Gå ned i vekt UTEN å tape muskelmasse!

 

Kilde
Teta, Dr. Jade. (2019). Tip: The two keys to permanent fat loss. T-Nation.com

Kommentarer