5188
0

Den britiske treningssenterkjeden The Gym Group har gjennomført en undersøkelse hvor de spurte 1400 personlige trenere om hva de mente var de fem mest effektive treningsøvelsene. Selv om dette ikke er en offisiell kåring, så er det definitivt grunnlag nok til å si at disse øvelsene er verdt å ta med i treningsprogrammet.

 

Knebøy

”Kongen av alle øvelser”. Kanskje ingen overraskelse, er dette et kallenavn på øvelsen. Knebøy er funksjonell og direkte overførbar til mange av aktivitetene og oppgavene man utfører i dagliglivet. Anbefales for de som ønsker å få fart på fettforbrenningen i tillegg til å styrke muskler i bein, rumpe og kjerne. Den økte fettforbrenningen skjer som en følge av at øvelsen trener en veldig stor del av kroppen, ikke bare de store muskelgruppene, men også kjernemuskulatur og stabiliseringsmuskulatur.

 

Markløft

Markløft er en annen øvelse som bør være med i ethvert fullkroppsprogram. Korrekt utført markløft gir rask muskelvekst og aktiverer et bredt spekter av muskler i kroppen. Armer, bein, rygg og mage får kjørt seg, og høy muskelaktivitet øker fettforbrenningen betydelig. Denne øvelsen er også funksjonell og direkte overførbar til hverdagen. Når du bøyer deg ned og plukker opp en gjenstand fra gulvet, er det i stor grad musklene som aktiveres under markløft som blir brukt.

Markløft setter fart på fettforbrenningen og trener store deler av kroppen.
Markløft setter fart på fettforbrenningen og trener store deler av kroppen.

Utfall

Utfall er i tillegg til de to førstnevnte er en øvelse som hører inn under basisøvelsene. Den kan utføres i en rekke varianter, men selv vanlig utfall med kroppsvekt eller manualer er gode øvelser. De som ønsker seg en stram rumpe, veltrente lår og legger, bør trene utfall. Øvelsen krever lite utstyr og er enkel å gjennomføre uavhengig av man har et treningssenter i nærheten eller ikke.

 

Push-ups

Det er ikke uten grunn av push-ups er nærmest synonymt med forsvarsskolen. Øvelesen benyttes flittig av militære verden rundt, og fortjener absolutt respekt. Push-ups er i hovedsak en øvelse for armene, men utført riktig vil den også trene mage- og ryggmuskulatur. Kjerne- og stabiliseringsmuskler aktiveres i stor grad og setter fart på stoffskiftet og forbrenningen. Push-ups er helt klart en øvelse for deg som ønsker bedre kroppsholdning.

Push ups er en av de beste øvelse du kan gjøre.
Push ups er en av de beste øvelse du kan gjøre.

Benkpress

Kanskje den mest kjente øvelsen for de som ikke trener styrke aktivt? Benkpress hører til basisøvelsene og kan utføres på mange ulike måter som igjen styrker ulike deler av overkroppen. De viktigste musklene som trenes er framside bryst og skuldre, baksiden av overarmen og muskler i skuldrene. Om ikke selve utførselen av øvelsen er direkte overførbar til dagliglivet, så styrker den muskulatur som er vesentlig for å utføre hverdagslige oppgaver.

 

Og for kondisjonen…

Da de 1400 pt-ene skulle trekke fram en øvelse for å øke kondisjonen, endte 47% opp med romaskin som beste øvelse. 25% så på tredemølle som sin favoritt, 12% ellipsemaskin 8% steppmaskin og de siste 2% mente spinningsykkel var det beste.

 

Kilder
Harris-Fry, Nick (2017): It´s Official*: These Are The Five Most Effective Exercises Ever
< http://www.coachmag.co.uk/fitness/6286/it-s-official-these-are-the-five-most-effective-exercises-ever>

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer